Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Veleposlanica Srbije odbila je primiti našu prosvjednu notu

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U MVEP-u smatraju da se Šešelj to usudio učiniti "očito ohrabren izostankom sankcija za prijašnje incidente paljenja hrvatske zastave kao i izostankom reakcije najodgovornijih dužnosnika...

Srbijanska veleposlanica u Zagrebu odbila je u srijedu primiti prosvjednu notu Hrvatske zbog incidenta u kojem je srbijanski ultranacionalistički političar Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu u parlamentu u Beogradu, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

SRAMOTAN ČIN Šešelj: Nisu me mogli odvojiti od zastave, opet bih ju gazio

Notu, kojom je izražen je najoštriji prosvjed zbog tog događaja, veleposlanica Mira Nikolić je odbila primiti, pa je naknadno proslijeđena srbijanskom veleposlanstvu, kažu na Zrinjevcu.

Zastupnik u Narodnoj skupštini Šešelj je na ulazu u parlament u Beogradu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je vrijeđao izaslanstvo Hrvatskog sabora koje je zbog toga prekinulo službeni posjet Srbiji.

KOLINDA O SKANDALU: 'Najveća kazna za Šešelja je to što postoji neovisna Hrvatska'

U MVEP-u smatraju da se Šešelj to usudio učiniti "očito ohrabren izostankom sankcija za prijašnje incidente paljenja hrvatske zastave kao i izostankom reakcije najodgovornijih dužnosnika Republike Srbije na njegove prijetnje ponavljanja ratnih zločina".

"Republika Hrvatska traži i očekuje od srbijanskih vlasti da pokažu nultu toleranciju prema ovakvim neprihvatljivim incidentima i žurno poduzmu odgovarajuće mjere", navodi se u priopćenju i dodaje da Hrvatska ostaje predana jačanju dobrosusjedske suradnje na načelima međusobnog  poštovanja i u skladu s europskim vrijednostima.

ŠEŠELJ IZVEO ŠOU Pljušte reakcije na incident: 'Srbija je to trebala spriječiti!'

UN-ov sud osudio je Šešelja 11. travnja na deset godina zatvora zbog progona Hrvata iz Vojvodine 1990-tih. Predsjednik Srpske radikalne stranke je nakon presude rekao da je ponosan na zločine koji mu se pripisuju i da ih planira ponoviti.

Komentari (72)
  • Zašto sad ne protjeramo diplomate jedne države, kad imamo dokaze za sramotno i kriminalno ponašanje?

    18. 4. 2018,   19:06
  • Uvesti vizu za srbe

    18. 4. 2018,   19:05
  • Lako mu je gaziti u Srbiji,neka to "herojstvo" pokuša u Hrvatskoj.

    18. 4. 2018,   19:10