Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Veleposlanstvo SAD-a apelira: Treba biti povorke u Sarajevu

None Foto: Ana Maria Kezerić/24sata

Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu - koja teži biti otvorena, višekulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca - da pokaže snošljivost i uvažavanje različitosti, ističu iz veleposlanstva

Američko veleposlanstvo u BiH u ponedjeljak je pozvalo vlasti Sarajevske županije da omoguće održavanje prve povorke ponosa u tome gradu, nakon što je dio vladajuće koalicije tražio njeno otkazivanje, istaknuvši kako je to prilika za BiH da se pokaže kao otvorena zemlja.

- Očekujemo da će se javni dužnosnici, institucije i građani pobrinuti da ovaj događaj protekne mirno i dostojanstveno - naveli su za portal Klix.ba iz Odjela za odnose s javnošću američkog veleposlanstva.

People take part in the first Gay Pride parade in Skopje PODIJELJENI OKO OVOG SKUPA Policija će možda zabraniti prvu Paradu ponosa u Sarajevu

- Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu - koja teži biti otvorena, višekulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca - da pokaže snošljivost i uvažavanje različitosti - ističe veleposlanstvo.

Također navodi kako je šetnja u povorci način iskazivanje potpore članovima LGBTI zajednice koja, kao i pripadnici drugih manjinskih skupina i ranjive populacije "zaslužuju ista prava i slobode kao i svi ostali".

Vladajuća stranka koalicije u Sarajevskoj županiji, Narod i pravda kojoj je na čelu Almedin Konaković, pozvala je na otkazivanje povorke ponosa upozorivši da bi u uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija mogla izazvati negativne posljedice.

Oglasila se i Naša stranka izražavajući potporu održavanju LGBTI skupa.

Ministar unutarnjih poslova kantona Admir Katica, koji je također član stranke Narod i pravda, izjavio je kako izdavanje dozvole za održavanje povorke ponosa nije predviđeno prema zakonu. Dodao je kako postoji mogućnost da policijska tijela donesu odluku o zabrani održavanja ovoga skupa.

Komentari (23)
  • Sad bi veleposlanstvo BiH u SAD trebalo apelirat da povorke ne bude u npr. Washingtonu... jer, što amere boli nježnik za povorke u drugim državama?

    26. 8. 2019,   14:06
  • držite se bosanci,ne popuštajte i budite bar u nečemu normalni,ovdje na balkanu.

    26. 8. 2019,   18:08
  • Ameri krenuli sprovoditi demokraciju u BiH.

    26. 8. 2019,   14:06