Obavijesti

News

Komentari 12

'Velesajam umire, trebalo bi napraviti prenamjenu prostora'

'Velesajam umire, trebalo bi napraviti prenamjenu prostora'
1

Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare ispred tog prostora ustvrdila je da ga se pustilo da umire prirodnom smrću te da to nije nije dobro jer 62 hektara znači veliki potencijal

VIDEO

Predsjednica GO HNS-a Grada Zagreba, potpredsjednica HNS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš ustvrdila je u utorak da se prostor Zagrebačkog Velesajma pustilo da umire prirodnom smrću te da je tamo potrebno učiniti transformaciju i prenamijeniti ga u novu vrijednost koja bi, kaže, mogla biti odlična priča za Novi Zagreb.

Govoreći o povijesnom razvoju i značaju Zagrebačkog Velesajma te navodeći što je od 1991. planirano, a nije realizirano, Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare ispred tog prostora ustvrdila je da ga se pustilo da umire prirodnom smrću te da to nije nije dobro jer 62 hektara znači veliki potencijal. "

Ideja je i želja i zaista treba učiniti transformaciju Velesajma u neku novu vrijednost. Danas se na ovom prostoru događa nešto u 40 radnih dana od 365 dana", kazala je.

Navela je da je prema procjenama 80 posto prostora neiskorišteno. "To je prevrijedan prostor za skladište. Velesajam više nije to. To je dio grada i nije skladište", dodala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kongresni centri, hoteli...

Govoreći o perpektivama razvoja, naglasila je da bi jedan dio trebao ostati izložbeni, a postoji, kaže, mogućnost kongresnih centara, hotela, filmskog studija, druge scene kazališta, start-up kompanija. Mogućnost je da se napravi dio vezan uz fakultete, sport i rekreaciju, manjih trgovačkih sadržaja i znanstveni park.

"Zagreb danas treba znati što hoće i moramo imati viziju Zagreba 2030. Ne treba ići na nove prostore, ovo treba prenamijeniti. Nikada nije dobro da jedan takav prostor bude jednonamjenski", poručila je Mrak-Taritaš, ustvrdivši da taj prostor i propada jer ne postoji vizija. "Zagreb funkcionira na način da nemate nekakav veliki zamah. Sve ovo što se radi nije nešto što bi bilo za grad koji ima 800.000 stanovnika", kazala je.

Gradski HNS, kaže, od gradonačelnika i onih koji upravljaju gradom traže da krenu realizirati projekte, među kojima je i Velesajam i nadaju se da će "nova gradonačelnica ili gradonačelnik imati priliku realizirati ih".

"Morate imati viziju. To nije moguće realizirati u godinu dana, ali je u to vrijeme moguće paviljone u dobrom stanju prenamijeniti. Bilo bi dobro da ovaj dio grada krene živjeti jer onda on donosi vrijednost svemu drugome. Velesajam može biti odlična priča za Novi Zagreb koji je uvijek bio u priči da je spavaonica. On kroz Velesajam može dobiti nove vrijednosti", istaknula je.

Nedopustivo je vršiti pritisak na odgajateljice

Teško, kaže, da će imati priliku prezentrati projekt gradonačelniku. "Znate da on radi 26 sati dnevno pa je teško imati priliku to prezentirati gradonačelniku. No, Skupština je mjesto gdje se može razgovarati", ističe Mrak-Taritaš.

Upitana za financijsku konstrukciju i kako realizirati sve planove, odgovorila je da kada se pametno upravlja sredstvima - javno, otvoreno i transparentno, onda ona nisu problem.

Na upit da prokomentira prijetnje i pritiske na odgajateljice u zagrebačkim dječjim vrtićima, Mrak Taritaš kazala je da je takvo što nedopustivo i neustavno.

"Ako odgajateljice upozoravaju na katastrofalno stanje u zagrebačkim vrtićima i spremne su izaći na ulicu, to znači da je stanje alarmantno. Alarmantnije tim više da netko kaže da ne smiju izaći na ulicu i to jasno reći. Uvijek možete riješiti za stolom, ali za stolom dva partnera. Bojim se da ljudi koji rade u vrtićima s druge strane imaju partnera koji ima slušalice na ušima i ne sluša što im se govori", kazala je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a