Obavijesti

News

Komentari 103

Pala četiri policajca i šef kafića u kojemu je Daruvarac mlatio

Pala četiri policajca i šef kafića u kojemu je Daruvarac mlatio

Uhićeno je čak 16 ljudi osumnjičenih za organizirani kriminal. Izvlačili su novac preko tvrtki, a tereti ih se za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza, krivotvorenje...

VIDEO

Među 16 uhićenika osumnjičenih za organizirani kriminal, čak su četiri bivša zadarska policajca.

Izvlačili su novac preko tvrtki, a tereti ih se za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza, krivotvorenje poslovne ili službene isprave te krivotvorenje javnih isprava. Državni proračun su oštetili za 2,4 milijuna kuna. Vlasnik četiri tvrtke preko kojih se izvlačio novac je nekadašnji visoko rangirani zadarski policajac Budimir Savarin (48). Tu je i Vedran Ikić (43), bivši specijalac, kojega se sumnjiči da je izvukao više od pet milijuna kuna. On je već u zatvoru jer je osuđen na 18 mjeseci za pomaganje Denisu Paraću dok je bio u bijegu od policije.

Tu je Marko Čulina Maka, bivši policajac, također osuđivan, a među uhićenima je i njegov sin Andrija, osuđen za silovanje na Kolovarima.

Izmišljene usluge i roba

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tad su petorica silovala pijanu curu u studenom 2013. Inače, Maka je bio jedan od zaštitara koji su čuvali klub kraj kojeg je ta cura silovana, a nakon što je klub zatvoren, otvoren je restoran koji su navodno vodili Maka i Vedran Ikić.

Među bivšim policajcima je i Ivica Kapetanović (53).

Među osumnjičenima su i Žilijen Satmari (48), Dejan Adam (49), Dalibor Bakmaz (49), Toni Šimićev (35), Mate Ivković (33), Mario Bilić (46), Irena Knego (60), Žarko Vlahović (60), Franko Klarica (32), Domagoj Miloš (44) i Krešimir Bušljeta (25), poznat kao vlasnik kafića Chill Out, u kojem je Darko Kovačević (33) zvani Daruvarac brutalno pretukao tad 18-godišnju djevojku.

Sumnjiči ih se da su od 2015. do 2019. u 11 tvrtki i jednoj zadruzi izvlačili novac na štetu svojih trgovačkih društava i državnog proračuna.

U dogovoru s 40-godišnjim vlasnikom tri trgovačka društva s vinkovačkog područja, 48-godišnjim vlasnikom četiri tvrtke sa zadarskog i zagrebačkog područja te 49-godišnjim vlasnikom također s vinkovačkog područja zaprimali su, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture za neistinite usluge i robu. Nakon toga su uplaćene iznose podizali u gotovini te ih potom vraćali “na ruke”.

Državu pokrali za 2,4 milijuna kuna, uhićeni i bivši policajci
Državu pokrali za 2,4 milijuna kuna, uhićeni i bivši policajci

Šteta od 2,4 milijuna kuna

U ovoj akciji prijavljeno je i sedam trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja: Vipera Protecta d.o.o., Bilić gradnja d.o.o., Atena d.o.o., Maggo d.o.o., Ira grad d.o.o., Sokol projekt d.o.o., Diklovac d.o.o. i Braniteljska zadruga Sokol iz Zadra.

Osumnjičenici su sa Budimirom Savarinom koji ima tvrtke Liberum Prima, Liberum Secunda, Lepus Prijevoz i Progres Axis, te sa Žilijenom Satmarijem koji ima tvrtke Confidus team, Profi kamen i Impetus team te sa Dejanom Adamom iz tvrtke Color team i Daliborom Bakmazom dogovorili da im za njihove tvrtke izdaju fiktivne račune za neobavljene poslove.

Temeljem tih fiktivnih računa plaćali su neobavljene poslove i usluge i potom podizali uplaćene iznose u gotovini i vraćali im.

Šteta državnom proračunuprocijenjena je na 2,4 milijuna kuna, a osumnjičeni su navodno ostvarili korist od gotovo 10 milijuna kuna.

Bivši policajci i šef kafića u kojem je Daruvarac mlatio

1. U velikoj akciji zadarske policije pao je nekadašnji visoko rangirani zadarski policajac Budimir Savarin. Optužen je da je sa suradnicima izvlačio milijune kuna plaćajući fiktivne fakture za neistinite usluge i robu.

2. Tu je i bivši specijalac Vedran Ikić. Njega se sumnjiči da je izvukao više od pet milijuna kuna, a već je osuđen i u zatvoru na 18 mjeseci jer je pomogao Denisu Paraću dok je bio u bijegu.

3. Među uhićenicima u policijskoj akciji je i bivši policajac Marko Čulina Maka. On je bio jedan od zaštitara koji je čuvao klub kraj kojeg je silovana djevojka u zadarskim Kolovarama. Nakon što je klub zatvoren, otvoren je restoran koji je navodno vodio s Ikićem.

4. Uhićen je i sin Marka Čulina Make, Andrija Čulina. On je poznat kao jedan od silovatelja u slučaju peterostrukog silovanja na zadarskoj plaži Kolovare u studenom 2013.

5.  Jedan od uhićenih je i Krešimir Bušljeta, najpoznatiji po tome što je bio vlasnik kafića Chill Out u Zadru. U njemu je Darko Kovačević Daruvarac pretukao tad 18-godišnju djevojku. 
Kovačević još nije otišao na odsluženje četverogodišnje zatvorske kazne.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji