Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Velika Britanija će tražiti izručenje ruskih državljana

None Foto: TOBY MELVILLE

Slučaj Skripalj je potaknuo tešku diplomatsku krizu između Londona i Moskve te val međusobnih izgona diplomata koji je pogodio i zemlje saveznice Velike Britanije

London planira zatražiti od Rusije izručenje dvaju njezinih državljana za koje sumnja da su novičokom otrovali bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćer u Salisburyju, na jugozapadu Engleske, piše u ponedjeljak britanski dnevni list The Guardian.

List dodaje, pozivajući se na vladine i sigurnosne izvore, da je ured tužitelja (CPS) pripremio zahtjev za izručenje koji će poslati Moskvi.

CPS na upit AFP-a nije htio dati nikakav komentar a policija je rekla da je istraga "još u tijeku".

Bivši dvostruki ruski agent Sergej Skipalj i njegova kći Julija otrovani su početkom ožujka u Salisburyju novičkom, jakim nervnim otrovom proizvedenim u okviru sovjetskog kemijskog programa. London je za trovanje optužio Moskvu koja niječe bilo kakvu umiješanost.

Tri mjeseca poslije, žrtve istog otrova bili su Charlie Rowley i njezin partner Dawn Sturgess koji su u teškom stanju primljeni u bolnicu. Sturgess je nakon tri tjedna izašao iz bolnice, a Rowley nije preživjela.

Sergej Skripalj, njegova kći i policajac koji je otrovan pošto im je pritekao u pomoć, također su pušteni iz bolnice u Salisburyju.

Agencija Press Association objavila je 19. srpnja da je policija identificirala dva Rusa pod sumnjom da su krivi za ta trovanja.

Slučaj Skripalj je potaknuo tešku diplomatsku krizu između Londona i Moskve te val međusobnih izgona diplomata koji je pogodio i zemlje saveznice Velike Britanije.

Slučaj je podsjetio Britance na ubojstvo polonijem predstavnika ruske oporbe i bivšeg pripadnika ruske tajne službe Aleksandra Litvinjenka 2006. u Londonu za koje je britanski sudac nakon pomne istrage optužio Moskvu i koje je također potaknulo diplomatsku krizu.

Komentari (3)
  • Protiv otrova novičok nema protuotrova, odnosno lijeka, a ipak Skripal i njegova kćer nisu preminuli??? Nakon oporavka, Skriplova kćer je izrazila želju da se što prije vrati u Rusiju što je jaaaaaaaaaaaaako čudno ako su ih Rusi otrovali???? Rusi su pored svih mogućih vrsta oružja i otrova odabrali baš onaj kojeg samo oni, bar službeno, proizvode??? Ako su već htjeli likvidirati Skripala, zar to nisu mogli učiniti sa jednim metkom, puno je jednostavnije, logičnije i djelotvornije???

    6. 8. 2018,   22:04
  • Svaki čovjek sa zdravom logikom može zaključiti da agenti ovakve stvari ne obavljaju traljavo, a kamoli u ovolikoj mjeri . Nisu oni idioti koje je poslao još veći pa makar bili i iz Konga.

    7. 8. 2018,   08:11
  • Britanske spletke,već poznate svima.

    7. 8. 2018,   19:16