Obavijesti

News

Komentari 0

Velika eko akcija u Slavoniji, čistimo Našički bajer

Velika eko akcija u Slavoniji, čistimo Našički bajer
1

24sata i partneri nastavljaju s čišćenjem Hrvatske u sklopu projekta Velika eko akcija. U subotu, 20.srpnja zaputit ćemo se u Slavoniju i očistiti Našički bajer.

VIDEO

Grad Osijek posjeduje nekoliko malih, plitkih umjetnih jezera, nastalih krajem prošlog stoljeća eksploatacijom gline za proizvodnju opeke, a prema podacima iz gruntovnih knjiga krajem 19. i početkom 20. stoljeća, imao je šest umjetnih jezera. Osječani nazivaju te vode „bajeri“ što prema Klaiću dolazi od turske riječi bajyr, a znači brijeg, obala, uzbrdica, strmina. U vrijeme svog postanka jezera su bila izvan grada, a danas su unutar područja grada Osijeka. Nakon napuštanja eksploatacije imala su uzorno uređen okoliš i bila omiljena mjesta za rekreaciju. Međutim, u posljednjih nekoliko desetljeća, zbog lošeg gospodarenja, sva gradska jezera služila su kao nekontrolirana odlagališta komunalnog i industrijskog otpada. Neka jezera u potpunosti su nestala, a preostala su tri: jezero u Kupskoj ulici, u naselju Jug IV te Gornjogradsko jezero u Našičkom naselju.

Formirano je krajem 1856. godine kada počinje eksploatacija gline, koja je trajala do sredine 70-tih godina prošlog stoljeća. U literaturi za njega je moguće naći još i nazive Gornje jezero i Našički bajer.

Našički bajer bio je najveći divlji deponij otpada u širem središtu grada. Nakon dugogodišnjeg onečišćenja, 1995. godine otpočela je njegova revitalizacija, kada je uključen u sustav zaštite i obnove organiziran od Grada Osijeka. Iz vode je izvađeno 500 četvornih metara mulja te izvučeno 2.000 četvornih metara otpada. Prema podatcima iz 2007. godine (www.osijek031.com) uređeno je dječje igralište, posijano 365 kg trave, postavljena je viseća kuglana za osobe s invaliditetom, napravljeno je boćalište i teren za odbojku na pijesku, uvedena je kanalizacija, voda, električna energija, posađeno je 17 sadnica spiralnih vrba  i 16 sadnica platane.

Od 2006. godine krenulo se u poribljavanje jezera. U kvantitativnom sastavu ihtiofaune brojnošću prevladava bezribica, a dobro su zastupljene sunčanica, babuška ili srebrni karas, crvenperka i bodorka, što je doprinijelo razvoju ribolova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ove godine u 4. mjesecu je bila akcija čišćenja gdje su članovi UHDDR-a Sveti Rok  te boćarskog kluba “Dragovoljac Sveti Rok”, krenuli u akciju čišćenja i generalnog uređivanja Našičkog bajera o kojem brinu već 12 godina. Pokupljen otpad sa zelene površine, uređeno je igralište za odbojku na pijesku, a čamcem je uklonjen sav plutajući otpad i ono što se ne može dohvatiti s obale.

Tako i ova eko akcija koja je u sklopu nacionalnog projekta ekološkog karaktera u organizaciji 24sata i glavnog partnera VIPnet-a, a u Osijeku pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i gradonačelnika, dat će doprinos zaštiti i očuvanju prirode i okoliša.

Čišćenje navedene lokacije, održati će se 20.  srpnja 2013. godine.

U ovoj akciji pored volontera iz Osijeka i Zagreba, sudjeluju ronioci Društva za podvodne aktivnosti Osijek te ronioci iz Zagreba.

Grad Osijek poduzima, a u budućnosti planira niz mjera revitalizacije Gornjodravskog jezera (Našičkog bajera) vodene površine  kako bi se ovaj ekosustav sačuvao u cjelini kao prirodno dobro, a ujedno postalo sportsko – rekreacijska zona, a sve to u skladu sa održivim razvojem i odgovornim korištenjem ovakvih resursa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.