Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Velika evakuacija u Frankfurtu radi bombe iz 2. svjetskog rata

None Foto: Boris Roessler/DPA/PIXSELL

Uklanjanje bombe izazvat će i poremećaje u gradskom prometu jer su ulice u tom dijelu grada zatvorene, a vlakovi i autobusi bili su prisiljeni promijeniti uobičajene rute

Oko 500 kilograma teška bomba iz 2. svjetskog rata biti će u nedjelju uklonjena iz njemačkog grada Frankfurta nakon višednevnog planiranja cijele akcije te evakuacije preko 16.000 stanovnika tog dijela grada, koja će trajati skoro cijeli dan. 

Neeksplodirana bomba američkog je podrijetla i otkrivena je tijekom građevinskih radova.

Vlasti su uspostavile evakuacijsku zonu oko cijelog područja što uključuje i sjedište Europske središnje banke i više bolnica. I frankfurtski zoološki vrt biti će u nedjelju zatvoren.

Oko 16.500 ljudi trebalo je napustiti svoje domove prije 8 sati ujutro. Kada policija osigura da nikoga nema u tom području stručnjaci će početi s postupkom deaktiviranja bombe. Očekuje se da s poslom započnu oko 12 sati, a sve bi trebalo završiti do 18 sati poslijepodne.

Unexploded ordnance disarmament in Frankfurt | Autor: Boris Roessler/DPA/PIXSELL Foto: Boris Roessler/DPA/PIXSELL

Frankfurtski vatrogasci dobro su obučeni za operacije uklanjanja bombi. U rujnu 2017. 65.000 stanovnika bilo je evakuirano zbog britanske mega-bombe, teške 1,8 tona, koju je trebalo ukloniti.

Uklanjanje bombe izazvat će i poremećaje u gradskom prometu jer su ulice u tom dijelu grada zatvorene, a vlakovi i autobusi bili su prisiljeni promijeniti uobičajene rute. (pm)

Komentiraj, znaš da želiš!