Obavijesti

News

Komentari 106

Velika pljuska: 'Lex šerif' štiti župana da ostane na funkciji

Velika pljuska: 'Lex šerif' štiti župana da ostane na funkciji
8

Nepravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom, župan Alojz Tomašević i dalje može obavljati funkciju župana u Požeško-slavonskoj. 'Lex šerif' izglasan 2017. u Saboru mu to dozvoljava.

VIDEO

Uzaludna je svaka osuda nasilnika u obitelji i samog nasilja dok i nepravomoćno osuđeni za ta djela mogu biti na svojim javnim dužnostima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:08

 

Iako nepravomoćna presuda, ona je pljuska svima koji su bili uključeni u donošenje “lex šerifa” krajem 2017. godine, samom županu i svim ostalim akterima političkog sustava koji su izrijekom ili prešutno podržali zakon, a njih je bilo na svim stranama političkog spektra, uključujući tzv. lijevi, smatra vodeći stručnjak za javnu upravu Ivan Koprić.

Na problematičnost zakona, koji je u Saboru usvojen sa 78 ruku, Koprić je upozoravao i prije izglasavanja.
 

- Pljuska je to i svima nama, čitavom društvu, koje nije smoglo snage, volje i želje jasno i ozbiljno osuditi nasilje političkog moćnika nad suprugom - poručio je.

Spomenutim zakonom mogućnost smjene načelnika ili župana praktično nema, iako zakon razrađuje neke mehanizme - podsjeća stručnjak za javnu upravu.

- Oni su ‘lex šerifom’ regulirani nepošteno, tj. tako da se osigura da ih se nikad praktično ne bi moglo pokrenuti i da nikad ne bi mogli dovesti do opoziva načelnika ili župana. To je situacija u kojoj svašta reguliraš s jasnom namjerom da to nikad ne profunkcionira. I nije profunkcioniralo ni neće nikad - napominje Koprić.

Suci blago kažnjavaju nasilnike jer malo znaju o diskriminaciji
Suci blago kažnjavaju nasilnike jer malo znaju o diskriminaciji

Stava je da bi hitno trebalo promijeniti ovaj, ali i Zakon o lokalnim izborima kako bi se osigurale efektivne mogućnosti smjene lokalnih dužnosnika u ovakvim ozbiljnim situacijama.

- Nažalost, osim jačanja načelnika i župana te apsurdnog jačanja županija nizom mjera kojima se zemlji nanosi dugoročna i nepopravljiva šteta ova Vlada nije učinila ništa. Sve to pod već pomalo zaboravljenom egidom ‘sigurnosti vlasti’, što je zapravo drugo ime za neodgovornost vlasti prema građanima i zajednici čiji bi instrumenti trebali biti svi koji obnašaju funkcije vlasti na državnoj, županijskoj i lokalnoj razini. I, naravno, za grčevito držanje rukama, nogama i noktima za pozicije vlasti i moći - kaže Koprić.

Kao jedan od razloga za prestanak dužnosti župana Zakon o lokalnim izborima spominje pravomoćnu osudu na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od jednog mjeseca, podsjeća Koprić.

- Znajući koliko traju postupci prije nego što se završe pravomoćnom odlukom kaznenog suda, jasno je da će županu koji je u pitanju prije isteći mandat nego takva presuda bude donesena, ili će ga sud, znajući za ovu odredbu, osuditi, primjerice, na uvjetnu kaznu zatvora ili nešto drugo - rekao je Koprić.
 

Navodi kako je, nažalost, cijeli sustav javne vlasti ispolitiziran uzduž i poprijeko te smo se i na takve “prilagodbe” sudskih odluka potrebama pojedinih, čak i bivših, dužnosnika već naviknuli.

- Tužno, s gledišta pravne države, odnosno vladavine prava - zaključio je Koprić.

I dok ženske udruge, ali i struka, pozivaju na hitne izmjene zakona, pitali smo u Vladi planiraju li krenuti u tom smjeru budući da su u posljednje vrijeme jasno slali poruke o neprihvatljivosti bilo koje vrste nasilja. Odgovor zasad nismo dobili.

Mlatio ju je, davio i prijetio da će je izbosti: Ne ide u zatvor
Mlatio ju je, davio i prijetio da će je izbosti: Ne ide u zatvor

Ovo je župan Tomašević

Alojz Tomašević se osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci. Izriče mu se uvjetna osuda i jedinstvena kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci koja neće biti izvršena ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, presudio je u srijedu  Slaven Vidmar, sudac Općinskog suda u Slavonskom Brodu. Požeško- slavonski župan i bivši HDZ-ovac Tomašević nepravomoćnu presudu za nasilje nad suprugom Marom saslušao je mirno, kamenog lica i čvrsto stisnutih usana.

Žalit ćemo se na ovu presudu. Ne smatram se nasilnikom i idem na posao, kratko je okupljenim novinarima rekao Tomašević. I odjurio.

Njegova supruga Mara novinarima je nakon presude povjerila da je umorna, no da više ne strahuje od nasilnog supruga.

- Odselio se u roditeljsku kuću i nećemo se viđati. Treba biti neka kazna za takva djela, makar i ovako mala. Neka vide žene da trebaju prijaviti. Mislim da će im ovo biti poticaj - rekla je Mara Tomašević i najavila da će tražiti imovinsko obeštećenje.

Vrijeđao je i udarao

Podsjetimo, supruga je za nasilje prijavila još 2017. godine, a sudu je predala dokaze o zlostavljanju i ozljedama na oku, nozi, rukama i licu. Sud je utvrdio da ju je požeški župan od listopada 2016. do 2. listopada 2017. godine u obiteljskoj kući u Požegi omalovažavao govoreći da je luđakinja, glupa kravetina, budala, glupača, fizički na nju nasrtao, hvatao je objema rukama za vrat i snažno stiskao te šamarao. Govorio joj je da će je ubiti, izbosti, rasparati joj grkljan, stoji u optužnici. Čak ju je 17. srpnja 2016. šakom udario u predjelu oka, čime je kod nje izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva. Sud je odredio da Tomašević mora platiti 7000 kuna sudskih troškova. Presuda Tomaševiću izazvala je lavinu reakcija u javnosti, posebice udruga koje se bore za zaštitu žena. Osim što su zgranuti visinom kazne, pitaju se kakva se poruka time šalje, zašto se ne poštuje Istanbulska konvencija i kako je moguće da osuđeni župan, pa makar i nepravomoćno, i dalje bude župan.

Ovo je poruka da nasilje nad ženama nije osobito teško djelo
Ovo je poruka da nasilje nad ženama nije osobito teško djelo

Razočarani presudom

- Ovom presudom jasno je do izražaja došla politička moć i ovo je tragikomična situacija. Rodno uvjetovano nasilje uvijek se mora gledati kroz prizmu kontinuiteta. Deset mjeseci uvjetno? Pa kakva se to poruka šalje žrtvama čiji partneri nisu politički eksponirani - pita se Neva Tolle, predsjednica Autonomne ženske kuće.

Napominje da je ratificirana Istanbulska konvencija te pita čemu njezina ratifikacija ako ne postoji politička volja i odluka svih institucija da je primjenjuju u svakodnevnom poslu.

- Imamo dva ključna čovjeka - ministra pravosuđa Bošnjakovića i premijera Andreja Plenkovića koji svako toliko izjavljuju da će pooštriti kazne. Super, ljudi moji! Pa pitam Bošnjakovića zašto njegovi suci Istanbulsku konvenciju ne provode u djelo - proziva Tolle.
Neshvatljivo joj je da se osuđeni nasilnik uopće može vratiti na svoje radno mjesto u Županiju.

- Treba pod hitno mijenjati Zakon o lokalnim izborima jer gradonačelnici i župani nisu svete indijske krave - smatra Tolle.

Presudom Tomaševiću razočarana je i Udruga B.a.B.e. Smatraju nedopustivim povratak osuđenog Tomaševića na poziciju župana.
- Time se ponovno umanjuje ozbiljnost zločina i poručuje javnosti da se nasilje smije tolerirati. Smatramo apsolutno neprihvatljivim situaciju u kojoj osuđeni obiteljski nasilnik obnaša javnu funkciju, jer se time normalizira nasilje - smatraju B.a.b.e.

Što se presude tiče, smatraju da ta kazna nije u skladu s težinom počinjenog djela i da oslikava odnos hrvatskog društva prema obiteljskom nasilju. S obzirom na to da je Kaznenim zakonom za svako nasilje u obitelji počinjeno prema bliskoj osobi i kazneno djelo tjelesne ozljede propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do tri godine, neugodno su iznenađeni preblagom dosuđenom kaznom.

- Imajući u vidu inkriminirani period i činjenicu da se radilo o teškim oblicima obiteljskog nasilja, iznenađuje nas izrazito blaga kazna. Osim što ovakva presuda odvraća žrtve od prijavljivanja nasilja, demotivira žrtve u traženju pomoći, a u konačnici i izlaska iz kruga nasilja. Upravo zbog ovakvih presuda žrtve nemaju povjerenja u institucije, stoga veliki postotak rodno uvjetovanog nasilja ostaje neprijavljen, u takozvanoj sivoj zoni - ističu B.a.B.e.

Županova supruga: 'Treba neka kazna, makar bila i ovako mala'
Županova supruga: 'Treba neka kazna, makar bila i ovako mala'

Ovo je pljuska žrtvama

I Forum žena SDP-a smatra da se ovom presudom ohrabruje zlostavljače.

- Svi mi dobili smo i poruku: nasilje nad ženama nije osobito teško djelo i za njega se ne odgovara zatvorskom kaznom.
Ovo je poruka i svim žrtvama rodno utemeljenog nasilja da pravosuđe nema empatije za njihove masnice, njihovu patnju i strah. Naše pravosuđe nije pokazalo samo needuciranost i neosjetljivost, nego i jasan otpor da bude jedan od faktora suzbijanja nasilja u društvu. Počinitelja se ili oslobodi ili blago kazni, a potom predsjednik Vrhovnog suda uputi ispriku, valjda kao satisfakciju žrtvi - ističe Forum žena SDP-a. Ne ulazeći u konkretan slučaj, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kaže kako već godinama ističe da počinitelje nasilja treba najstrože kazniti, te da se pravosuđe već duže vrijeme ne snalazi u primjeni zakonodavnog okvira u duhu ratificirane Konvencije.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nepravomoćne presude ne komentira, pa nije ni ovu.

Slavonski Brod: Alojz Tomašević nepravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje

Ovo je šest razloga za prestanak mandata

Župan Tomašević nije pomišljao na ostavku kad su ga izbacili iz HDZ-a, a nakon što je zaradio optužnicu za obiteljsko nasilje. Zakon o lokalnim izborima propisuje da mandat župana po sili zakona prestaje u slučaju ostavke, ako mu pravomoćnom odlukom sud oduzme poslovnu sposobnost ili ako je osuđen na bezuvjetnu kaznu zavora u trajanju duljem od jednog mjeseca, danom prestanka prebivališta ili ako mu prestane hrvatsko državljanstvo te u slučaju smrti.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...