Obavijesti

News

Komentari 60

Velika potraga za sirotinjom: Tko ima, a tko nema za život?

Velika potraga za sirotinjom: Tko ima, a tko nema za život?
1

Ministarstvo financija pretresa svu imovinu kako bi otpisali dugove pravoj socijali, a Ministarstvo pravosuđa sprema model osobnog bankrota za srednji sloj i za bogate

VIDEO

Novi ministar financija Boris Lalovac jasno se zauzeo za to da se izradi model masovnog oprosta dugova građanima koji jedva da imaju za osnovne životne potrebe. Vjerojatno bi se to odnosilo na oko 50.000 onih koji su blokirani zbog dugova nižih od 2000 kuna. 

Riječ je, zapravo, o čistoj socijali koja nema ni za osnovne životne potrebe i račune. Uz to, prema Fininim podacima, svaki drugi dužnik u blokadi je zbog duga nižeg od 10.000 kuna. I oni plešu na rubu socijale jer je vjerojatno riječ o nagomilanim računima za komunalije.

Nema oprosta za 'sirotinju' sa stanovima

Ali ako će se ići na neku vrstu oprosta manjih dugova, ministarstvo želi biti sigurno da se time neće okoristiti i pokoji mutikaše koje zapravo imaju i nekoliko nekretnina, a iz nekog razloga ne plaćaju svoje račune.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prvi put se u Hrvatskoj povezuju baze Zavoda za mirovinsko osiguranje, Zavoda za zapošljavanje, Fine, Porezne uprave, MUP-a i drugih institucija kako bi vidjeti vara li netko sustav. Moramo postaviti dosta kontrolnih mehanizama i pripremamo rigorozne kazne za one koji su dali pogrešne podatke - kažu nam u ministarstvu. 

Tako će uskoro ministarstvo na stolu imati jasan pregled imovine svih građana pod blokadom pa će moći propisati i jasne kriterije kome će se dugovi moći oprostiti jer se nemaju iz čega naplatiti, a tko će ići pod ovrhu jer ima tri apartmana na moru. Tako će se dobiti stvarna slika koliko je među 315.000 blokiranih građana stvarno na rubu siromaštva. Uz to gotovo svaki treći pojedinac koji je u blokadi, ili je nezaposlen ili je u mirovini. 

Takvih je oko 100.000 i oni će vjerojatno biti na vrhu liste onih kojima bi se dugovi opraštali jer ih jednostavno nemaju otkuda podmiriti. No isto tako, među umirovljenicima je i više od 400 pojedinaca koji zajedno duguju oko dvije milijarde kuna. Sada će se vidjeti kako to da su umirovljenici uopće mogli dobiti kredite sa suludim iznosima i kakva su to jamstva dali.

A za prikrivene bogatune koji iz nekog razloga ne žele podmiriti male dugove, Ministarstvo pravosuđa razrađuje model osobnog bankrota.

>>> Više pročitajte u Expressu...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag