Obavijesti

News

Komentari 68

Velika potražnja: Maslacu je u 12 mjeseci cijena skočila 84%

Velika potražnja: Maslacu je u 12 mjeseci cijena skočila 84%
1

Još se u prvim mjesecima ove godine četvrt kilograma maslaca moglo kupiti za 16 kuna, a do ljeta cijena je porasla na 20 kuna. Danas je 22,99 kuna najnormalnija cijena za pakiranje od 250 grama

VIDEO

Cijene maslaca su u posljednje vrijeme u stalnom porastu, a glavni razlog leži u činjenici da europskoj proizvodnji kronično fali mliječnih masti, odnosno vrhnja, rekli su nam u mljekari Veronika.

S obzirom da je sve veća potražnja za mlijekom, i sami su odlučili povisiti cijene maslaca jer ne mogu proizvesti onoliko koliko tržište traži. U posljednjih godinu dana cijene maslaca u Europskoj uniji su porasle za čak 84 posto.

- Držali smo cijenu maslaca nepromijenjenom posljednje četiri godine, odnosno od 2013. pa sve do prošlog mjeseca. Osluškivali smo kako diše tržište dok nismo došli do odluke o dizanju cijena - naveli su u mljekari Veronika.

Dodali su i kako su mnogi domaći proizvođači već odustali od proizvodnje maslaca dok su ga u Veroniki i dalje držali u prodaji po nepromijenenoj cijeni. No tržište je diktiralo tempo i način proizvodnje, pa su bili primorani na dizanje cijena. 

Nestašica mlijeka, odnosno mliječnih masti, u Europi posljedica je rasta kineskog tržišta, embarga prema Rusiji, ali i ukidanja proizvodnih kvota koje su propisivale koliko koja zemlja može proizvesti mlijeka.

Nakon toga jako je povećana količina mlijeka i mliječnih proizvoda na tržištu i ponuda je postala značajno veća od potražnje. Logično je da je pala otkupna cijena. Oni koji to nisu mogli pratiti odustali su od proizvodnje mlijeka, neki i od goveda općenito. O problemima hrvatskih uzgajivača goveda sve se zna. Gotovo ih je uništila prodaja uvoznog mlijeka po cijenama nižim od njihove otkupne.

- Uz to, primijetili smo da potrošači iskazuju sve veće želje i potražnju za proizvodima s višim postotkom mliječnih masti - dodali su u mljekari Veronika.

Unatoč rastu cijena, sve traženiji je i maslac. Trenutačno ga proizvode maksimalnim kapacitetom.

Je li slično i kod ostalih proizvođača, pokušali smo doznati u Dukatu i Vindiji, no do jučer popodne nismo dobili odgovore.

Prema informacijama gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar, cijena maslaca na tržištu EU krajem srpnja ove godine bila je čak 80 posto veća nego u srpnju 2016. To je utjecalo i na hrvatske cijene. Osobit rast cijena maslaca u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u srpnju, kad je maslac poskupio čak 30 posto.

- Očekujemo daljnji rast cijena maslaca na globalnom, ali i na našem tržištu - kažu u Veroniki.

Godišnja potrošnja maslaca u Hrvatskoj je oko 4500 tona, od čega oko 2000 tona uvozimo.

Kad je kod nas bio najjeftiniji i je li sad najskuplji?

Maslac je u Hrvatskoj u posljednjih osam godina poskupio 4,5 puta. Maloprodajna cijena 250 grama maslaca je 2006. u prosjeku bila između 5,50 i 8 kuna, a 2014. popela se na oko 15 kuna.

Još se u prvim mjesecima ove godine četvrt kilograma maslaca moglo kupiti za 16 kuna, odnosno famoznih 15,99, a do ljeta cijena je porasla na 20 kuna. Danas je 22,99 kuna najnormalnija cijena za pakiranje od 250 grama, ima ga i za 25, a rijetko se može pronaći za manje od 20 kuna.

I u svijetu cijene rastu...

Rekordne cijene maslaca vladaju i u drugim europskim zemljama. Kako su prenijeli bosanskohercegovački mediji, Billa u Austriji od prošlog petka na hladnjacima s maslacem ima obavijest da će određeni proizvodi možda povremeno biti ograničeno dostupni. 

Zbog navedene nestašice mliječnih masti cijene maslaca su u Austriji od sredine 2016. do danas narasle za čak 80 posto. U Njemačkoj je od lani cijena svih mliječnih proizvoda porasla za 13 posto, a postoje i predviđanja kako bi u Velikoj Britaniji moglo biti nestašice maslaca već kroz tri mjeseca. 

Prema podacima Bloomberga cijene maslaca su se u zapadnoj Europi u posljednjih godinu dana udvostručile.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.