Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Velika šteta: Na godinu ukradu smilja 'teškog' milijardu kuna

None Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Tako računa Goran Marević, maslinar i jedan od boraca protiv ilegalnih berača. Kaže da nekoliko tisuća ilegalaca godišnje naprave štetu i do milijardu kuna

Odjednom smo znali naći 25 kamiona natrpanih s po tonu smilja. Kilogram se prodaje po 10 kuna, a sezona traje 100 dana.

Tako računa Goran Marević, maslinar s Krka, jedan od boraca protiv ilegalnih berača. Kaže da nekoliko tisuća ilegalaca na razini države godišnje naprave štetu i do milijardu kuna. Ljuti ga inertnost države.

- Da je ministar Zmajlović htio, već bi predložio zakon koji bi kažnjavao berače. No on to ne čini. A šteta je golema, ne samo financijska nego se nepovratno uništava jedna kultura - ljutit je Marević.

Komentari (57)
  • Stvarno ne vidim problem u branju smilja. Recite mi, jeli itko od vas ikada za nesto koristio smilje? Do prije 5 godina je smatran korovom (mada stanovnici Paga lazu da ga jedu ovce, a ovca ga ne zele ni pogledati jer je nejestivo i puno etericnih ulja.) Kad ga uberes, potpuno se obnovi za 10 dana. Kod nas se koristio za potpalu u zimskim mjesecima, a nitko ga nije koristio u ljekovite svrhe. Ako ga ne uberes, osusit ce se. Mislim da je u pitanju ljudska netrpeljivost prema manjinama (Romima) koji u periodu branja smilja dodu brati na javnu povrsinu, i nikoga ne diraju nego cili dan beru.. i to da se mozes obogatiti od branja smilja mozete obisiti macku o rep.

    29. 6. 2015,   08:08
  • Zmajlović ?? Boli njega za kojekakav korov i grmlje. On bere tamo gdje mu se više isplati

    28. 6. 2015,   22:36
  • Kaj ga ne beru sami na svojim parcelama

    29. 6. 2015,   06:43