Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Velika zimnica: 'Sve je šokirao naš megakarfiol težak 5 kila'

None Foto: Čitatelj 2

Obitelj Novosel iz Varaždina iznenadila se ugledavši u vrtu divovsku cvjetaču. Obiteljsku megacvjetaču baka je već vrlo dobro iskoristila - za zimnicu

Pokazivali smo je cijelom susjedstvu i svi su bili šokirani, kaže obitelj Novosel iz Varaždina, koja je u svojem vrtu prošli tjedan otkrila nesvakidašnju cvjetaču tešku 5,2 kilograma.

POGLEDAJTE VIDEO:

Foto: Čitatelj

- ‘Dogodila’ nam se slučajno! Posadila ju je baka u naš povrtnjak koji se nalazi u Falinić Bregu, malom naselju blizu Varaždina. Neko vrijeme nismo išli tamo, pa nismo ni pratili rast povrća niti koliko je ogroman taj karfiol u međuvremenu postao. Sve do prošlog tjedna, kad je baka otišla do vrta i šokirala se kad je vidjela glomaznu ‘snježnu grudu’ - pričaju brat i sestra Novosel, Katarina (17) i Nikola (13), koji je poslao fotografiju s kraljevskom cvjetačom.
- Tamo gdje je baka posadila povrće nekoć je bio vinograd, sve do prije dvije godine. Gnojili smo ga svake četiri godine. Nakon što smo se riješili vinograda, tu je nastao vrt, ali baka ga nije gnojila, tako da je cvjetača izrasla na prirodnom tlu - objašnjavaju Katarina i Nikola dodajući kako je obiteljsku megacvjetaču baka već vrlo dobro iskoristila - za zimnicu.
- Napravila je turšiju. To je mješavina povrća koje se ukiseli, a u koje se, osim cvjetače, stave kupus, paprika, krastavci, mrkva... Bit će svakako i više nego dovoljno za sve nas - kaže Katarina, čiji je obiteljski karfiol, zvan ponegdje i kaul, zaista mega, ako se uzme u obzir da se cvjetačama srednje veličine glavice smatraju one do jednog kilograma.

POGLEDAJTE VIDEO

Ova kupusnjača je, inače, jako zdrava, bogata vitaminom C. Vjeruje se da tri do pet obroka karfiola tjedno smanjuje rizik od razvoja raka     

Komentari (10)
  • Nisam im zavidan, al ni to nikaj.Moj pršut ima trenutno 11,5 kg.Kad ga načnem, imat će sve manje.

    10. 11. 2016,   16:52
  • svaka čast, samo ne znam ko je i zašto proglasio karfiol i slične gluposti za jestive biljke...

    10. 11. 2016,   17:20
  • Volim pohani karfiol.

    10. 11. 2016,   20:23