Obavijesti

News

Komentari 37

Veliki poraz Borisa Johnsona: Odgodili glasovanje o Brexitu

Veliki poraz Borisa Johnsona: Odgodili glasovanje o Brexitu
1

Podsjetimo, britanski premijer Boris Johnson rekao je ranije u subotu, otvarajući raspravu o Brexitu u Donjem domu britanskog parlamenta, kako se nada da će zastupnici prihvatiti sporazum koji je sklopio s EU

VIDEO

Britanski parlament izglasao je u subotu amandman zastupnika Olivera Letwina kojim odgađa glasanje o sporazumu o Brexitu što ga je Boris Johnson sklopio u četvrtak s EU-om te parlament o premijerovu sporazumu neće danas glasati.

Bivši konzervativni zastupnik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May, tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, ali da je predloženi amandman osiguranje da Boris Johnson neće moći provesti Brexit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. listopada.

Konzervativci neće glasati o Brexitu, ako prođe amandman
Konzervativci neće glasati o Brexitu, ako prođe amandman

Za prihvaćanje amandmana glasala su 322 zastupnika, a 306 ih je bilo protiv.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Letwinov amandman odgađa glasanje o Johnsonovom sporazumu što bi se dogodilo da amandman nije prihvaćen sve dok se ne usvoji zakonski okvir koji to omogućuje.

Johnson je ponovio da neće ponovno pregovarati s EU-om.

"Neću s EU-om pregovarati o odgodi niti me zakon prisiljava da to učinim", kazao je Johnson nakon glasanja.

Čelnici zemalja EU-a podržali revidirani sporazum o Brexitu
Čelnici zemalja EU-a podržali revidirani sporazum o Brexitu

Čelnik laburista Jeremy Corbyn poručio je da se premijer mora "pridržavati zakona" i zatražiti od EU-a odgodu Brexita.

Johnson je kazao da će vlada idućeg tjedna predložiti zakonske prijedloge potrebne za britanski izlazak iz EU-a 31. listopada.

Parlament će najranije u utorak glasati o Johnsonovu sporazumu.

Rezultati glasanja o Letwinovu amandmanu bili su "vrlo tijesni" te se nadam da će zastupnici podržati sporazum "velikom većinom", rekao je Johnson.

Johnson neće tražiti odgodu; oporba ga poziva da poštuje zakon

Britanska oporba pozvala je premijera Borisa Johnsona da poštuje zakon, a on je ponovio da ne želi pregovarati o novoj odgodi Brexita pošto su ranije u subotu zastupnici prihvatili amandman kojim odgađaju glasanje o sporazumu što ga je Johnson postigao s EU.

Parlament je s 322 glasova 'za' i 306 'protiv' glasao za amandman Olivera Letwina, bivšeg konzervativnog ministra, kojim se odgađa glasanje o Johnsonovom sporazumu. 

Tom mjerom je Johnson primoran od Bruxellesa zatražiti odgodu izlaska zakazanog za 31. listopada ako se do tada ne odobri sporazum. 

BBC piše kako bi se novo glasanje o premijerovu sporazumu moglo održati u ponedjeljak, ovisno o odluci predsjednika donjeg doma, dok Reuters prenosi kako je Johnson najavio glasanje u utorak. 

Johnson je u subotu opet ponovio da neće tražiti novu odgodu. 

"Neću s EU-om pregovarati o novoj odgodi, niti me zakon na to tjera", poručio je parlamentu, piše Reuters. 

"Svojim prijateljima i kolegama u EU-u ću reći isto ono što sam govorio svima ostalima u posljednjih 88 dana koliko služim kao premijer: nova odgoda je loša za ovu državu, Europsku uniju i demokraciju". 

Letwinov amandman zahtijeva da se prihvaćanje Johnsonova sporazuma odgodi dok se ne izglasaju sve mjere potrebne da bi se on implementirao.

Iako Johnson vjeruje kako se to može postići do 31. listopada, drugi smatraju da je za to potrebna kratka, "tehnička" odgoda izlaska. 

Odgodu je zatražio i čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn.

"Premijer sada mora postupiti prema zakonu", rekao je Corbyn, a prenosi agencija dpa.

Buntovnik s razlogom poremetio Johnsonove planove 

Strahujući da bi Britanija mogla izaći iz Europske unije bez dogovora, igrom slučaja ili namjerno, jedan britanski zastupnik u subotu je smislio plan kojim je premijeru Borisu Johnsonu oduzeo pobjedu po pitanju Brexita. 

63-godišnji Oliver Letwin je bivši ministar poznat po svom ljubaznom ponašanju i znanjem procedura kojima je rješavao nesuglasice u parlamentu. Zbog Brexita je dobio ugled buntovnika s razlogom - zaustavljanja izlaska iz EU-a bez dogovora. 

Prvo subotnje zasjedanje parlamenta nakon 37 godina trebalo je biti zaključeno prihvaćanjem sporazuma koji je Johnson postigao s EU-om prošli četvrtak, čime bi uspio u onome što Theresa May nije postigla - dobivanju podrške dogovora s Bruxellesom. 

No Letwin, kojeg je Johnson izbacio iz Konzervativne stranke, premijeru je pripremio zamku. 

Potezom koji je raskrinkao nepovjerenje obaju strana u parlamentu, Letwin je progurao amandman od 26 riječi koji, kako tvrdi bivši torijevac, odgodom glasanja o sporazumu otklanja bilo kakve šanse Brexita bez dogovora. 

Njegov amandman dobio je 322 glasova, a Johnson 306. Letwina su podržali laburisti, Škotska nacionalna stranka, liberalni demokrati, sjevernoirski unionisti i manje stranke. Uz Johnsona su stali konzervativci, neovisni, ali i šest pobunjenih laburista. 

Letwin je time je poremetio Johnsonove planove za subotu i natjerao ga da od EU-a traži odgodu izlaska do kraja siječnja 2020. 

Zastupnici donjeg doma parlamenta su u rujnu ove godine izglasali zakon koji je predložio laburist Hilary Benn kojim se od Johnsona zahtijeva da od Bruxellesa zatraži novu tromjesečnu odgodu britanskog izlaska ako ne dobije podršku za dogovor do 19. listopada - ove subote. 

Letwinovim amandmanom Johnsonu to nije uspjelo. 

"Nisam obeshrabren ni poražen ovim rezultatom", rekao je premijer nakon glasanja. 

"Neću pregovarati o odgodi s EU-om, niti me zakon na to tjera", dodao je.

Ako Johnson doista odluči ignorirati Bennov zakon, o zakonitosti te odluke odlučivat će sud, piše BBC. 

Nakon što je Johnson napustio skupštinu, njegov tim je najavio da će se glasanje o sporazumu održati u ponedjeljak. 

No amandman Letwina, koji tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, zahtijeva da se prihvaćanje tog dogovora odgodi dok se ne izglasaju sve mjere potrebne da bi se on proveo. 

"Današnja specifična odluka donjeg doma pri prihvaćanju amandmana bila je da neće prihvatiti sporazum dok se ne provedu zakonodavne razine implementacije", odgovorio je bivši torijevac na najavu Johnsonovog tima. 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!