Obavijesti

News

Komentari 516

Šešelj gazio hrvatsku zastavu: Jandroković prekinuo posjet

Šešelj gazio hrvatsku zastavu:  Jandroković prekinuo posjet
12

Smatram da je to nešto preko čega ne možemo i nećemo prijeći. To je gnjusno, neprihvatljivo i zato se vraćamo u Zagreb, rekao je Jandroković koji incident nije vidio, ali su mu prenijeli da je Šešelj gazio po zastavi

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Službeni dvodnevni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Srbiji nije se svidio Vojislavu Šešelju, predsjedniku Srpske radikalne stranke. Kada je ugledao hrvatsku zastavu na ulazu Skupštine Srbije, Šešelj je skinuo zastavu i počeo gaziti po njoj.

- Danas je dr. Vojislav Šešelj, predsjednik Srpske radikalne stranke, oko 12 sati ušao u zgradu Narodne skupštine Republike Srbije. Sa njim je bio narodni poslanik radikala Filip Stojanović. Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio stijeg na beton, pokušao poderati zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama. Pet članova osiguranja nisu bili u stanju da im otmu zastavu i stijeg. Kad su završili sa gaženjem zastave, ušli su u predvorje Skupštine, gdje se nalazila cijela delegacija Hrvatskog sabora. Šešelj im je prišao i rekao: "Sad sam vam tamo napolju izgazio ustašku zastavu, jeb** vam majku ustašku svima!", a zatim je produžio u skupštinsku salu da obavlja svoje redovne zastupničke dužnosti - piše u priopćenju Srpske radikalne stranke. 

'Šešelja su silovali u zatvoru u Zenici, a zvali su ga balerina'

Jandroković: To je gnjusno i neprihvatljivo

POGLEDAJTE GALERIJU:

5
| Foto: Luka Negovetić/24sata

- Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo je prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj.  Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno sa zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga, prolazeći pored članova hrvatskog izaslanstva, uputio im je uvredljive poruke.  Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet - priopćili su iz Sabora.

'Žao mi je što u srednjoj školi Šešelja nisam još jače istukao'
'Žao mi je što u srednjoj školi Šešelja nisam još jače istukao'

- Dobro je krenulo, imali smo dva sastanka prije ovog incidenta. Smatram da je to nešto preko čega ne možemo i nećemo prijeći - rekao je Jandroković koji incident nije vidio, ali su mu prenijeli da je Šešelj gazio po zastavi.

Šešelja su osudili na 10 godina zatvora, ali to je već odslužio

- To je gnjusno, neprihvatljivo i zato se vraćamo u Zagreb - rekao je.

Srbijanska premijerka: Najoštrije osuđujem Šešelja

U povodu incidenta oglasila se i srbijanska premijerka Ana Brnabić, koja je najoštrije osudila ponašanje lidera radikala.

- Nedvosmisleno, najoštrije osuđujem ponašanje Vojislava Šešelja. Pokušaj kidanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova službenih delegacija u posjetu našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju, vrijednosti Vlade Srbije i većine naših građana, napisala je Brnabić na Twitteru.

'Vlada RH osuđuje neciviliziran čin'

- Hrvatska vlada osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te vrijeđanje članova hrvatskog saborskog izaslanstva i drugog čovjeka Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, kazala je Hini u srijedu glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak.

Pljušte reakcije na incident: 'Srbija je to trebala spriječiti!'
Pljušte reakcije na incident: 'Srbija je to trebala spriječiti!'

Predsjednik vlade Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem i najoštrije su osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je Vlada.

Mrak Taritaš: Učinili smo jedino što smo mogli - otići

- Posjet parlamentu Republike Srbije dobro je počeo i bio je na pragu razvijanja dobrih odnosa. Iako nismo vidjeli kada je Šešelj strgao hrvatsku zastavu i gazio po njoj, smatramo kako je riječ o neprimjerenom i nedopustivom činu prema RH. Jedino što smo mogli napraviti, zbog dostojanstva Hrvatskog Sabora i svih institucija RH koje štitimo je da prekinemo posjet i vratimo se natrag u Hrvatsku. To je točno to što smo trebali napraviti. Ovo je čin kojeg se treba i mora osuditi. Dostojanstvo Hrvatskog Sabora i svih institucija je iznad svega i jedina opcija koju smo trebali učiniti je upravo ova - odlazak - komentirala je za Express.hr Anka Mrak Taritaš, članica hrvatske delegacije.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 516
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21