Obavijesti

News

Komentari 77

Veliki test pelena: Otkrili smo koje su najbolje upijale vodu

Veliki test pelena: Otkrili smo koje su najbolje upijale vodu

PREPUNO TRŽIŠTE Desetke vrsta jednokratnih pelena prodaju na hrvatskom tržištu, a cijene se kreću od 30 do 100 kuna po paketu, odnosno od 89 lipa do 1,66 kuna po komadu

VIDEO

Svih 10 pelena vrlo je dobro upilo prvih pola litre obojene vode koju smo ulijevali. No poslije toga neke su počele propuštati.

Pelene smo zalijepili onako kako bi ih nosilo dijete i postavili donjim dijelom na površinu. Menzurom smo ulijevali po decilitar obojene tekućine u svaku pelenu. K Classic je sporije pila već peti decilitar. Gumica sa strane držala je tekućinu da se ne izlije. No ipak je sve popila, a poslije je imala snage za još dva decilitra. I kod Pillo pelene peti decilitar pobjegao je malo, no gumica je zadržala tekućinu i pelena ju je polako svu upila. I ona je poslije “pronašla” mjesta da upije još malo.

Opasan je šesti decilitar

Šesti decilitar vode polako smo ulijevali u svaku pelenu i čekali dok je malo po malo upijala. Iz pelena Beauty Baby i Pillo tekućina se izlila pokraj gumice. I Baby Love je teško popila šesti decilitar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon što smo u sve ulili šest decilitara obojene vode, svakoj smo opipali unutrašnju površinu. Beauty Babi imala je relativno suh gornji sloj unutarnjeg dijela pelene, no na pritisak je tekućina izlazila na površinu i stvarale su se lokvice. K Classic imala je vlažnu površinu, no tekućina je samo neznatno probijala van kad smo pritisnuli nabubreni dio pelene. Kod Toujours pelene površina je bila malo vlažna, a tekućina je lagano probijala na pritisak. Baby Love pelena je nakon šestog decilitra bila vlažna na dodir, a na pritisak je propustila samo nekoliko kapi tekućine. Baby Best pelena bila je mokra na dodir, a na pritisak se stvarala lokvica. I Pretty Baby bila je mokra na dodir, ali na pritisak se pojavilo vrlo malo tekućine. Pillo je nakon upijenih šest decilitara obojene vode također bila mokra na dodir. No nabubrena pelena bila je vrlo tvrda i na pritisak se pojavilo samo malo tekućine na površini pelene. I pelene Lumpi i Pampers bile su mokre na dodir, a iz njih se mogla iscijediti tekućina. Samo je Violetina pelena nakon šest decilitara upijene tekućine bila suha na dodir, a tekućina ni na pritisak nije izlazila iz njene unutrašnjosti.

Vlažne maramice na dar

Površina pelene Violeta ostala je relativno suha na dodir i nakon što je upila sedam decilitara obojene vode. Ni na pritisak se na površini pelene nije pojavila tekućina. Pelena bi mogla još upiti. Pobjednica je jer je uspjela upiti koliko i druge, a ostala suha i iz nje nije curila tekućina. Tvrtka Violeta ima proizvodne pogone u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a pelene rade u Grudama. U pakiranju pelena je i paketić vlažnih maramica. Pampers pelene su nas razočarale jer je pelena već nakon šest decilitara upijene tekućine bila vrlo mokra na dodir. Kad smo pritisnuli pelenu, što se dogodi, primjerice, kad dijete padne na guzu, pojavile su se lokvice tekućine.

Sedmi decilitar tekućine, osim pelene Violeta, brzo je popila i pelena K Classic. Iako je posustajala i sporije upijala već peti decilitar, uspjela je popiti još dva.

No nakon upijenih sedam decilitara tekućine, unutrašnja površina pelene na dodir je bila vlažna, a pri pritisku se pojavilo vrlo malo tekućine. Ta pelena je druga najjeftinija i jedna stoji 94 lipe, a solidno je upijala tekućinu.

Pelene smo isprobali u idealnim uvjetima. Dijete kad ima pelenu može se kretati, sjediti na peleni, padati na nju i pritom je pritiskati, a spava li može ležati na boku i pitanje je kako će u takvim uvjetima izdržati pelena.

Pelene smo kupili 20. lipnja u Zagrebu. Među odabranima, barem prema onome što piše na pakiranjima, nijedna nije proizvedena u Hrvatskoj. Iz Njemačke su pelene Pretty Baby, robna marka Interspara te Müllerova Beauty Baby. Baby Love, robnu marku dm-a, napravili su u Švedskoj. Pillo je iz Italije. Robne marke K Classic za Kaufland i Toujours za Lidl rade u EU. Na pakiranju pelena Baby Best, robnoj marki Plodina, piše također EU, ali i da su iz Češke. Pampersice su iz Poljske, a Lumpi za Konzum radi Violeta u BiH, no te se pelene dosta razlikuju od “pravih” Violetinih.

Slično istraživanje radili smo i 2015. Najbolje su bile Toujours. Popile su osam decilitara. Pampersice su bile druge sa 7,2 decilitra. Violeta je prije dvije godine upila 5,9 decilitara.

Osim mjerenja koliko su tekućine upile, vagali smo ih suhe i namočene

Pelene smo vagali na preciznoj vagi kakve se koriste za vaganje pošiljaka u pošti, a posudili smo je iz našeg otpremnog ureda. Najlakša je bila Pampers pelena s 21,8 grama, a najteža Violeta imala je 29,4 grama. Negdje u sredini je K Classic s 24,1 gram, a upila je gotovo jednako kao i najteža Violeta. Pelene imaju različito ‘kopčanje’ te gume koje drže oko noge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina