Obavijesti

News

Komentari 14

Veliki test: Pogledajte koliko ima pesticida u voću i povrću...

Veliki test: Pogledajte koliko ima pesticida u voću i povrću...
1

Odnijeli smo krastavce, limun, rajčicu, papriku, cvjetaču stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo kako bi analizom utvrdili ima li u njima tragova pesticida te je li zdravstveno ispravno

VIDEO

Krastavce smo kupili na zagrebačkoj tržnici Utrine, rajčicu u Billi, cvjetaču u Lidlu, limun u Intersparu, a papriku u Kauflandu.
Odnijeli smo ih u Hrvatski zavod za javno zdravstvo kako bi stručnjaci analizom utvrdili ima li na njima i u njima tragova pesticida te je li kupljeno voće i povrće zdravstveno ispravno. 

- U tri od pet izuzetih uzoraka pronašli smo tragove pesticida, konkretno u cvjetači, limunu i krastavcima. No njihova je količina ispod maksimalno dopuštene razine pa je povrće i voće koje ste kupili sigurno za potrošače - rekla je mag. ing. Iva Bebek, voditeljica Odsjeka za pesticide pri HZJZ-u. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:37

Dodala je da su u posljednje četiri godine na Zavodu u samo dva uzorka, u limunu i paprici, utvrdili previše pesticida, pa ih se moralo povući s tržišta. 

- Danas se većina poljoprivrednih kultura tretira pesticidima, no poljoprivrednici se pridržavaju propisa o njihovoj uporabi - rekla je Bebek. 

Napomenula je i da se pesticidi koji su namijenjeni jednoj vrsti povrća ili voća, odnosno za uništavanje ili sprečavanje nametnika ili bolesti koji tu vrstu napadaju, ne mogu koristiti za druge vrste jer za njih nisu učinkoviti. Tako pesticid koji uništava krumpirovu zlaticu neće imati učinka u uzgoju paprike. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:19

Povrće i voće koje smo kupili najprije je zajedno s korom trebalo usitniti kako bi se iz njih mogli izuzeti uzorci potrebni za analizu. 

- Nakon što smo svaku od namirnica usitnili u zasebnoj posudi, u njih smo ulili organsko otapalo kako bi pesticidi iz hrane prešli u to otapalo. Potom smo dobivene ekstrakte stavili u dva instrumenta kako bismo ih analizirali - opisuje postupak mag. ing. Bebek. Rezultati su bili vidljivi već idući dan, a limune, krastavce, papriku, rajčicu i cvjetaču u HZJZ-u su analizirali na ukupno 250 pesticida, kako je i propisano direktivom Europske unije. 

- Kod tri uzorka koje ste donijeli pronašli smo tragove pesticida. Konkretno u limunu smo pronašli imazalil, tiabendazol i propikonazol. U krastavcu su prisutni azoksistrobin i tiametoksam, a u cvjetači samo azoksistrobin - pojašnjava Bebek rezultate analize. Dodaje da popis pesticida, odnosno direktivu na koje pesticide voće i povrće koje se prodaje na hrvatskom tržištu treba kontrolirati, određuje Europska unija i taj se popis svake godine usklađuje. Tako se može dogoditi da se s vremenom smanji ili poveća popis od 250 pesticida, koliko ih je trenutačno. 

- Uloga pesticida je uništiti bolesti i štetočine koje uništavaju poljoprivredne kulture. Nažalost, nitko golim okom ne može prepoznati je li određeno voće ili povrće tretirano pesticidima. To se može utvrditi jedino stručnom analizom koja je za prosječnoga građanina uglavnom preskupa - napominje Bebek te dodaje kako poljoprivrednici, odnosno proizvođači voća i povrća još nemaju obavezu slati kulture koje proizvode na laboratorijsku analizu. 

- To rade samo oni poljoprivrednici koji se bave ekološkom proizvodnjom, dok kod drugih inspekcija može izuzeti određeno povrće i poslati ga na analizu. Utvrdi li se da tragovi pesticida prelaze maksimalno dopuštene granice, tad se to povrće ili voće mora povući s tržišta - pojasnila je mag. ing. Bebek. 

U Ministarstvu zdravlja potvrđuju da je sanitarna inspekcija zadužena za službene kontrole ostataka pesticida. 

- Utvrdi li se analizom prekoračenje maksimalno dopuštene količine pesticida, sanitarna inspekcija zabranjuje promet proizvoda i naređuje njegovo povlačenje s tržišta jer predstavlja rizik za potrošača - rekli su u Ministarstvu zdravlja dodavši kako inspekcija može o svemu obavijestiti i sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF).
- Utvrdi li se prekoračenje, pravna osoba može platiti kaznu od 50.000 do 100.000 kuna ako na tržište stavlja hranu koja nije u skladu s uredbom - pojašnjavaju u ministarstvu. 

Ista novčana kazna propisana je i kad se u poslovanju s hranom u nju umiješa ili u njezinoj preradi koristi proizvod čije razine prelaze maksimalno dopuštene količine pesticida. 

- To se uglavnom radi prilikom razrjeđivanja hrane s nekim drugim proizvodom. Na tržište potom dospijevaju prerađene namirnice. Isto se zna dogoditi i u proizvodnji hrane za životinje - pojasnili su u Ministarstvu zdravlja.

U limunu su u tragovima tri pesticida... 

U limunu ima imazalila, tiabendazola i propikonazola. Prvi je prisutan u količini od 1,12 od dopuštenih 5 mg/kg, drugi ima 0,096 od dopuštenih 5 mg/kg, a treći 0,10 od dopuštenih 6 mg/kg. 

U makedonskoj paprici pesticide nisu pronašli 

Papriku iz Makedonije kupili smo u Kauflandu. Testiranjem nisu pronađeni nikakvi ostaci pesticida, pa čak ni u dopuštenim količinama, a to je čini zdravstveno ispravnom. 

Rajčice iz Dalmacije 'čiste' od pesticida 

Od ukupno 250 pesticida, na koliko su uzorci voća i povrća testirani, tragovi ni jednog od njih u rajčici nisu pronađeni. Tako je rajčica iz Sv. Filipa i Jakova potpuno ispravna. 

U cvjetači iz Poljske ostaci jednog pesticida 

U uzorku cvjetače pronađen je pesticid naziva azoksistrobin. Maksimalna dopuštena količina je 5 mg/kg, a analizom je pronađena količina od 0,12 mg/kg. 

U krastavcima pronašli dva pesticida 

U krastavcima su pronađeni azoksistrobin u količini od 0,85 mg/kg od dopuštenog 1 mg/kg te tiametoksam u količini od 0,04 mg/kg od dopuštenih 0,5 mg/kg.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.