Obavijesti

News

Komentari 73

Crveni alarm: 'Padat će obilna kiša, očekujte i velike poplave'

Crveni alarm: 'Padat će obilna kiša, očekujte i velike poplave'
1

U 11 sati u Sisku i Senju bilo čak 16 stupnjeva, a samo stupanj manje u Krapini i Daruvaru, jednako kao i na krajnjem jugu zemlje - u Dubrovniku i na Prevlaci

VIDEO

Nakon jutarnjih minusa koji su posljednjih mjesec i više dana bili uobičajena pojava, mnogi su se jutros u Hrvatskoj iznenadili kad su izašli na ulicu. Već su jutarnje temperature na kontinentu bile iznad 10 stupnjeva, a iz sata u sat nastavile su rasti. Proljetni dojam kvarila je jedino kiša koja je padala i još uvijek pada u većem dijelu zemlje. 

Tako je u 11 sati u Sisku i Senju bilo čak 16 stupnjeva, a samo stupanj manje u Krapini i Daruvaru, jednako kao i na krajnjem jugu zemlje - u Dubrovniku i na Prevlaci. 

Zagreb je u 11 sati mjerio 15 stupnjeva, Zadar, Šibenik i Ploče 14, Knin i Bjelovar 13. Za stupanj ili dva hladnije je na istoku zemlje, a ispod 10 stupnjeva mjeri jedino Parg kraj Čabra. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Moguće su i evakuacije'

Zbog kiše, za Istru i Primorje izdano je crveno upozorenje. Očekuje se mjestimice obilna kiša, ponegdje u kraćem vremenu. Moguće su bujične poplave te grmljavinsko nevrijeme.

- Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, stoji u upozorenju. 

Danas će biti promjenljivo i pretežno oblačno s kišom uglavnom na Jadranu i u krajevima uz njega. Ponegdje obilnija oborina, a na Jadranu su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito na sjevernom dijelu. Najmanja vjerojatnost za kišu u istočnim područjima. Vjetar povremeno umjeren južni i jugoistočni, mjestimice s jakim, a u gorju i olujnim udarima. Na Jadranu jako i olujno jugo, prema kraju dana na sjevernom dijelu umjeren i jak jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 12 do 17 °C, u gorju malo niža.

Sutra promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima. Na južnom dijelu Jadrana mjestimice izraženiji pljuskovi s grmljavinom te obilnija oborina. Vjetar slab i umjeren južni i jugoistočni, navečer i u noći sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će jugo slabjeti i prolazno okrenuti na jugozapadnjak, a zatim na buru. U prvom dijelu dana na južnom Jadranu jugo će još biti jako i olujno. Najniža jutarnja temperatura većinom od 5 do 10, na Jadranu između 9 i 14 °C. Najviša dnevna uglavnom od 10 do 15 °C, ponegdje u gorju malo niža.

Kako piše DHMZ, iako će se neki razveseliti toplijem vremenu, mnogima bi nepovoljne biometeorološke prilike mogle stvarati probleme. Treba još više naglasiti druge nepovoljne posljedice izražene južine te dotoka jako vlažnog i nestabilnog zraka. Mjestimice će biti obilnije oborine, izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, pa bi u dane vikenda lokalno u gorju i na dijelu Jadrana moglo pasti i više od 100 litara po četvornom metru. Uz topljenje snijega te lokalno obilniju oborinu moguć je i znatniji porast vodostaja nekih rijeka. Osim oborine poteškoća može biti i zbog jakog i olujnog juga s kojim će more u subotu biti valovito i jače valovito, na otvorenom moru južnog Jadrana moguće i uzburkano. Uz premještanje ciklone te s visokim valovima neke rive bi mogle biti poplavljene. Olujnog vjetra bit će i u gorju, a slabljenje se očekuje u nedjelju.

Ovo zatopljenje bit će kratkog daha jer već u ponedjeljak vraćaju nam se temperature primjerenije zimi, a jutarnji minusi na kontinentu očekuju nas od srijede. 

I u Sloveniji strahuju od poplava

Zbog jakih padavina i topljenja snijega dolazi do naglog porasta vodostaja rijeka i manjih vodotoka u većem dijelu Slovenije, uz mogućnost njihova izlijevanja iz korita, upozorila je u subotu državna agencija za okoliš.

Poplave se mogu očekivati najviše u zapadnim i južnim krajevima, a tijekom današnjeg dana lokalno može pasti i do 100 milimetara kiše na četvorni metar, upozoravaju meteorolozi.

U subotu se očekuje da će najviše rasti vodostaj Kupe i rijeke Reke, a tijekom dana i gornji tok rijeke Save, te Drave, ali i Ljubljanice i rijeke Vipave.

Hidrolozi najavljuju da će vodostaj većine rijeka u nedjelju stagnirati na visokoj razini, dok će vodostaji Save i Drave i dalje rasti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina