Obavijesti

News

Komentari 0

Venezuela postala članica UN-ova Vijeća za ljudska prava

Venezuela postala članica UN-ova Vijeća za ljudska prava

Kostarika, Venzuela i Brazil natjecali su se za dva mjesta u Vijeću za ljudska prava koje ima 47 članova, a čiji novi saziv započinje 1. siječnja...

VIDEO

Venezuela je izabrana za članicu Vijeća za ljudska UN-a u četvrtak, sa 105 glasova za, usprkos lobiranju SAD-a, udrugama za ljudska prava i iznenadnom ulasku Kostarike u utrku za mjesto u tom vijeću.

Kostarika je dobila glasove 96, od ukupno 193 glasa zemalja članica UN-a, iako je objavila kandidaturu ovoga mjeseca, kada je predsjednik Carlos Alvarado Quesada poručio da "venezuelski režim nije prihvatljiv kandidat".

Kostarika, Venzuela i Brazil natjecali su se za dva mjesta u Vijeću za ljudska prava koje ima 47 članova, a čiji novi saziv započinje 1. siječnja.

Brazil je dobio drugi trogodišnji mandat sa 153 glasa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zemlje mogu biti članice Vijeća za ljudska prava samo dva puta za redom.

"Nezaslužen i tijesni izbor Venezuele u Vijeće za ljudska prava UN-a šamar je u lice nebrojenim žrtvama te zemlje koje su mučile i ubile vladine snage", rekao je zamjenik direktora Human Rights Watcha Philippe Bolopion.

SAD podupire oporbenog vođu Juana Guaidoa koji se u siječnju 2019. proglasio privremenim predsjednikom Venezuele, a kasnije je pozvao vojsku da izvede državni udar koji nije uspio.

Više od 50 zemalja priznalo je Guaidoa kao čelnika Venezuele, a američki potpredsjednik Mike Pence pozvao je UN u travnju da izbaci Madurovu vladu iz UN-a.

"Morat ćemo ocijeniti utjecaj ove pobjede u nadolazećim danima, ali mislimo da je riječ o povijesnoj pobjedi, uzimajući u obzir bjesomučnu kampanju koja je bila protiv nas", kazao je ministar vanjskih poslova Venezuele Jorge Arreaza za venezuelsku državnu televiziju.

Opća skupština UN-a osnovala je Vijeće za ljudska prava 2006., a Vijeće bi trebalo promovirati i štititi ljudska prava.

Vijeće ima 47 država članica koje se rotiraju i ravnomjerno su geografski raspoređene.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina