Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Venezuelanski špijun blizak Chavezu uhićen u Španjolskoj

None Foto: REUTERS

Američko ministarstvo financija je 2008. uvelo sankcije Carvajalu zbog 'materijalnog pomaganja aktivnosti trgovine narkoticima' kolumbijskih gerilske skupine FARC

 Španjolska je policija u petak uhitila Huga Carvajala, bivšeg generala i bliskog saveznika nekadašnjeg venezuelanskog vođe Huga Chaveza, zbog optužbi za trgovinu drogom, a po američkom nalogu, rekla je glasnogovornica policije.

Glasnogovornica nije dala druge detalje o optužnici protiv Carvajala.

Američko ministarstvo financija je 2008. uvelo sankcije Carvajalu zbog 'materijalnog pomaganja aktivnosti trgovine narkoticima' kolumbijskih gerilske skupine FARC.

REUTERS/PXL ODREDILI DATUM U Venezueli će Chavezovog nasljednika birati 14. travnja

Glasnogovornik suda je rekao da će se Carvajal pojaviti pred španjolskim sudom u subotu. Sud mora odlučiti, u roku od 24 sata od uhićenja, o tome hoće li Carvajal u zatvoru, ili na slobodi, čekati odluku o izručenju.

Nicole Navas, glasnogovornica američkog ministarstva pravosuđa, potvrdila je Carvajalovo uhićenje.

Carvajal, ravnatelj venezuelanske vojne tajne službe od 2004. do 2008., je osudio Chavezovog nasljednika Nicolasa Madura u veljači te je dao podršku Juanu Guaidóu koji se u siječnju pozvao na ustav i proglasio venezuelanskim prijelaznim predsjednikom.

Guaidóa je kasnije priznao SAD i desetci drugih država, ali Maduro ostaje na vlasti pomoću vojske te je nazvao Guaidóa američkom marionetom.

Ured kontrole strane imovine ministarstva pravosuđa SAD-a (OFAC) je 2008. rekao kako je Carvajalova podrška FARC-u uključivala zaštitu pošiljki droge od venezuelanske policije te da je Carvajal davao oružje FARC-u.

Carvajal je također pružio FARC-u službene identifikacijske dokumente venezuelanske vlade, čime su članovi FARCA mogli putovati u Venezuelu, rekli su iz OFAC-a.

REUTERS/PXL DANAS SPROVOD Milijuni ispratili Huga Chaveza: Tijelo će balzamirati i izložiti

Carvajal je 2014. uhićen na nizozemskom karipskom otoku Arubi, također po američkoj tjeralici, ali je nizozemska vlada prihvatila venezuelanski argument da Carvajal ima diplomatski imunitet zato što je nominiran za konzula na Arubi.

U intervjuu za The New York Times, objavljenom u veljači, Carvajal je rekao da kontakte s trgovcima drogom ima isključivo zato što ih je istraživao kao šef tajne službe.

Rekao je kako se sastao s članovima FARC-a 2001. zbog otmice venezuelanskog poduzetnika, u svojstvu pregovarača , što su odobrili predsjednici Venezuele i Kolumbije.

Komentiraj, znaš da želiš!