Obavijesti

News

Komentari 177

Albanski veterani blokirali su prolaz Vučiću: Čuli se i rafali

Albanski veterani blokirali su prolaz Vučiću: Čuli se i rafali
1

Beogradski mediji javljaju da su ceste blokirane građevinskim strojevima i kamionima, rasutim balvanima, a broj zapreka i blokiranih prilaza Banjama se povećava....

VIDEO

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UČK) blokirali su sve prilazne ceste selu Banje u namjeri da onemoguće dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u to naselje južno od rijeke Ibar, gdje među većinskim Albancima živi oko 300 Srba, pa je kosovska vlada posjet otkazala iz sigurnosnih razloga.

Prema posljednjim izvješćima, Vučić je unatoč otkazivanju drugog dana posjeta Kosovu krenuo prema selu. No, zaustavila ga je kosovska policija i obavijestila da su barikade dva kilometra dalje. Vučić se nakon toga vratio u Kosovsku Mitrovicu.

Vučić hrvatskom novinaru: Ja se neću još kandidirati kod vas

Beogradski mediji javljaju da su ceste blokirane građevinskim strojevima i kamionima, rasutim balvanima, a broj zapreka i blokiranih prilaza Banjama se povećava, dok pojedini reporteri javljaju da prosvjednici pale automobilske gume te da su se na terenu čuli i rafali.

Vučić je na vijest o zaprekama rekao da se stvari trebaju "rješavati riječima i pameću, a ne oružjem" i da će se on "još snažnije boriti za mir i zaštitu Srba na Kosovu".

Vučić došao na Kosovo: Sretan sam, stvarno se divno osjećam

Albanci novinare gađali bocama?

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je rekao da je iz sigurnosnih razloga povukao dozvolu, koju je ranije kosovsko ministarstvo vanjskih poslova dalo Vučiću da posjeti selo Banje, objavila je u nedjelju Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku.

Ovu obavijest Haradinaj je objavio na Facebooku, naglasivši da odluka odmah stupa na snagu.

"Sigurnost građana je iznad svega. Ja sam povukao dozvolu Ministarstva vanjskih poslova za posjet predsjednika Srbije u zoni Drenice. Ova odluka stupa na snagu odmah", napisao je Haradinaj, a prenosi RTK.

Reporter Radio-televizije Srbije (RTS) uspio se makadamskim cestama probiti do mjesta Banje gdje tristotinjak mještana tog i okolnih sela očekuju predsjednika Srbije, a RTS je objavio snimke okupljenih prosvjednika koji prekriženim rukama pokazuju dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanije.

Prema izvješćima reportera beogradskih medija, Albanci su novinare gađali bocama.

Vučić: 'Ne volim puške, mada nisam nešto uplašen'

Vučić je za RTS rekao da je odustao od odlaska u Banje jer nije želio ugrožavati tamošnje Srbe. "Ne volim puške, mada nisam nešto uplašen, ali ja nikad narod neću pozivati na oružje", rekao je predsjednik Srbije.

On je sunarodnjacima u Banji rekao da kosovska vlada nije željela njegov dolazak.

"Žao mi je što nisam mogao doći jer to nisu htjele prištinske vlasti", rekao je Vučić mještanima Banje kojih se tristotinjak okupilo u središtu sela očekujući njegov dolazak.

I kosovski mediji izvješćuju o blokadi, naglašavajući da su blokade najavljene još u subotu navečer, uoči dolaska predsjednika Srbije u selo Banje.

Vulin: Znate kako bi reagirali da napadnu Vučića

Ministar obrane Aleksandar Vulin rekao je danas za TV Pink da će Vojska Srbije poštivati odluke predsjednika Srbije i vrhovnog zapovjednika Aleksandra Vučića i da će sve što on bude naredio biti učinjeno:

- Ako on kaže da treba osigurati njegovu sigurnost ili želi proći do mjesta gdje hoće, to će biti riješeno - kazao je Vulin.

Upitan kako će Srbija reagirati ako napadnu predsjednika, Vulin je kazao da ga to ne pitaju.

- Nemojte me ni pitati. Znate što bih o tome rekao. Neću to reći, ali znate kako bismo reagirali.

KFOR: Jamčimo Vučićevu sigurnost

Vučić je rekao kako iz KFOR-a nijednog trenutka izaslanstvu Srbije nije rečeno da ne mogu ići u Banje. KFOR je u priopćenju ustvrdio da Vučiću nitko ne prijeti i da mu je sigurnost zajamčena.

"U svezi s trenutnom situacijom na Kosovu, KFOR radi u koordinaciji s institucijama na Kosovu i kosovskom policijom kako bi se osigurao predsjednik Srbije", priopćio je u nedjelju KFOR, konstatirajući kako "nitko ne prijeti gospodinu Vučiću i njegova je sigurnost zajamčena".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 177
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21