Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Veterinaru iz Dalmacije prijeti zatvor jer je izmasakrirao psa

Splitsko tužiteljstvo tereti veterinara (47) da je obavio postupak kateterizacije bez sedacije i anestezije i pri tome teško ozlijedio psa kojeg potom nije operirao te su ga na kraju morali eutanazirati

Optuženika terete da je od 15. do 16. lipnja 2015. godine kao veterinar u veterinarskoj ambulanti na području Županije splitsko-dalmatinske postupio protivno odredbama Pravilnika o časnom sudu i stegovnom postupku Hrvatske veterinarske komore. Optužen je da je bio svjestan kako postupa na način koji odstupa od općeprihvaćenih profesionalnih pravila veterinarske struke i pristao na to prilikom obavljanja RTG pregleda mokraćnog sustava psa "British Gladiator Sonny" muškog spola, pasmine engleski buldog, i obavio postupak kateterizacije bez sedacije i anestezije.

Tijekom postupka je, tvrdi tužiteljstvo, ozlijedio stijenku uretre i mokraćnog mjehura psa, nanijevši mu tako veliku bol i patnju u vidu povraćanja krvavog sadržaja, krvarenja iz spolovila, ekstremno nadutog abdomena i intenzivnih unutarnjih bolova.
Veterinara se nadalje tereti da je propustio psa zadržati na liječenju do sanacije jatrogenih ozljeda i, umjesto da na njemu odmah poduzme operativni zahvat, u cilju pokušaja saniranja učinjene pogreške ili da ga uputi u drugu specijalističku ustanovu u sustavu provedbe veterinarske djelatnosti, psa je otpustio iz ambulante. Niz profesionalnih propusta na kraju je imao je za posljedicu eutanaziju psa.

Kazneni zakon RH kaže kako " Veterinar ili veterinarski djelatnik koji se pri pružanju pomoći, pregledu, cijepljenju ili liječenju životinje ne pridržava pravila veterinarske struke pa zbog toga nastupi oboljenje, znatno pogoršanje bolesti ili uginuće životinje, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine."

Komentari (72)
  • Bilo bi korisno da objavite identitet, da ne vode ljudi životinje u tog psiha.

    19. 1. 2018,   22:42
  • Zašto mu se ne oduzme licenca i zabrani bavljenje veterinom?

    19. 1. 2018,   23:12
  • Samo jdan primjer nesavjsnog ljecenja macaka ili pesa... domaca veterina je u tolkoj banani da nijedna bolnica nema linearni akcelerator ili ct za macke ili pese. Neznas kome ic na pregled jbt kolka su svikoma

    19. 1. 2018,   22:23