Obavijesti

News

Komentari 2

VIDEO: Kad ronioci iz mora izvlače motocikle, tobogane...

VIDEO: Kad ronioci iz mora izvlače motocikle, tobogane...
1

Održana je još jedna Velika EKO akcija, a ovoga puta posjetili smo Bakarski zaljev, točnije Bakarac. Pogledajte što su sve naši ronioci ovoga puta izvlačili iz podmorja

VIDEO

Na ekoaktivistički čvenk autobusom iz Zagreba dovezli smo 15-ak ronilaca iz klubova DPS i "Roniti se mora", kao i nekoliko volontera za kopneni dio posla. Riječ je bila o čišćenju stotinjak tisuća metara četvornih morskog dna, dakle o vrlo ozbiljnom ronilačkom poslu. Usred posla čak nas je posjetio leptir vrste lastin rep, inače vrlo ugrožen i zakonom strogo zaštićen. A nakon što su ronioci poskakali u more i stali izvlačiti brojne gume, stare ljestve za bazen, drevni motocikl bez kotača, antikvitetni radio aparat i slična čudesa, dio posla bio je i spašavati poveće rakove koji su tu pronašli svoj dom.

Između više od 40 ronilaca okupljenih u plićaku ispred Bakarčeve rive, trenutak prije zarona zatekli smo i našeg znanca Josipa Bilića iz RK Kostrena.

- Mi već 20 godina organiziramo akcije u Kostreni i bližoj okolici. Uvijek su ovdašnji klubovi domaćini, kao što je ovdje KP Adria iz Kraljevice, iz Bakarca ili mi u Kostreni. Prošle godine smo imali akciju sa 24sata u Rijeci – bio je oran za akciju ovaj ronilački veteran.

Renato Franko iz MO Bakarac, aktivist koji je ponajviše radio na organizaciji akcije, objasnio nam je porijeklo pronađenog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ha, gledajte, najviše smeća je donesla bura, pošto smo mi poznati po jakoj buri. Vidi se da tu ima dijelova krovova, crijepova, svega i svačega. A ovo drugo smo, nažalost, mi ljudi sami, kao najveći zagađivači mora uopće – kazao je.

A onda nam je objasnio i zašto je mještanima čišćenje morskog dna toliko bitno.

- Očistili smo dobar dio mora, sat i pol aktivnog čišćenja. Izvukli smo stvarno jednu veliku hrpu smeća. Mi smo poznati po tunerama i tunolovu. Nadamo se vratiti taj stari običaj, a ovo će nam uvelike pomoći, jer kad budemo bacali mreže, moći ćemo ih normalno istegnuti vani, bez da zakačimo i pokupimo hrpu smeća umjesto nekakvih riba.

Što se ronioca tiče, bez obzira bila riječ o veteranima, njihovim kolegicama i kolegama, mladim djevojkama ili mladićima koji su ronili, u nekoliko navrata tijekom dana rekli su nam da čisto more nitko ne voli više nego oni. Zato ne sumnjamo da ćemo ih opet vidjeti u akciji.

Rad volontera i organizacija okupljenih oko 24sata logistički su pomagali Konzum, Jana voda s porukom, Ledo, Tisak, Opel, Pevec, Vipnet, HP, Janaf, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te JGL.

Pratite nas i na Facebook stranici Velika EKO akcija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag