Obavijesti

News

Komentari 267

Video: Pogledajte upad mladih na Kordićevo izlaganje o vjeri

Video: Pogledajte upad mladih na Kordićevo izlaganje o vjeri
1

Sam skup započeo je s dvije pjesme nakon čega je Kordić započeo svoj govor, tijekom kojeg je rekao kako se suočio s trenucima najveće patnje tijekom 17 zatvorskih godina, kako je ondje susreo Boga

VIDEO

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić govorio je u utorak navečer o vjeri na skupu kojeg je pokrenuo don Damir Stojić, no pred kraj njegova govora skup u dvorani prekinuli su nekolicina mlađih ljudi uz povike da je on ratni zločinac. Razvili su i transparent koji im je oduzet te su brzo pobjegli.  

Pojavio se i video incidenta:

U pozivu na predavanje u studentskom domu Stjepan Radić, Stojić je napisao kako će Kordić govoriti o susretu s Bogom.

Nakon što je haški sud Kordića proglasio krivim osuđen je na 25 godina zatvora, a oslobođen je 2014. godine nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

Sam skup započeo je s dvije pjesme nakon čega je Kordić započeo svoj govor, tijekom kojeg je rekao kako se suočio s trenucima najveće patnje tijekom 17 zatvorskih godina, kako je ondje susreo Boga koji ga je promijenio te kako je iz njega crpio mir i snagu. 

Dario Kordić pričao o vjeri uz povike: 'Ti si ratni zločinac'
Dario Kordić pričao o vjeri uz povike: 'Ti si ratni zločinac'

- Prošlo je skoro 20 godina od kada sam doživio svoj drugi rođendan.To je dan kada je započelo moje suđenje. Tu noć probudilo me svjetlo u tri ujutro koje nije bilo s ovoga svijeta. Čuo sam glas koji mi je rekao: 'Dragi moj sine, prepusti sve u moje ruke'. Osjetio sam kako mi se srce napunilo. Kleknuo sam, pomolio se i izrekao gospodinu svoje da - svjedočio je Kordić.

Skoro pred kraj njegovog govora u dvoranu je ušlo nekoliko nepoznatih studenta koji su razvili transparent i počeli vikati kako je Kordić ratni zločinac. No, ubrzo im je transparent oduzet, a studenti su pobjegli. 

'Davanjem javnog prostora ovakvim ljudima gradi se društvo koje veliča rat i nasilje'

Inicijativa mladih za ljudska prava poslala je otvoreno pismo upravitelju Studentskog doma 'Stjepan Radić' povodom održanog predavanja Darija Kordića.

Pismo donosimo u cijelosti.

'Poštovani gospodine Ćosić,

povod za naše obraćanje Vama je predavanje koje je jučer, 2. travnja 2019. održao Dario Kordić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac u organizaciji Studentskog pastorala i Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata u kinu 'Forum' zagrebačkog studentskog doma 'Stjepan Radić', a kojeg ste Vi upravitelj.

Dozvolili ste i omogućili obraćanje ratnom zločincu koji se nikada pa ni jučer nije ispričao za monstruoznosti za koje je odgovoran. Podsjetit ćemo Vas da presuda kojom je Dario Kordić proglašen krivim od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđuje njegovu odgovornost za najgore oblike zločina među kojima je i odgovornost za pokolj u Ahmićima 1993. godine u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili više od sto civila, uključujući 32 žene i 11 djece. 

Davanjem javnog prostora ovakvim ljudima gradi se društvo koje veliča rat i nasilje, omalovažava i ne poštuje žrtve te aktivno promiče vrijednosti suprotne ljudskim pravima. 

Kako biste studentima i studenticama te zainteresiranoj javnosti omogućili da steknu znanja i spoznaje o događanjima i zločinima koji su se dogodili u srednjoj Bosni početkom devedesetih upućujemo Vam zahtjev za održavanjem projekcije filma 'Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna' u produkciji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, u kinu 'Forum', koji između ostalog, tematizira zločine počinjene u Ahmićima za koje je Kordić proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina. 

U nadi da prepoznajete važnost i odgovornost da navedena projekcija bude prikazana, molimo da se održi 16. travnja na 26. obljetnicu zločina u Ahmićima'. 

Mrsić zbog predavanja Kordića traži hitno očitovanje Sveučilišta i Nadbiskupije

Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić izjavio je u srijedu kako je užasnut činjenicom da je osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao predavanje u zagrebačkom Studentskom domu "Stjepan Radić", zbog čega je u Saboru zatražio hitno očitovanje Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačke nadbiskupije, koja je predavanje i organizirala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 267
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao