Obavijesti

News

Komentari 22

Vidojković: Žao mi je što se SFRJ nije konfederalizirala

Vidojković: Žao mi je što se SFRJ nije konfederalizirala
2

PRESTIŽNA NAGRADA Vidojkovićev ZF roman ‘E baš vam hvala’ našao se u utrci za Nagradu Fric, koju dodjeljuje Express. Atlantic grupa pobjedniku daruje 75.000 kuna

VIDEO

Desetak godina planirao sam napisati roman koji polazi od pretpostavke da je Jugoslavija bila bolja od zemalja koje su nastale nakon njezina raspada, kaže Marko Vidojković.

Pisac je nakon godina rada objavio roman “E baš vam hvala”, koji govori o alternativnoj povijesti Jugoslavije, a našao se među 14 knjiga u širem izboru za Nagradu Fric. Tjednik Express po drugi će put dodijeliti Frica, a nagrađeni autor najbolje knjige fikcijske proze, uz mobilnu skulpturu žiroskopa, osvojit će 75.000 kuna, koje je osigurala Atlantic grupa.

- Želio sam napisati žanrovski horor, ali nisam naišao na razdoblje u kojem je Jugoslavija bila dovoljno dobra zemlja. Ona je, manje ili više, bila šarena laža - objašnjava Vidojković, u čijem se romanu Jugoslavija još nije raspala. Naime, 1989. godine srušio se avion u kojem je bilo Predsjedništvo SFRJ te svi predsjednici jugoslavenskih republika, nakon čega je Jugoslavija postala svojevrsna idilična država.

- Knjigu sam napisao prvenstveno kao poruku narodu Srbije kako bih mu pokazao da je spas u domeni znanstvene fantastike - objašnjava Vidojković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kada danas promatra prostor bivše države, priča autor, što pogleda istočnije, to mu izgleda tužnije.

- Slovenija zapravo najviše nalikuje na Jugoslaviju iz mog romana. Kako krećemo na istok, sve je vidljivije da se radi o ostacima bivšeg otomanskog pakla - kaže književnik. Jugoslavija, dodaje, nikad nije bila onakva kakvom se predstavljala.

- Kao jugoslavensko dijete i bivši Titov pionir, najviše bih volio da se Jugoslavija transformirala u konfederaciju - priznaje Vidojković. Da je bilo tako, tvrdi, vjerojatno se ne bi raspala. Glavni problem Jugoslavije, smatra književnik, bilo je što nikad nije postala demokratska zemlja.

- Prva Jugoslavija imala je kraljevsku diktaturu, a druga socijalističku - objašnjava. Uzrok raspada je, smatra, i činjenica da SFRJ nije pronašao način da se usprotivi radikalizmu.

- Krajem osamdesetih najedanput su se javili četnici i sve do prosvjeda protiv Miloševića nisam znao kako reagirati. Jugoslavija nije uspjela izdržati bandite koji su se odjedanput rehabilitirali - ističe.

Vidojkovićev se roman samo u Srbiji prodao u više od 23.000 primjeraka, a i u Hrvatskoj se našao među najprodavanijim izdanjima. Jedan od dojmljivih dijelova romana je onaj u kojem političko vodstvo koje vidi da će se Jugoslavija raspasti koristi maršalov klon, nazvan Josip Broz Tito 2.0.

- Radi se o zgodnom marketinškom triku jer ljudi ne bi bolje reagirali ni na jednog političara - zaključio je autor. Otkrio nam je i kako priprema novi roman s potpuno novim likovima koji se također bavi paralelnom stvarnosti, a na temelju “E baš vam hvala” trenutačno pripremaju predstavu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag