Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vidović: 'Pozivam Thompsona da odustane od pokliča ZDS...'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pjesma "Bojna Čavoglave" počinje pokličem "Za dom spremni". Taj je poklič suprotan Ustavu i pravnom poretku Republike Hrvatske, a bio je to, ponavljam, i 1991., i 1992., rekla je Vidović

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović je u intervjuu za Novi list govorila o analizi koju je objavila u utorak, a čija je naslovna tvrdnja da relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava te da izostanak reakcija otvara prostor mržnji. 

OTVARAJU PROSTOR ZA MRŽNJU Pučka pravobraniteljica oplela po Crkvi, policiji, DORH-u...

- Praksa Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda nedvosmisleno je jasna, ujednačena i, između ostalog, naglašava da Ustav nije vrijednosno neutralan. Jasno se određuje prema ustaškom znakovlju. To je posve nesporno. Do razlika u tumačenju dolazi na nekim prvostupanjskim sudovima, i u postupanju policije. Neki sudovi će, na primjer, reći da »Za dom spremni« nije nezakonit, jer se izrijekom ne spominje ni u jednom zakonu. Neki drugi sudovi smatraju da, iako nije spomenut, »Za dom spremni« ulazi u obilježja opisana različitim prekršajnim zakonima. Iz tog razloga je, na primjer, Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima u Dokumentu dijaloga pozvalo Vladu da razmisli hoće li bolje normirati neke zakone. Mi u analizi sukladno tome, pitamo hoće li se to i dogoditi, s obzirom da je od donošenja Dokumenta dijaloga prošlo osam mjeseci. Mislim da bi to trebalo učiniti, jer se sada događaju velike razlike - rekla je Vidović. 

NE ČUDI GA ŠUTNJA Dačić oštro o slici s natpisom 'Za dom spremni' u Saboru

- Drugi je problem kada policija podnese prekršajnu prijavu, prvostupanjski sud donese oslobađajuću presudu, na koju se policija ne žali, unatoč poznatoj i ujednačenoj praksi Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda. Tako presuda postane pravomoćna. I, što je još gore, u istoj situaciji sljedeće godine, policija ni ne podnese optužni prijedlog, zato što je prvostupanjski sud lani donio oslobađajuću presudu, koja je postala pravomoćna upravo zato što se oni nisu žalili. Dakle, očito nema volje da se dođe do sudske instance koja ujednačuje sudsku praksu - istaknula je. 

Na pitanje govori li se o pjesmi "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona, Vidović ističe da nije samo o tome riječ, već i o postrojavanju HOS-ove postrojbe u Splitu. 

Zagreb: U Saboru otvorena izložba "Da se ne zaboravi Vukovar!" KOMENTIRAO JU I PREMIJER Culej u Sabor donio sliku na kojoj piše "Za dom spremni"

- Pjesma "Bojna Čavoglave" počinje pokličem "Za dom spremni". Taj je poklič suprotan Ustavu i pravnom poretku Republike Hrvatske, a bio je to, ponavljam, i 1991., i 1992. Sigurna sam da Marko Perković Thompson sve to dobro zna, ali očito je da mu to ne smeta da ga i dalje izgovara. Ako će to pomoći, evo, ja ga vrlo iskreno i dobronamjerno pozivam da odustane od tog pokliča – pod cijenu da ispadnem naivna - kazala je Vidović. 

Tema: Hrvatska

Komentari (275)
  • Pozivam državno odvjetništvo da procesuira pučku pravobraniteljicu Loru Vidović jer pljuje po domovinskom ratu, te se neosnovano miješa u procesna i materijalna prava hrvatskog sudstva i policije

    26. 11. 2018,   12:18
  • Molim 24 Sata, da mi ne brise komentare, ja osobno stojim iza mojih komentara i spreman sam javno odgovarati za iste, nisam za nikakvo jednoumlje i diktaturu izrazavanja, protivnik sam svakog zlocina i svakog pocinitelja zlocina bez obzira na boju i ideologiju, za razliku od Pucke, crvene ZAbraniteljice Vidovic.

    26. 11. 2018,   12:23
  • Mozda ce pozdrav potrajati SVE dokle vam za uhicenje teroriste koji je bacio limun na poznatog glumca trebalo " 5 minuta " dok za uhicenja i izrucivanja srpskih terorista hrvatskom pravosudju potrebno vjecnost

    26. 11. 2018,   11:56