Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vijeće EU donijelo dvije nove uredbe o graničnoj sigurnosti

Interoperabilnost informacijskih sustava olakšat će ispravnu identifikaciju osoba, doprinijeti borbi protiv prijevara povezanih s identitetom, omogućiti učinkovitije provjere na vanjskim granicama, priopćilo je Vijeće EU-a

Vijeće EU-a u utorak je donijelo dvije uredbe kojima se uspostavlja okvir za interoperabilnost informacijskih sustava EU-a u području pravosuđa i unutarnjih poslova, što bi trebalo omogućiti učinkovitije provjere na granicama i poboljšati sigurnost.

Interoperabilnost informacijskih sustava omogućit će sustavima da se međusobno dopunjuju, olakšati ispravnu identifikaciju osoba, doprinijeti borbi protiv prijevara povezanih s identitetom, omogućiti učinkovitije provjere na vanjskim granicama, te pomoći u sprečavanju nezakonitih migracija i njihovu suzbijanju, pri čemu će temeljna prava biti zaštićena, priopćilo je Vijeće EU-a.

Sustavima obuhvaćenima tim dvjema uredbama nacionalnim se tijelima pruža potpora u području sigurnosti, upravljanja granicama i migracijama te u obradi zahtjeva za vize i azil. Novim se uredbama ne mijenjaju prava pristupa utvrđena pravnom osnovom relevantnom za pojedine europske informacijske sustave, no olakšava se i poboljšava razmjena informacija.

- S interoperabilnošću koja je danas pravno zaživjela, uskoro će biti eliminirane slijepe točke koje postoje u našim informacijskim sustavima. Oni koji rade na granicama na očuvanju sigurnosti građana EU-a, policijski službenici i graničari imat će pristup informacijama koje im trebaju i kada im trebaju. A kriminalci se više neće moći provući kroz mrežu - rekao je povjerenik za sigurnost Julian King.

 

Komentari (4)
  • A jel to samo za Europljane? Mislim, s obzirom da nas velecijenjene "stare" države RU stalno špotaju kak postupamo s "migrantima?" Koje su oni i pozvali....

    14. 5. 2019,   19:20
  • Ako mogu ilegalni imigranti prolaziti bez graničnih kontrola i ičega, zašto onda to ne bi mogli ostali normalni ljudi po europskoj uniji? Dvostruka su mjerila u pitanju ili?

    14. 5. 2019,   20:05
  • Nije Slovenija jedina članica EU kroz koju nam je moguć pristup EU.

    15. 5. 2019,   10:43