Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Talijanski vijećnik šokirao sve: Hrvatsku obalu pripojio Italiji!

None Foto: Facebook

Giorgi, inače zastupnik Berlusconijeve Forza Italia, prikaz talijanskog teritorija, s istarskom, dalmatinskom i slovenskom obalom, preuzeo je sa službene stranice Talijanskog pokreta iredentista

Tršćanski gradski vijećnik Lorenzo Giorgi objavio je u nedjelju na svom Facebooku kartu Italije kojoj je pripojena hrvatska obala. Kraj objave napisao je "Naša Italija". 

Giorgi, inače zastupnik Berlusconijeve Forza Italia, prikaz talijanskog teritorija, s istarskom, dalmatinskom i slovenskom obalom, preuzeo je sa službene stranice Talijanskog pokreta iredentista na kojoj uz tu kartu stoji komentar: “Ništa se ne može smatrati gotovim dok se ne završi pravdom”.

Giorgi je kartu objavio u povodu Dana republike.

Berlusconijevoj stranci pripada i zastupnik u Europskom parlamentu Antonio Tajani koji se u veljači "proslavio" kad je uskliknuo "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!". To je izazvalo burne reakcije diljem Europe, osobito u Hrvatskoj i Sloveniji. 

MVEP osudio objavu

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije je osudilo objavu gradskog vijećnika grada Trsta Lorenza Giorgija na njegovom Facebook profilu, u kojoj prikazuje zemljovid Italije s pripojenim hrvatskim dijelom Istre, Primorjem i dalmatinskom obalom Republike Hrvatske, priopćeno je u utorak iz MVEP-a. 

Kako se navodi u priopćenju, "ovakvi iredentistički ispadi jednog lokalnog političara, člana stranke 'Forza Italia', ne pridonose daljnjem jačanju dobrosusjedskih odnosa dviju država".

"Svaki pokušaj povijesnog revizionizma i izražavanje teritorijalnih pretenzija, bez obzira s koje razine dolazili, najoštrije osuđujemo, te isto očekujemo od svih političkih opcija jedne države članice Europske unije", dodaje se u priopćenju.

Komentari (506)
  • Pa HDZ veleizdajnici sa ovakvima slusaju cajke

    4. 6. 2019,   11:35
  • Sad će slovenci odmah protestirati, a naši ništa.

    4. 6. 2019,   11:44
  • Šta je čudno? Naši im daju poticaj već 30 godina veličajući genocidnu i izdajničku državu NDH.

    4. 6. 2019,   11:41