Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Viktor Orban postavio uvjete za ostanak u obitelji EPP-a

None Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Zaštitu granica treba prebaciti iz nadležnosti EK u nadležnost država članica, a ministri unutarnjih poslova moraju dobiti ovlasti za donošenje odluka o pitanjima migracije i zaštite granica, traži Orban

Mađarski premijer Viktor Orban naveo je uvjete za ostanak svoje stranke Fidesza u Europskoj pučkoj stranci (EPP) uoči glasanja idućeg tjedna o izbacivanju Fidesza.

- Fidesz smatra da vrijedi ostati u EPP-u samo ako se u potpunosti ne pridruži redovima migracijskih zagovornika - rekao je u nedjelju predstojnik Orbanovog ureda Antal Rogan za državnu televiziju.

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers a speech during the celebrations of the anniversary of the Hungarian Uprising of 1956, in Budapest NAPALI JUNCKERA Orbanov sukob s europskim pučanima: Fidesz možda izlazi

Osim toga, zaštitu granica treba prebaciti iz nadležnosti Europske komisije u nadležnost država članica, ministri unutarnjih poslova moraju dobiti ovlasti za donošenje odluka o pitanjima migracije i zaštite granica, a iz proračuna EU-a članicama se treba isplatiti pola njihovih troškova za upravljanje granicama, dodao je.

- Sve dok se ti prijedlozi izričito ne odbacuju, Fidez će ostati u EPP-u - kazao je.

Hungarian PM Orban gives a statement to the media at the Presidential Palace in Budapest EPP Čelnik Europskih pučana dao ultimatum premijeru Orbanu

Napetosti između Orbana i EPP-a eskalirale su otkako je Mađarska pokrenula kampanju protiv predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je poput njega član EPP-a, optuživši Bruxelles da podržava ilegalnu imigraciju.

Trinaest od 56 stranaka članica EPP-a službeno je zatražilo 'isključenje ili suspenziju' Fidesza a o tom prijedlogu glasat će se u srijedu, 20. ožujka.

Komentari (14)
  • Raspad EU, Bogu hvala. Neće ovo dugo opstati. A Orbanu podrška! Državnik sa stavom, a ne poslušni mlitavac.

    17. 3. 2019,   16:15
  • Eto uzmi bar Međimurje k sebi , jer nas ova vlada bude uništila!

    17. 3. 2019,   13:50
  • Ne brini Orbane, buducnost je na tvojoj strani.

    17. 3. 2019,   16:21