Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vinjete: Po autocestama ćemo voziti za 1250 kuna godišnje?

None Foto: Goran Jakus/PIXSELL 2

PODIJELJENA MIŠLJENJA Ministar Oleg Butković misli da će vinjete spasiti gospodarstvo, a drugi stručnjaci da su ipak nepoštene i neisplative za zemlju

Čak i ako novi ministar prometa Oleg Butkovi ć realizira ideju o uvođenju vinjete, hrvatski vozači bi i dalje plaćali 1,2 kune iz litre goriva i održavanja javnih cesta. Iako se spominjalo da bi vinjete trebale zamijeniti sve te troškove, profesor Ivan Dadić , koji je napravio jedinu studiju o vinjetama u Hrvatskoj, smatra da bi cijena bila previsoka.

- Godišnja vinjeta treba stajati između 1000 i 1500 kuna. Ljeti bi cijena kratkoročnih vinjeta, onih od tjedan ili dva, trebala biti 25 posto skuplja - smatra Dadić, koji se nada da će novi ministar prometa održati obećanje i uvesti vinjete.

POGLEDAJTE VIDEO: Vinjete su rješenje?

Butković je inače poručio da već radi na sveobuhvatnoj analizi i promjeni sustava naplate. Vinjete i beskontaktna naplata su opcije.

- Vinjete će biti povoljnije za hrvatske građane, ali će i neke nove dionice morati u naplatu - najavio je Butković bez ulaženja u detalje.

Prihodi od naplate cestarine je oko dvije milijarde kuna, ali gotovo milijardu kuna odlazi na zaposlene, kaže Dadić. S vinjetama, uvjeren je, naplata može biti i oko tri milijarde kuna. Mnogi od 900 zaposlenih na postajama dobili bi otkaze.

- Ali zato bi se s novim čvorovima prazni prostor uz autoceste pretvorio u logističke centre i razvila bi se zemlja - kaže.

Ipak, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić kaže da su vinjete zastarjele i da se često prezentiraju samo njihove pozitivne strane.

- Nije ih uvela ni jedna mediteranska zemlja i bile bi loše za turizam. Kamioni ih ne mogu koristiti, njima se naplaćuje ručno. Vinjete čine zbog toga manje od pola prihoda autocesta u Sloveniji i 28 posto u Austriji - kaže Stanić.

Pričekat će, kaže, što će točno i koje cijene ministar predložiti.

Račun vinjeta

Kad bi svaki građanin koji ima auto kupio godišnju vinjetu, prihodi bi bili gotovo jednaki kao od naplate sada.

24sata


Komentari (373)
  • kako se zapjenila lopovska ekipa iz haca---divota je za gledat

    5. 2. 2016,   12:51
  • Hahah prije koji dan su svi urlali na komentarima uvedite Viiiinjeeeeetee a gledaj sad za par km autoceste da placam ovo ono -daj ljudi olucite se!

    5. 2. 2016,   12:14
  • ovo je odavno trebalo uvesti...koliko ih je samo zaposlenih na naplatnim kucicama,a po cijele dane zuje jer tu i tamo prodje koji auto....

    5. 2. 2016,   12:10