Obavijesti

News

Komentari 203

Veliki obrat na sudu: Sindičić imenovao ubojice Đurekovića

Veliki obrat na sudu: Sindičić imenovao ubojice Đurekovića
1

Sindičić je sucu rekao kako je iz Hrvatske primio mnogo anonimnih prijetnji, pisama i isječaka iz novina. Kazao je kako Mustača ne poznaje, a s Perkovićem je dugo surađivao

VIDEO

Pred Visokim zemaljskim sudom Vinko Sindičić rekao je da su Stjepana Đurekovića ubili bivši djelatnici Službe državne sigurnosti Luka Sekula i Branko Bijelić.

- Josip Perković nije izabrao ubojice nego osobe koje su izabrale ubojice. Samo ubojstvo su izvršili Branko Bijelić i Luka Sekula - rekao je Sindičić, a na pitanje tko su ti ljudi koji su izabrali ubojice, svjedok je odgovorio da su to bili Blagoje Zelić u Splitu i Salkan Merdžadić u Rijeci.

- U ubojstvu su posredno sudjelovala još dvojica koji su Branka Bijelića dovezli u Njemačku. To su bili Josipović Petar i Marin Modrić iz Rijeke. U Münchenu je bila i jedna žena koja je organizirala logistiku, rekao je Sindičić. Logistika, a to znači prijevoz oružja, je išla preko tvrtke Jadroagent, dodao je.
 
Branko Bijelić je pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo 2004.  a Luka Sekula još živi u Švedskoj.
 
Na pitanje suca Daustera zašto je osporio svoje svjedočenje tijekom procesa Krunoslavu Pratesu koje je 2008. okončano doživotnom kaznom za Pratesa zbog sudjelovanja u Đurekovićevom ubojstvu i koje također tereti optužene Perkovića i Mustača, Sindičić je objasnio kako je to učinio kako bi se zaštitio.
 
- Perković me nazvao i rekao da kod državnog odvjetnika u Berlinu poništim svoju izjavu pred sudom u Münchenu. Za povlačenje svjedočenja mi je Perković dao 13.000 eura - rekao je Sindičić i dodao kako je Perković financirao i obranu Pratesa.
 
Bivši djelatnik Službe državne sigurnosti Vinko Sindičić je zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj odslužio desetogodišnju zatvorsku kaznu. Bio je optužen i za ubojstvo Brune Bušića, ali je 2000. oslobođen optužbi.
 
Sindičić je nadalje kazao da spoznaje iz slučaja Đureković ima jer je nakon ubojstva Đurekovića Centralni komitet SKJ osnovao komisiju koja je trebala istražiti okolnosti pod kojima je provedeno ubojstvo, a on je bio član te komisije. Tom prilikom mu je optuženi Josip Perković iznio detalje vezene uz Đurekovićevo ubojstvo.
 
__________________________

Suđenje se nastavlja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Suđenje bivšim djelatnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića nastavljeno je u utorak u Münchenu svjedočenjem Vinka Sindičića (72), bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe.

Sindičić je sucu rekao kako je iz Hrvatske primio mnogo anonimnih prijetnji, pisama i isječaka iz novina. Kazao je kako Mustača ne poznaje, a s Perkovićem je dugo surađivao, prenosi HRT. 

Sudac ga je upozorio da ne mora svjedočiti jer zbog iskaza može kazneno odgovarati, no Sindičić je kazao kako želi. Objasnio je strukturu jugoslavenskog sigurnosnopolicijskog sustava, a sudac ga je prekinuo pitanjem odakle sve to zna.

- Od 1967. imam posla s tim ljudima - rekao je Sindičić i dodao kako ga nije vrbovao SDS nego politika. Kazao je i da je bio dvostruki i višestruki agent te da je kontaktirao sa Službom za zaštitu ustavnog poretka Njemačke i davao im sve informacije. Od Udbe, tvrdi, nije ništa krio. Rekao je i da je Odjel za borbu protiv emigracije u SDS-u bio skrivena tajna služba za sebe, a nalog za istragu o ubojstvu Đurekovića dao je Srećko Šimurina. Trajala je, kaže, dva mjeseca, a šefa službe bila su dva. 

- Jedan operative i jedan politički postavljen, to su ova dvojica.  Mustač je bio politički šef. Nije znao mnoge stvari, nije bilo hijerarhije - rekao je Sindičić i dodao kako ga progoni partija, a sudac ga je prekinuo. 

- Neću više govoriti, uhitite me, imam pravo štititi svoju glavu - rekao je, a sudac prekinuo svjedočenje riječima 'Prekidam 10 minuta dok se saberete'. 

>>> Više pročitajte na Express.hr

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1