Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vinodar 2019. najzabavniji festival vina u Hrvatskoj

None Foto: 10

Dobri poznavatelji vina znaju da je daruvarski kraj od davnina poznat po vrsnim sortama vinove loze i dobrim vinima. Uzgoj vinove loze na ovim područjima ima stoljetnu tradiciju, jer pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvjete za uzgoj.

Manifestacijom VINODAR – najzabavniji festival vina želi se pozicionirati grad na turističkoj karti Hrvatske kao mjesto dobre zabave, bogato kulturnim, turističkim i ostalim sadržajima te privući sve veći broj posjetitelja (domaćih i stranih) u našu destinaciju na vikend ili tjedni boravak tijekom kojeg će gosti koristiti sve turističke usluge destinacije. Također cilj manifestacije je i promocija tradicije vinarstva i vinogradarstva kraja i povećanje broja učesnika manifestacije radi obogaćivanja sadržaja iste.

Vinodar je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada i njegovih vinara i vinogradara, koja se permanentno odvija od 1999. godine, koja ukupno traje tjedan dana. Prvi dio tjedna se sastoji od raznovrsnih stručnih predavanja, terenskih radionica, stručnog ocjenjivanja vina, okruglih stolova koji su posvećeni uzgoju vinove loze, proizvodnji i očuvanju vina i dr., a bogatstvo ponude vina, sajam tradicionalnih proizvoda, stručna predavanja i mnogo drugih zabavnih događaja garancija su dolaska velikog broja ljudi iz cijele regije.

U sklopu eno-gastro sadržaja već tradicionalno svake godine se održava Kušaonica "Moje vino je najbolje" na koju domaći proizvođači vina nose svoje uzorke, a priznati enolozi ocjenjuju njihovo vino. 

Foto: Vinodar 2019.

Također u sklopu Vinodara se održava i Večer vinara (31. svibnja 2019.) na kojoj se održava predstavljanje Daruvarske vinske ceste uz bogat eno-gastro i glazbeni program uz Daruvarski glazbeni sastav Veseljak i Boogie woogie combo. Cijena ulaznice od 45kn uključuje degustaciju 4 vrste vina, 4 vrste sira i degustacijsku čašu (Dvorište dvorca Janković).

U posljednja 3 dana manifestacije (petak, subota i nedjelja) gradski trg se pretvara u središte događanja koje posjetiteljima nudi u sklopu Sajma tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije bogatu gastronomsku ponudu, domaći sir, med, medne prerađevine, slavonski pršut, kulen kao i bogatu ponudu vina domaćih vinara, rakija i raznih likera. Prikazuju se tradicionalni obrti, suveniri i rukotvorine. Svake godine na sajmu sudjeluje preko 100 izlagača.

Uz brojne domaće i gostujuće izlagače na trgu, doživljaj upotpunjuje i cjelodnevna glazba tamburaša, ponuda šarana na rašljama, a neizostavna atrakcija svake godine je noćno pečenje vola na ražnju. Večernji sati su rezervirani za koncerte poznatih hrvatskih glazbenika, a za najmlađe posjetitelje razonoda je osigurana u zabavnom parku.

Program Vinodara ne bi bio toliko bogat i sadržajan da u njemu ne sudjeluju sa svojim aktivnostima razna društva i udruge koji svojim radom obogaćuju samu manifestaciju, tako da svake godine bude za svakoga ponešto; Amatersko kazalište Daruvar će već tradicionalno održati kazališnu predstavu, Klub „Skok“ svake godine priredi bogat program za sve uzraste pod nazivom Skok zumba i Jazz show, Likovna grupa DA organizira već tradicionalnu i prekrasnu Likovnu koloniju Wine&Art ispred Dvorca Janković, a u vrijeme vikenda fijakerom će se prevoziti svi posjetitelji Vinodara koji budu zainteresirani na kušanje vina u Dvorac Janković u vrijeme Otvorenih vrata Dvorca Janković.

Foto: Vinodar 2019.

Otvorenje Vinodara - 7. lipnja 2019. godine u Dvorcu Janković, gdje u sklopu baroknog zdanja iz 18. stoljeća, bude upriličeno svečano otvorenje Vinodara, otvorenje izložbe nagrađenih vina na Vinodaru 2019. i kušaonica vina koja su sudjelovala na ocjenjivanju.

Na inicijativu Organizacijskog odbora Vinodara i proizvođača vina okupljenih u Udruzi Graševina Croatica odlučeno je da Vinodar  bude i mjesto regionalnog ocjenjivanja Sauvignona uz ocjenjivanje i izlaganje vina od drugih sorata. Cilj je da manifestacije koje imaju tradiciju održavanja, a potpomognute su od strane Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija, na ovaj način dobiju na dodatnoj važnosti, da se programski obogaćuju i pomalo specijaliziraju.

Ove godine, po osmi put, u organizaciji grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk, a u suradnji s Ribnjačarstvom Končanica, održat će se i  "Vino Tour" ( 2.6.2019.) - biciklijada skrivenim putevima ribnjaka Končanica - bike razgled najstarijih ribnjaka u Hrvatskoj. Dužina rute  je cca 40 km, nakon dolaska zajedničko druženje na Sportskom ribnjaku Končanica uz besplatan ručak za sve sudionike biciklijade.

Foto: Vinodar 2019.

Novost u ovogodišnjem programu Vinodara je zanimljiv događaj Wine@PhotoWalk – enogastronomski pješački pohod Daruvarom (11km) na koji pozivamo sve ljubitelje prirode i vina da izoštrite osjetila, ponesu fotiće i kušaju božanstvena vina daruvarskih vinara koji će se održati 9. lipnja 2019. s početkom u 10,00 sati ispred Dvorca Janković.

Foto: TZ Bjelovarsko-bilogorske županije

Nezaobilazan dio Vinodara je i bogat međunarodni kulturno-umjetnički program koji se odvija i u dopodnevnim satima na središnjem gradskom trgu, ali isto tako i u popodnevnim satima u Dvorskom perivoju ispred Dvorca Janković. Kulturno – umjetnička društva, međunarodna i domaća, prikazat će svim posjetiteljima bogatstvo i tradiciju svoga kraja kroz folklor, ples i pjesmu.

Foto: Vinodar 2019.

Šestu godinu za redom organizirat će se i VINODAR EXPRESS – poseban turistički vlak koji  vozi drage goste iz Zagreba u Daruvar i natrag za svega 30 kuna dana 8.6.2019. Za sve putnike u vlaku bude organiziran  doček domaćina, uz pjesmu, domaće pogače od čvaraka i daruvarsko vino upoznaju se s turističkom ponudom grada i programom Vinodara kako bi što kvalitetnije iskoristili vrijeme provedeno u Daruvaru. Na Željezničkom kolodvoru u Daruvaru goste dočekaju grof i grofica Janković i turistički vodiči koji ih vode u besplatan obilazak grada kako bi ih što bolje upoznali s poviješću, tradicijom i turističkom ponudom destinacije.

U večernjim satima, za sve posjetitelje na glavnom gradskom trgu, organizirani su besplatni koncerti Vanne, Mate Bulića i Željka Bebeka.

Posjetite Daruvar od 31. svibnja – 9. lipnja 2019. godine, guštajte u vrhunskoj kapljici, slasnim domaćim gastro delicijama, razveselite se uz bogat zabavni i kulturno umjetnički program, a u kušaonici vina u Dvorcu Janković kušajte vina koja su osvojila zlato ili srebro na ocjenjivanju vina te se uvjerite zašto je 

VINODAR – najzabavniji festival vina kontinentalne Hrvatske.

Foto: TZ Bjelovarsko-bilogorske županije

Tema: Promo sadržaj