Obavijesti

News

Komentari 11

Virtuoz: Kako sam postao rijetki Hrvat koji živi od jazza

Virtuoz: Kako sam postao rijetki Hrvat koji živi od jazza
1

U glazbenoj biografiji uspjeli smo svirati s najvećim imenima svjetskog gypsy swinga, a imamo dogovorena gostovanja u Pragu, San Franciscu, Novoj Kaledoniji

VIDEO

Jazz je... Jazz ti je čista košarka, stvar emocije, groovea, feelinga, eksplozije, ujedno i timski rad - reći će u uvodu Damir Kukuruzović, virtuozan gipsy swing gitarist s kojim sam razgovarao neposredno prije nastupa njegova Django Groupa u Travnom.

- Bio sam ja talentiran i za košarku, išao sam po nekim ozbiljnijim selekcijama, ali kad sam na jednom aerodromu vidio kako izgleda Karl Malone - odustao sam od košarke. Shvatio sam da to nije za mene, haha.

Otkud i zašto baš gipsy swing, glazba koja je svojevrsni kult, ali glazba koja nije ni pretjerano popularna, ni pretjerano komercijalna? Pogotovo u Hrvatskoj.

- Oduvijek me zanimalo gitarističko herojstvo, htio sam biti jedan od tih heroja, nikad nisam mogao biti ‘samo’ član benda u kojem pratim nekoga. Probao sam svašta, od countryja, volim recimo Albert Leeja, preko žestokog rocka...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U toj su priči onda vjerojatno i Satriani i Vai.

- O, da, mnogo sam puta gledao film ‘Crossroads’ i onaj gitaristički duel. Ali pratio sam i Georgea Bensona, a i blues je jako uticao na mene, na primjer, Stevie Ray Vaughan. No kad sam prije petnaestak godina prvi put čuo Djanga Reinhardta, zaljubio sam se i shvatio da je to - to.

Prvi put sam te čuo u triu Hot Club Zagreb prije desetak godina.

- Bit će i više...

Onda je slijedio Gypsy jazz quartet, pa quintet, uz dva izdana albuma, a danas ste Django Group. Promijenili ste ime, a niste mijenjali postavu.

- Nezamislivo mi je da mijenjam postavu benda, nezamislivo mi je da sviram bez violine Brune Urlića. Na gostovanjima po Hrvatskoj znalo se dogoditi da publika misli kako izvodimo romsku glazbu zbog termina gypsy, a sad se podrazumijeva da izvodimo glazbu Djanga Reinhardta. Promijenili smo ime da izbjegnemo takve zabune. Ništa uvredljivo prema Romima, molim, imam dosta prijatelja među njima.

>>> Više pročitajte u Expressu


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji