Obavijesti

Promo sadržaj

Virusne infekcije – što su i kako ih uspješno liječiti?

Virusne infekcije – što su i kako ih uspješno liječiti?
2

Akutne infekcije gornjih i donjih dišnih puteva najčešće su bolesti današnjice

Najčešća bolest današnjice

Akutne infekcije gornjih i donjih dišnih puteva najčešće su bolesti današnjice. Prijenos uzročnika je jednostavan, a razlog je taj što je čovjekov dišni sustav najizloženiji. Upravo  zbog toga većina populacije pati od tegoba ove bolesti u prosjeku 3 do 5 puta godišnje. Infekcije gornjih dišnih puteva su češće i lakše od infekcija donjih dišnih puteva.

Obična prehlada ili gripa?

Prehlada i gripa su virusne bolesti, ali je važno znati razlikovati njihove simptome. Dok gripa nastupa naglo, prehlada dolazi postepeno te se svi simptomi ne javljaju u istom periodu. Kad osoba boluje od prehlade, najčešće nema glavobolju ili je ona vrlo umjerena. Kod gripe je glavobolja gotovo nepodnošljiva, tijelo je malaksalo, prisutna je bol u kostima i mišićima te povišena tjelesna temperatura. Začepljen nos, s druge strane, vrlo je karakterističan za prehladu, ali kod gripe nije uobičajen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako se liječiti od gripe i prehlade?

Odmor

Tijelo koje se bori s gripom ili prehladom zahtijeva odmor. Neodležana gripa može se produljiti do čak tri mjeseca. Preporučuje se odmor od svih aktivnosti barem 4-7 dana.

Topli napitci

Topla juha sa začinskim biljem sadrži korisne tvari koje tijelu trebaju dok se bori, a biljni čajevi osigurat će tijelu dovoljno tekućine i spriječiti dehidraciju. Preporučuje se konzumiranje 3-4 čaja dnevno, posebno od kamilice i đumbira bez sladila i šećera. Kamilica će umiriti tijelo, a đumbir je poznat po svojim protuupalnim svojstvima pa će pomoći kod infekcija dišnih puteva. Inhaliranje je isto tako poželjno. 

Vitamini, vitamini, vitamini

Različiti dodaci prehrani dostupni su u ljekarnama, trgovinama i drogerijama pa se često koriste kada tijelo oslabi. Osim pomoći iz ljekarne, važno je opskrbiti organizam vitaminima i mineralima iz voća i povrća. Jedite voće poput mandarina, naranči, grejpa koje će ujedno osvježiti nadraženo grlo i vašem tijelu osigurati dnevnu dozu C vitamina koji doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava. 

Brzo i učinkovito rješenje

Ibufix i Ibufix Forte su filmom obložene tablete koje sadrže ibuprofen koji smanjuje bolove i snižava povišenu tjelesnu temperaturu te fenilefrin koji ublažava oticanje sluznice nosa i olakšava disanje. Ibufix i Ibufix Forte brzo uklanjaju simptome prehlade i gripe, a djelotvorni su do čak 8 sati.

Ibufix i Ibufix Forte tablete namijenjene su odraslima i adolescentima iznad 12 godina, a mogu se kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku
IBUF-AD-005-20122019

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince