Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vis: Slovenac lovio ribu pa ga je ugrizao morski pas

None Foto: Miranda Čikotić

Lovio je ribu s dvojicom ronilaca, te je vjerojatno da ga je morski pas ugrizao privučen krvlju ribe koju je nosio. Rastrgao mu je mišiče do kosti

Slovenskog ronioca Damjan Pecek (43) u uvali Mala Smokova u viškom akvatoriju u ponedjeljak je oko podne navodno ugrizao morski pas. Prema prvim inofrmacijama, zadobio je razderotinu desne potkoljenice i nije životno ugrožen. Lovio je ribu s još dvojicom ronilaca, te je vrlo vjerojatno da ga je morski pas ugrizao privučen krvlju s ulova koji je nosio sa sobom.
- Damjan je ronio na površini na dah i počeo vikati ujeo me bijeli morski pas. Izronio je jednom, a imao je  4 - 5 metara. Bilo je gadno i krvavo. Damjan se branio, ubo ga je nekoliko puta sulicom od ronilačke puške i, ustvari, tako ga je otjerao. Mi smo ga prevezli našim čamcem, a srećom vrlo je brzo stigao helikopter - ispričao je Damjanov prijatelj Bogdan Meško, koji je sve vidio. Prvu pomoć Damjan je primio na Visu, te je na daljnu medicinsku obradu prebačen helikopterom u Split.
- Rastrgana mu je stražnja grupa mišića sve do kosti. Rana odgovara ugrizu morskog psa. Uspjeli smo zaustaviti krvarenje i prema svemu sudeći neće izgubiti nogu. No da je stigao samo pola sata kasnije, ishod bi bio fatalan - rekao je viški liječnik Niko Tomić, koji je Peceka dobratio u helikopter. Pecek je liječniku rekao da je ronio 15 metara od obale te da je morski pas osjetio krv ribe koju je lovio. Rekao je da je bio dug oko 2,5 metra i bijele boje. Stručnjak za morske pse dr. Alen Soldo sa Sveučilišta u Splitu, kaže kako je velike bijela psina, ukoliko se uopće radilo o njoj, zadnji put uz obalu viđena 1974. godine. Tad je napala njemačkog turistu koji je iskrvario do bolnice od ugriza. Također, uočena  je i 2003. godine u otvorenom Jadranu.
- Što je ugrizlo tog ronioca može se utvrditi analizom ugriza. Velike bijele psine rijetko napadaju ljude, te je moguće da je krenuo na ribu koju je ronioc imao kod sebe. U viškom predjelu češći su modrulji i atlanske bijele psine, no, i one bi prije krenule na ribu, nego na čovjeka - kazao je Soldo.

Komentari (20)
  • Ni morski psi ne vole slovence...

    6. 10. 2008,   17:34
  • Treba mu naplatit kaznu jer je uznemirio morskog psa- jadna zivotinja, sigurno mu je ostao odvratan okus u ustima :)

    6. 10. 2008,   17:39
  • Sad će morski pas u Hag,a mi jer smo ga primili u more

    7. 10. 2008,   11:10