Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Više od 500 venezuelskih vojnika prebjeglo u Kolumbiju

None Foto: BRUNO KELLY

Većina tih 567 vojnika i policajaca "koji su se obratili za pomoć kolumbijskoj migracijskoj službi" ušla je preko kolumbijskih okruga Sjeverni Santander i Arauca, uz granicu s Venezuelom

Više od petsto pripadnika venezuelskih oružanih snaga napustilo je vojsku i prebjeglo u Kolumbiju pošto 23. veljače u zemlju nije uspjela ući humanitarna pomoć poslana na zahtjev oporbe, priopćila je u četvrtak kolumbijska migracijska služba.

Većina tih 567 vojnika i policajaca "koji su se obratili za pomoć kolumbijskoj migracijskoj službi" ušla je preko kolumbijskih okruga Sjeverni Santander i Arauca, uz granicu s Venezuelom, dodaje služba u priopćenju.

Migracijska služba koja nije navela činove dezertera obrađuje svaki pojedini slučaj i za to vrijeme svakom izdaje privremenu propusnicu.

Ako "ne kane ugroziti sigurnost zemlje", vodi se postupak za odobravanje azila, rekao je ravnatelj službe Christian Krueger.

Oporbeni čelnik Juan Guaido kojega je pedesetak zemalja, pa i Kolumbija, priznalo za privremenog venezuelskog predsjednika, obećao je amnestiju vojnicima i policajcima koji napuste Nicolasa Madura kojemu je vojska važan oslonac.

Prvi odlasci iz vojske zabilježeni su u subotu, nakon čega je Guaido iz Cucute objavio polazak kamiona s desetcima tona hrane i lijekova koji su na njegov zahtjev poslani uglavnom iz Sjedinjenih Država a od 7. veljače se gomilaju u skladištima.

No konvoji su se predvečer morali vratiti zbog zatvaranja granice koje je naredio režim, što se prometnulo u nasilje. Najmanje su četiri osobe poginule a stotine su ozlijeđene na granici s Kolumbijom i s Brazilom, gdje pomoć također čeka.

Venezuela ima oko 365.000 vojnika i policajaca te 1,6 milijuna pripadnika civilne milicije.

Komentari (7)
  • Maduro bi htio da mu svi guzicu čuvaju. To je mislio i Čaušesku.

    1. 3. 2019,   09:46
  • To je tek 0.16% od 350 000 koliko ih ima u službi.

    28. 2. 2019,   23:43
  • Počelo je.

    1. 3. 2019,   08:17