Obavijesti

News

Komentari 1

Više od 600 đaka na radionici o staklu: 'Tako učimo o ekologiji'

Više od 600 đaka na radionici o staklu: 'Tako učimo o ekologiji'

Učenici su na radionicama o staklu naučili sve o recikliranju, kemiji stakla, likovnom oblikovanju i uporabi. Kažu kako im je to zanimljiv način učenja i da žele imati više takvih radionica u školi

VIDEO

Sad mogu upozoriti svoje prijatelje da sa staklom budu oprezni i da ga recikliraju. Naučili smo da se od starog stakla može napraviti nešto novo. Drago staklo, hvala ti što postojiš, da te nema, ne znam kako bih pio. Staklo je lijepo i radi se na puno načina. Staklo je cool. Vidjela sam kako funkcionira znanost. Ja sam puno naučio i želim biti staklar...

Ovo su samo neke od izjava i dojmova učenika zagrebačkih osnovnih škola koji su imali radionicu o staklu.

Njihove dojmove zapisala je Ivanka Pašalić (44). Ona ima mobilnu staklopuhačku radionicu i klincima u školama pokazuje kako se staklo može reciklirati, kako se može napuhati i što se sve od njega može napraviti. Uče i o raznim kemijskim procesima, kao što su taljenje stakla, rad s plamenikom. Đaci doznaju više i o likovnom oblikovanju stakla, od kojeg se mogu napraviti razni uporabni i umjetnički predmeti.

Potiče kreativnost kod učenika

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U razredu postavim opremu, a zaštitni mantil obučem tek kada dođu klinci s učiteljicom ili učiteljem. Čim vide mantil, to im privuče pozornost pa se odmah umire. Onda krenem s pričom, pitam ih na koje sve načine upotrebljavaju staklo, što se sve s njim može, pričam im o staklu kao materijalu, da je to prirodan materijal i kako nastaje, kako se treba reciklirati, razgovaramo o starim staklopuhačkim zanatima. A kad pred njima rastegnem staklenu cjevčicu i od nje napušem posudu, otvore se i okice i usta i ne zatvaraju do kraja prezentacije! Dam im da probaju specijalne staklopuhačke naočale s posebnim filtrima za staklopuhanje, s kojima se može gledati izravno u plamen i dobro razabrati sve detalje gorenja i taljenja stakla u plamenu jer filtar pokrije žutilo plamena pa se dobro vidi što se unutar njega događa. To ih raspameti i, nakon što se izredaju, nema da će netko od njih doma dopustiti da se staklo pomiješa s ostalim otpadom u kućanstvu ili da netko baci staklenu bocu u u prirodu - smije se Ivanka te dodaje da nakon radionice obavezno slijedi mini kviz s pitanjima i sitnim nagradama vezanim za recikliranje stakla za najaktivnije učenike.

Ona sa svojom udrugom Stakleni svijet već treću godinu u osnovnim školama provodi edukacijske radionice. Osim o recikliranju stakla, održivom gospodarenju otpadom, očuvanju okoliša sakupljanjem i odvajanjem staklenog otpada, učenici stječu znanja o vrednovanju starih zanata. Udruga želi tradicijsku vještinu prezentirati mladim naraštajima kao dio kulturnog nasljeđa koji zamire, jer u Hrvatskoj nakon 90-ih više nema niti jedne staklopuhačke škole.

- Htjela bih u sklopu udruge nabaviti još jednu mobilnu staklopuhačku radionicu i educirati još jednog staklopuhača da bismo mogli pokriti veći broj škola jer su djeca oduševljena puhanjem stakla, za što trebam naći još sponzora - objašnjava. Ovog proljeća družili su se s učenicima zagrebačkih osnovnih škola “Oton Iveković”, Čučerje, Prečko, “Ivo Andrić” te s učenicima Međunarodne francuske i njemačke škole u Zagrebu.

'Postanite i vi prijatelj stakla'

- Održali smo 27 edukativnih radionica Postanite i vi prijatelj stakla, u kojima je sudjelovalo 640 učenika nižih razreda osnovnih škola - kaže Ivanka. Ona je po struci zapravo veterinarka, ali je ostavila svoju struku i prije sedam godina uhvatila se puhanja u staklo.

- Zatvaranjem svih strukovnih škola za staklopuhače u Hrvatskoj i svih staklarskih pogona u kojima se prakticiralo staklopuhanje, ova tradicijska vještina osuđena je na sigurno propadanje i zaborav. Kroz djelovanje ove udruge nastoji se očuvati staklopuhačko znanje te promovirati kreativnost i umjetnički duh koje staklo kao materijal ima u sebi - objašnjava Ivanka.

Radionice puhanja i oblikovanja stakla već nekoliko godina organizira i zadarski Muzej antičkog stakla. Te radionice namijenjene su studentima. Prije dvije godine studenti Akademije primijenjene umjetnosti iz Rijeke, Likovne akademije iz Zagreba i 'domaći' zadarski studenti odjela za turizam i komunikacije, povijesti umjetnosti, arheologije, ali i informacijsko-komunikacijskih znanosti i knjižničarstva, svi su oni našli svoj kutak za praksu u Muzeju antičkog stakla (MAS) u Zadru. Muzej je osnovan 2010, a u međuvremenu je prigrlio studente za njihove potrebe, ali im i dopustio da odrade neke stvari za muzej.

Primjerice, MAS ima specijalističku knjižnicu, ali ne i knjižničara, pa studenti s mentorom tamo dolaze primijeniti naučenu teoriju i 'usput' im odrade posao sortiranja 3000 knjiga. Povjesničari umjetnosti pripreme edukativne materijale i postave izložbu, a arheolozi odu na istraživanje arheoloških lokaliteta i pripreme materijale za obradu. Studenti akademije nauče zanimljive tehnike izrade predmeta od stakla.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...