Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Komšić o HDZ-u BiH: Ja više trebam njima, nego oni meni

None Foto: HRT 2

Na pitanje kako tražiti sreću u zemlji optereženoj brojnim problemima, Komšić je rekao kako ne zna. Kaže da bi volio da mu kći ostane ovdje, ali ne želi da mu sutra govori da joj je time upropastio život

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je u emisiji Nedjeljom u 2 kako se nakon izbora lagano smiruje stanje, ali govoreći o onima koji mu se protive kaže da pogrešno nastupaju. Rekao je i kako mu je apsurdan institut 'persone non grata' koji su uvele općine u kojima HDZ ima vlast. 

Newly elected members of Bosnia's tripartite inter-ethnic presidency attend the presidential inauguration ceremony in Sarajevo U BIH U većinski hrvatskim općinama širi se pokret protiv Komšića

- Ja im trebam više nego oni meni. Iz jedne od takvih općina došao je i zahtjev za pomoć za upotrebu vojske i naravno da smo ga odobrili - rekao je Komšić i dodao kako u HDZ-u mogu uvijek računati na njegovu pomoć kao da ništa nije bilo.

On tvrdi kako se kreće u Sarajevu i u općinama u srednjoj Bosni i da se među građanima ne osjete te podjele. S voditeljem Aleksandrom Stankovićem raspravljao je i o Ustavu BiH pa je istaknuo kako su oni koji su radili sporazum u Daytonu bili pametniji nego što to izgleda sada pa su uz Hrvate, Srbe i Bošnjake dodali i ostale narodnosti i građane kao ravnopravne. Dodao je i kako Ustav mnogi tumače kako im odgovara.

Zeljko Komsic of Democratic Front (DF) attends a news conference where he declared himself the winner of the Croat seat of the Tri-partite Bosnian Presidency in Sarajevo VALENTINA MARINČIĆ Veleposlanica Komšiću: Čović nam nikada nije davao naputke

Na pitanje o suradnji s okolnim zemljama rekao je kako moramo raditi zajedno.

- Nemoguće je odvojiti BiH od zemalja koje je okružuju i naše zemlje moraju raditi zajedno - poručio je Komšić i rekao da trenutno postoje problemi sa Zagrebom te spomenuo pitanje granice i istaknuo Pelješki most, ali  povrat imovine. 

-  Cijeli problem Pelješkog mosta mogao je biti izbjegnut da je ratificiran sporazum Tuđman-Izetbegović - rekao je i dodao da ne tvrdi da će to završiti tužbom.

- Na to u Zagrebu mogu računati svi. Ne vidim drugog načina da to učinimo da relaksiramo naše odnose - rekao je na pitanje oko dobre volje za sastankom s vlastima u Zagrebu. Dodao je kako će predsjednica Grabar Kitarović u Sarajevu uvijek biti dobrodošla.

Zeljko Komsic of Democratic Front (DF) attends a news conference where he declared himself the winner of the Croat seat of the Tri-partite Bosnian Presidency in Sarajevo REAKCIJE NAKON IZBORA Zastupnik: Odnos Hrvatske prema BiH je neprijateljski

Kao veliku opasnost po BiH istaknuo je velikosrpske, velikohrvatske i velikoalbanske projekte.

- Mislim da su granice na Balkanu gotova stvar. Svako diranje u granice je problem koji može završiti tko zna gdje - rekao je Komšić na pitanje oko zemalja regije.  Na pitanje je li BiH i dalje međunarodni protektorat, dodao je kako se formalnopravno može reći da je jer još postoji Ured visokog predstavnika iako on više ne utječe na život.

- Nedovoljno brzo napredujemo prema NATO savezu i EU, a bliži smo NATO savezu - misli Komšić i dodaje da je jednostavniji i donosi bržu korist. Dodaje i da NATO savez traži druge stvari, poput političkih reformi. 

Na pitanje oko BiH gospodarstva Komšić kaže kako komplicirani administrativni sustav, ali i velika razina korupcije uvelike pridonose lošoj ekonomskoj situaciji. 

Kako sreću tražiti u sredini koja je opterećena brojnim problemima?

- Iskreno, ne znam. Mogu vam slagati što god želite, ali iskreno, ne znam. Volio bih da moje dijete ostane s nama, ali neću da mi sutra govori da sam joj upropastio život - rekao je Komšić. 

Komentari (310)
  • Aco i Sejdo haha jeli ovo Mupet Show?

    20. 1. 2019,   14:42
  • Onaj osjecaj kad je aco stankovic veci hrvat od zeljka komsica. Hvala aco, vise si ucinio za hrvate u bih od zeljka i dragana zajedno

    20. 1. 2019,   14:34
  • Ovaj ce presuditi kraj Bosne.

    20. 1. 2019,   15:27