Obavijesti

News

Komentari 0

Visoki gosti podijelili iskustva, dan zaokružio posjet Sinju

Visoki gosti podijelili iskustva, dan zaokružio posjet Sinju
5

Za završnicu dana u hotelu Le Meridien Lav održane su tri zanimljive sekcije: Ruralni turizam - međunarodna iskustva, Ruralni turizam i razvoj turističkih proizvoda te Različiti aspekti održivog ruralnog turizma

VIDEO

Užurbani koraci, ambiciozni pogledi, živopisni paneli, interaktivne međunarodne radionice, unikatne nošnje te cjelokupno blago hrvatskog sela i kulture, samo su dio bogatog mozaika 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koji se održava u hotelu Le Meridien Lav. Četvrtak je ponudio jedinstven sadržaj koji je okupio istaknute i cijenjene međunarodne goste predavače, brojne naraštaje i sve one koji su utkali djelić svoga bića u ruralni turizam.

Uvodne govore održale su: Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije, Lidija Petrić, izaslanica predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Slavija Jačan-Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoja proizvoda u HTZ-u. Na pozornici su bili i Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Nj. E. g. Akylbek Kamaldinov, veleposlanik Kazahstana u Hrvatskoj u ime nazočnih ekscelencija.

Značajnu ulogu imali su i međunarodni gosti, pružajući globalnu perspektivu te dijeleći svoja znanja i iskustva o razvoju i unaprjeđenju ruralnog turizma. O održivom turizmu i pametnim ruralnim zajednicama govorila je Dora Smolčić Jurdana, predsjednica Programskog odbora Kongresa i profesorica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Jedan od iznimno cijenjenih svjetskih stručnjaka Luigi Cabrini, predsjednik Globalnog vijeća za održivi turizam predavao je o globalnim standardima za održivi turizam. Europski turizam kao pokretač održivog ruralnog razvoja bila je tema Andreee Staicu, zamjenice Voditelja jedinice za turizam i tekstil, DG Grow, pri Europskoj komisiji. Prvi dio predavanja zaključio je Josip Šešelj, rukovoditelj Službe za lovstvo, Hrvatske šume d. o. o., ujedno i zlatnog sponzora Kongresa na temu Turizam, općekorisne funkcije šuma i ugostiteljstvo u Hrvatskim šumama.

Šesti Međunarodni kongres o ruralnom turizmu okupit će u Podstrani više od 300 sudionika
Šesti Međunarodni kongres o ruralnom turizmu okupit će u Podstrani više od 300 sudionika
Prvu večer 6. Međunarodnog kongresa okrunila priznanja mladim poljoprivrednicima
Prvu večer 6. Međunarodnog kongresa okrunila priznanja mladim poljoprivrednicima

Uslijedio je panel Nove mogućnosti u ruralnom prostoru za mlade - izazovi i prilike, kojem su prisustvovali Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta ispred Europske pučke stranke (EPP za Hrvatsku), Goran Punda, izvršni direktor kooperacije ENNA Fruita, David Pejić, najbolji mladi poljoprivrednik za 2023. i Dario Pocedulić, najbolji mladi poljoprivrednik za 2024.

U izložbenom prostoru sudionici Kongresa imali su priliku vidjeti bogatstvo tradicije i autohtonih proizvoda vrijednih poljoprivrednika čime se dodatno istaknula važnost podrške lokalnim proizvođačima i očuvanja tradicionalnih vrijednosti i autentičnosti sela. Nakon dalmatinske marende na rasporedu je bio novi red predavanja s cijenjenim stručnjacima. Temu Turizam vina i vrhunske hrane pred novim izazovima potražnje, uloge lanca opskrbe i lokalnih politika, predavala je Magda Antonioli, viša profesorica na SDA Bocconi School of Management i potpredsjednica ETC-a (European Travel Commission). Ruralni turizam u kontekstu Ruralne vizije i Zajedničke poljoprivredne politike, predavala je Silvia Nanni, DG Agri, Europska komisija. Poboljšanje upravljanja obalnim područjem za osiguranje održivog turizma: Studija slučaja Rezervat biosfere delte Dunava, predavala je Mariana Golumbeanu, potpredsjednica Balkanske udruge za zaštitu okoliša, Nacionalni institut za istraživanje i razvoj mora "Grigore Antipa", Constanta, Rumunjska. Predavanja prvog dana zaključila je tema Održivost kao ključni čimbenik uspjeha agroturizma: iskustva iz Austrije, a znanje je podijelio Hans Embacher, izvršni direktor Urlaum am Bauernhof, Austrija.

Završni panel Prema razvoju pametnog ruralnog turizma u Europi prezentirale su: Carolina Clark, voditeljica projekta u Europskom institutu kulturnih ruta – program Kulturne rute Vijeća Europe, Karolina Taczanowska, Sveulište BOKU Beč, Austrija, Andreas Niederl, viši istraživač na POLICIES – Institut za ekonomsku, društvenu i inovacijsku politiku, JOANNEUM RESEARCH, Austrija, Ljupcho Janevski, Fakultet za turizam, Univerzitet u Skoplju, Sjeverna Makedonija, Darija Tankosić, Smartvill - pametna sela Europe, Srbija Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko-baranjske županije i Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko-baranjske županije.

Za završnicu dana u hotelu Le Meridien Lav održane su tri zanimljive sekcije: Ruralni turizam - međunarodna iskustva, Ruralni turizam i razvoj turističkih proizvoda te Različiti aspekti održivog ruralnog turizma.

Četvrtak je zaokružen s posjetom Sinju pod nazivom Putevima sinjskih alkara, uz obilazak ruralnih dijelova i ljepota sinjskog krajolika. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu nastavlja svoj program i tijekom petka, uz nove uzbudljive teme, radionice i prilike za profesionalni razvoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192