Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vizek: Rast BDP-a definitivno je i iznad naših očekivanja

None Foto: web

Prema tome, to je dodatna dobra vijest jer taj rast je vrlo vjerojatno jednim značajnim dijelom potaknut upravo potrošnjom novca iz europskih strukturnih fondova, kaže ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb

Odličan rezultat hrvatskog gospodarstva u prva tri mjeseca ove godine. BDP je porastao u prvom kvartalu za 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Iz Vlade tumače kako je to plod njihove gospodarske politike, dok poslodavci poručuju da je to zato što su povećane plaće. U Dnevniku Nove TV je o rastu BDP-a govorila ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek.

Je li ovaj rast iznad vaših očekivanja? Kako ga vi tumačite?

Rast je definitivno i iznad naših očekivanja i očekivanja čak i najoptimističnijih analitičara. Najbitniji razlog za rast definitivno jest rast investicija koji je izvan svih očekivanja.

Da, znatan rast u investicije, ali i građevinski sektor. Je li to možda nagovještaj da dolaze te silne investicije koje se zaziva i najavljuje svih ovih proteklih godina?

Mi ćemo točnu strukturu tih investicija imati prilike vidjeti tek za dvije godine. Međutim, ono što znamo iz statistike građevinskih radova je da nam rastu investicije i u infrastrukturu i u zgrade svih vrsta, poslovne i stambene. Pretpostavljamo da je najveći dio tih investicija financiran iz sredstava EU fondova zato što znamo da imamo trenutno nekoliko velikih projekata koji su implementaciji. Prema tome, to je dodatna dobra vijest jer taj rast je vrlo vjerojatno jednim značajnim dijelom potaknut upravo potrošnjom novca iz europskih strukturnih fondova.

Dajte nam malo još optimizma. Je li ovo razlog za veselje i početak nekih boljih vremena?

Ukoliko se ovakvim intenzitetom nastavi rast investicija i ukoliko te investicije budu rasle još i više, onda možemo očekivati čak i još više stop ekonomskog rasta. Zato definitivno potencijala ima zbog toga što smo samo do kraja prošle godine potrošili 17 % od ukupno predviđenih skoro 11 milijardi eura koliko imamo na raspolaganju iz EU fondova. Prema tome, ako doista krenemo trošiti novac koji nam je alociran kroz uspješne projekte, taj rast investicija, a onda i BDP-a može biti značajno veći. Sve ove druge komponente BDP-a, osim izvoza, jesu donekle pridonijele rastu, ali one su doista rasle značajno manje i da nije bilo investicija taj rast ne bi bio niti blizu toliko velik kao što je.

Koliko je dobra vijest, a koliko zamka što gospodarstvo i dalje, među ostalim, vuče i potrošnja građana?

Taj rast potrošnje u prvom tromjesečju ove godine nije toliko skočio od nekakvih uobičajenih stopa rasta koje smo viđali u prošloj godini. Definitivno nas više veseli što je rast baziran na investicijama koje su dugi niz godina, od recesije, bile stagnantne. Sada vidimo da je to baza za rast. A ovo... da, može biti problem, ali i dalje to nisu tolike stope rasta oko kojih bi se trebalo brinuti.

Tema: Hrvatska

Komentari (4)
  • Porast BDP-a od 3.9% je super vijest, ali nije napisano koliko je u tome sudjelovalo zaduživanje i uvoz. Raspao se Agrokor i poljoprivredna proizvodnja, raspala se brodogradilišta sa kooperantima tj. industrijska proizvodnja, a gle čuda potrošnja rase? :O

    29. 5. 2019,   21:11
  • Desi se veći rast nego li je očekivano i to neposredno poslije izbora i gubitka HDZ-a na istim. Čovjek se zapita.

    29. 5. 2019,   21:12
  • Nemaju ni politicari, a ni analiticari pojma zakaj je BDP toliko naraso Samo nagađaju

    30. 5. 2019,   09:12