Obavijesti

News

Komentari 15

Vjekoslav prodaje svoje blago: Sve za pomoć heroju Jastrebu

Vjekoslav prodaje svoje blago: Sve za pomoć heroju Jastrebu
4

Vjekoslav 40 godina sakuplja starine. Dirnula ga je sudbina heroja Mile Dedakovića, pa će mu donirati prihod od prodaje kolekcije vrijedne više od 500.000 kuna

VIDEO

Otkad sam u vašem listu pročitao što mu se dogodilo, ne prestajem razmišljati o Jastrebu. Organizirat ću u svom dvorištu sajam i sve prodati kako bih mu pomogao, rekao je Vjekoslav Jurkin iz Aljmaša.

Velikodušni slavonski kolekcionar već 40 godina sakuplja razne starine, a na bogatu kolekciju potrošio je, kaže, više od pola milijuna kuna. Stari BMW, secesijska vitrina, blagajna iz 1880., sablje iz Austro-Ugarske samo su neki od vrijednih predmeta koje Vjekoslav ima u garažama, poput Barryja Weissa, zvijezde popularne američke serije “Skladišni ratovi”.

- To nije posao, to je strast! Evo, baš sam neki dan bio u kući čiji su vlasnici umrli. Pet sati sam bio u kući, tresao sam se od uzbuđenja dok sam otvarao ladicu po ladicu - kaže Jurkin, koji ni sam ne zna koliko je kuća, stanova ili garaža obišao u sakupljačkoj karijeri. 

Danas je i pomoćnik kustosa osječkog Muzeja Slavonije. No i on je u ratu puno izgubio. Tijekom rata mu je kuća potpuno opljačkana i opustošena.

- Napuštajući Aljmaš, doslovno sam ostavio otvorena vrata, neka rade što hoće. Bila je tu i vrijedna kolekcija arhivskih vina, sve su popili! Nakon rata kuću sam zatekao potpuno ogoljenu. Ništa nije ostalo - prisjeća se Vjekoslav, koji je, nasreću, velik dio kolekcije u vrijeme rata ostavio u Njemačkoj.

>>> Cijelu priču pročitajte u novom broju 24expressa, koji izlazi u petak


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.