Obavijesti

News

Komentari 248

Vjera na prvom mjestu: Tajne relikvija iz šatora u Savskoj 66

Vjera na prvom mjestu: Tajne relikvija iz šatora u Savskoj 66
12

Posljednja večer u šatoru: U Savskoj 66 svoj privremeni dom našle su i dvije Gospe, Tuđmanova bista, fotografija Zorana Milanovića, ali i brojne poruke podrške građana

VIDEO

Prohladnu večer, posljednju u šatoru u Savskoj 66, branitelji prosvjednici u utorak su zagrijali pjesmom. “Ne diraj moju ljubav, ne diraj moju bol, previše je suza bilo u životu mom...”, orilo se šatorom u kojem se te večeri, 555. po redu, okupilo pedesetak branitelja i njihovih prijatelja.

– Sigurno da nam emocije svima rade. Napokon se vraćamo u onaj život koji smo trebali imati i dosad – smireno je rekao Đuro Glogoški, vođa prosvjednika. Još je jednom ponovio da je novi ministar pokazao volju za rješavanjem problema branitelja. Prosvjedom su, kažu branitelji, poslali jasnu poruku i drugim obespravljenim skupinama u društvu.

– Kao što smo se žrtvovali tijekom rata, tako smo i sad. Prosvjedom smo pokazali da se za obranu svojih prava vrijedi žrtvovati – dodao je Glogoški.

S razmontiranjem šatora koji će završiti u vukovarskom muzeju ipak nisu počeli te večeri, nego su odlučili pričekati jutro. U šatoru je uglavnom vladala pozitivna, “slavljenička” atmosfera.

– Emocije su pomiješane. Mnogo je suza ovdje proplakano, ali bilo je i puno veselih trenutaka. Ovdje smo živjeli, slavili rođendane, ovaj šator postao je naš dom, ali i institucija. Rodila su se mnoga prijateljstva te sam zato malo i tužan kad se svega sjetim – iskreno će branitelj Anđelko Burilo. Njegove misli i osjećaje uglavnom dijele i drugi branitelji, zadovoljni što će se vratiti svojim obiteljima.

– Jedino je pitanje hoće li se supruge opet naviknuti na nas – šalili su se branitelji.
Na pitanje ne ispada li da je micanje šatora dio političke igre i posljedica promjene vlasti, branitelji odmiču glavom.

– Ne znam imamo li ovdje i tri člana HDZ-a, a kažu da smo nacionalisti. Ovdje nas ima različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti – uzvraća jedan od branitelja. Svi su složni u jednom - da zatreba, opet bi podignuli šator i o tome ne bi dvojili ni trenutka. Nitko od njih, kažu, nije mislio da će prosvjed potrajati ovoliko dugo.

– Bit ćemo ovdje dva, tri dana najviše, mislio sam u početku – rekao je Ivica Vujica, branitelj koji je bio jedan od okidača braniteljske pobune. Njemu su nakon smrti supruge uskratili pravo na njegovateljicu te je to bio jedan od razloga za početak prosvjeda.

Uz pjesmu i uglavnom bezalkoholna pića, uz branitelje je, kao i dosad, bila i Kata Zadro, udovica vukovarske ratne legende Blage Zadre. Društvo su im pravila i tri svećenika, a bilo je tu i profesora, djece, mladih... Kao događaje koji su najviše obilježili 555 dana prosvjeda istaknuli su smrt njihove prijateljice, braniteljice Nevenke Topalušić, noć u crkvi svetog

Marka i sukoba s policijom te brojne poruke potpore i znakove pažnje od njihovih sugrađana.

– Prvih dana prosvjeda u šator su došli djed i baka. Djed je bio u hodalici, a baka je u rukama nosila pet deka. Rekli su: ‘Djeco, nije puno, ali je od srca’ – prisjeća se Anđelko.

Hranu i piće, ali i izdašne novčane donacije donosili su im mnogi građani. Kažu da je šatorom prošlo oko 300 tisuća ljudi. Donacije su podjednako dobivali od “običnih, malih ljudi” pa do onih situiranijih. Na zidovima se šareni mnoštvo slika, kalendara, novinskih isječaka, zavjesa, stjegova...

– Najviše nas je vrijeđalo kad su nas nazivali šatorašima i gledali na nas kao na parazite. Takvi su bili i prema ljudima koji su nam došli pružiti potporu. Primjerice, mladić koji je izvana oslikavao šator nije želio da ga fotografiramo jer se bojao da će njegova majka koja radi na visokoj poziciji u jednoj tvrtki zbog toga imati problema – prisjećaju se branitelji.

Leđa im čuvala zastava koju im je poklonila Josipa Rimac

U braniteljskom šatoru nekoliko je hrvatskih zastava, a našla se i ona Herceg-Bosne. Ipak, najdraža im je trošna zastava s kninske tvrđave koju im je poklonila bivša gradonačelnica Josipa Rimac.

Pisma, crteže i razglednice dobivali iz raznih dijelova Hrvatske i svijeta

Desetak debelih registratora prepuni su razglednica, čestitki i pisama koje su građani i razne udruge slali braniteljima prosvjednicima. Među njima je i mnogo dječjih crteža s porukama: “Vi ste naši heroji”, “Želim da što prije ozdravite i budete sretni”...

Na zidu zahvalnica s vjenčanja, fotografije, stjegovi

Među predmetima izvješenima na zidu šatora našla se i američka zastava te niz kalendara, fotografija, ali i zahvalnica s jednog vjenčanja. Predmete su u šator uglavnom donosili građani.

Građani, osim hrane i novca, donirali i božićne ukrase te ručne radove

Za prošli Božić jedna im je gospođa izradila i poklonila svjetleće jaslice. U njih je, osim figurica, stavila i hrvatsku zastavu te na taj način pružila potporu braniteljima koji su blagdane proveli u šatoru u Savskoj 66.

Bista vrijedna 100.000 kuna

 Bistu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana braniteljima je poklonio akademski kipar Ante Brčić. Brončanu skulpturu od 30-ak kila lopovi su pokušali ukrasti.

Zid šatora ‘krasila’ je i fotografija bivšeg premijera Milanovića

Na šatorskim zidovima ne nedostaje ni satiričnih, pa i okrutnih poruka te fotografija kojima se rugaju neistomišljenicima. Najveći trn u oku bili su im i ostali bivši premijer Zoran Milanović, bivši ministar branitelja Predrag Matić te njegovi suradnici Vesna Nađ i Bojan Glavašević.

Malijac Max Mara od prvog trenutka ne odvaja se od branitelja

Braniteljima je svih 555 dana podršku pružao i Malijac Osman Mara, poznatiji pod nadimkom “Max Mara”. Mladić koji u Hrvatskoj živi već 17 godina bio je i u braniteljskoj koloni na Jelačićevu trgu, kad su se suprotstavili antiprosvjednicima. U šatoru se družio s prijateljima.

Ulaz u šator čuvao križ s grbom napravljen od štaka

Instalaciju koja je stajala na vrhu šatora braniteljima je poklonio kipar Ćilić. On je od dvije štake napravio križ i na njega dodao povijesni grb s prvim bijelim poljem.

Prosvjed obilježila i smrt heroine Nevenke Topalušić

U prvim danima prosvjeda branitelji su izgubili svoju prijateljicu Nevenku Topalušić. Stopostotna invalitkinja i hrvatska braniteljica umrla je na prosvjedu. Krajem prošle godine Nevenka Topalušić simbolično je dobila i svoj trg na mjestu na kojemu je do jučer bio braniteljski šator.

Ručno oslikana pisanica u bojama Hrvatske

Fenjer s betlehemskom vatrom u šator je donio jedan od branitelja. Uz njega stoji i anđeo te ručno oslikana pisanica s nazivom prosvjeda “100 % za Hrvatsku” i bojama hrvatske zastave. Na istom stolu stoji i niz vjerskih obilježja te Gospe koje su branitelji dobili na poklon.

Brižno čuvaju gospe koje su dobili od župe mMđugorje i branitelja Mostara

Čak dvije gotovo istovjetne Gospe branitelji su dobili na poklon od Župe Međugorje i branitelja Mostara. Kako pričaju branitelji, kad su im te dvije grupe dolazile u posjet, nisu znale da su ponijeli isti poklon.

Fotografije s Bleiburga i noći u crkvi na Markovu trgu obilježile prosvjed

 Australski Hrvati prošle su godine organizirali odlazak na Bleiburg. Unajmili su 15-20 autobusa kojima su prevozili branitelje. Ta fotografija, uz onu iz Markove crkve, bila je obješena na zidu šatora i braniteljima je, kažu, posebno draga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 248
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca