Obavijesti

News

Komentari 2

Vjernici na slavlju Male Gospe, u Solinu uz premijera i ministri

'Briga za nove metode učenja ne smije zasjeniti učenika...'
7

Blagdan Male Gospe uvijek je 8. rujna, zove se tako jer se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od Velike Gospe, blagdana Marijina uznesenja na nebo 15. kolovoza

VIDEO

Katolički vjernici danas slave blagdan Male Gospe. Za razliku od blagdana Velike Gospe koji označava Marijino uznesenje na nebo, danas se slavi Marijin rođendan.

Blagdan Male Gospe uvijek je 8. rujna, zove se tako jer se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od Velike Gospe, blagdana Marijina uznesenja na nebo 15. kolovoza.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na tu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Slavlje u Solinu

Mnoštvo vjernika okupilo se u nedjelju u Solinu na svečanom obilježavanju blagdana Male Gospe, svečanost je počela u prijepodnevnim satima procesijom koja je krenula ispred Prasvetišta crkve Gospe od  Otoka i kreće se gradskim ulicama.

Predvodi je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić koji će predvoditi i euharistijsko slavlje.
U procesiji u Solinu su i premijer Andrej Plenković, te ministri obrane i uprave Damir Krstičević Ivan Malenica.

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Barišić pozvao je u nedjelju, dan prije početka nove školske godine, odgojno-obrazovne djelatnike da se zauzmu za kršćanske vrijednosti te da ne dopuste da im briga zbog uvođenja novih metoda učenja, zasjeni "osobu učenika", njegova pitanja i potrebe. 

"Vaša časna uloga obvezuje vas da se snažno zauzimate za kršćanske vrijednosti i načela koje dijele i vaši učenici i njihovi roditelji," poručio je odgojno-obrazovnim djelatnicima nadbiskup u propovijedi na svetkovinu Male Gospe u Solinu
 Istaknuo je kako se iskreno se nada podršci odgojno-obrazovnih djelatnika i njihovom svesrdnom doprinosu cjelovitom odgoju djece i mladih.

"Ne dopustite da vam briga zbog uvođenja novih metoda, načina i tehnika učenja i podučavanja zasjeni osobu učenikâ koja je pred vama, njihova pitanja i njihove potrebe," poručio im je Barišić.

Po njegovim riječima, Isus Krist predstavlja nam Božji plan života koji uključuje i ujedno daleko nadilazi svaki plan, kurikulum Škole za život.

"Škola za život može se ostvariti jedino ako smo mi odrasli redoviti, pažljivi, odgovorni učenici u svakodnevnoj stvarnosti. Ali, ako mi svoj život i svoje ishode svedemo samo na imati, tehniku, kruh, neće to biti cjelovitost pogleda na život, već ćemo postati samo aranžeri sredstava za život bez cilja i smisla," istaknuo je nadbiskup.

Ako se pokušavamo služiti vezama, ugrozit ćemo nove naraštaje

Želimo li, dodao je, da škola u našem društvu bude doista škola za život, onda smo "mi odrasli učitelji za takvu školu", pozvani biti svjedoci cjelovita pogleda na život koji uključuje i obrazovanje i odgoj, odnos prema Bogu i čovjeku.

"No, ako se u životu pokušavamo služiti vezama, kuvertama, nepoštenim snalaženjem, a život traži rad, učenje, stručnost, poštenje, postat ćemo oporba životu, a ne svjedoci života, ugrozit ćemo nove naraštaje i potkopati temelje budućnosti humanog društva," naglasio je  Barišić.

Po njegovim riječima,  često se čuje govor o novom naraštaju u Školi za život, ali to je isprazan govor ako nam u školi ne bude života, ne bude učenika. Također je rekao kako Škola za život, kao i svaka  druga reforma školstva u našem društvu ovisi "o nama odraslima takozvanim učenicima škole života."

"Poštovani ravnatelji, odgojitelji, učitelji i nastavnici, vi ste produžena ruka roditelja, prvih i povlaštenih odgojitelja svoje djece. Od iznimne je važnosti povezivanje i odgojno prožimanje obitelji i škole jer ono pozitivno utječe na razvoj učenika, njihovu socijalizaciju i učenje," kazao je  Barišić.

Kazao je kako je naš identitet određen naslijeđem, ali i novošću kojoj se odgojem i obrazovanjem otvaramo.

"U našem trajnom i cjelovitom odgoju i obrazovanju, majka Marija nam je najbolja i najvažnija učiteljica života," poručio je nadbiskup Barišić.

Misi u Solinu, koja je okupila brojne vjernike, nazočili su premijer Andrej Plenković, ministri obrane, uprave i zdravstva Damir KrstičevićIvan Malenica i Milan Kujundžić, saborski zastupnici. (kt)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...