Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vjerojatno su vidjeli da se od tehničkih, radi političko pitanje

Branko Bačić (HDZ) ustvrdio je kako to nije nikakvo popuštanje oporbi nego je odluka da se ta politička skupština održi bez ikakvog pritiska. U tome ne vidi nikakav problem i za njega je ta priča završena.

Zašto se odustalo da Predsjedništvo i Skupština EPP-a ne održi u sabornici morat ćete pitati predstavnike Europske pučke stranke, rekao je predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković na pitanje je li ta odluka stigla zbog pritiska javnosti i oporbe.

- Neću komentirati koji su njihovi razlozi za to. Dobio sam informaciju tijekom današnjeg dana da će oni te sastanke otkazati. S obzirom da se radi o tehničkim sastancima, koji su trebali biti zatvoreni za javnost,  međutim vjerojatno su vidjeli da se od tehničkih stvari radi političko pitanje i kako ne bi štetili samom kongresu, koji će biti je jedan od najvećih te vrste koji je u Hrvatskoj ikad bio, vjerojatno je to odluka  - rekao je Jandroković.  

Upitan kako on gleda na to Jandroković je prvo ponovio kako je sve počelo, odnosno da je na upit predsjednika EPP-a da bi u okviru kongresa, u skladu s praksom u drugim državama, tehničke sastanke održali u zgradi parlamenta. 

- Istina da se to nije dogodili u glavnim vijećnicama međutim neki od tih parlamenata imaju više dvorana. Mi tih dvorana nemamo  i za 140 ljudi imamo mjesta samo u plenarnoj dvorani - kazao je.

 Ponovio je da su se na Predsjedništvu Sabora svi izuzev Bože Petrova, suglasili s time. Podsjetio je da su se u eter puštale obmane da će u Sabor doći srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, a koji uopće nije član tih tijela. 

. Stvorila se jedna ružna atmosfera koja se fokusirala na potpuno krive stvari i pretpostavljam da je to bio razlog, a mislim da je i dobro da relaksiramo situaciju i da ključne poruke i ključno događaj bude u Areni - rekao je Jandroković napominjući da je ovaj veliki događaja bitan, ne samo za HDZ nego i za Hrvatsku. Na pitanje je li dobro to što Vučić ipak neće doći, odgovorio je: 

- Što se mene i Hrvatske tiče njegov dolazak nije posebno bitan. Ovo je kongres Europske pučke stranke, a Vučićeva stranka je samo pridružena članica. On u cijeloj konstrukciji i pripremama kongresa EPP-a je zaista na marginama. već sam rekao da je pogrešno stavljati njega u fokus. To je bio krivi pristup. Nebitno je za nas je l' Vučić dolazi ili ne dolazi. Mi se ovdje koncentriramo na nešto što je puno bitnije, a to je jačanje međunarodnog položaja Hrvatske, a kongres će držati Hrvatsku dva dana u fokusu europske javnosti - rekao je Jandroković. 

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić kazao je kako su u EPP-u ocijenili da nema potrebe da zasjedanjem u Saboru stvaraju neugodu svojim članovima, koji bi bili u sabornici, ni HDZ-u. On se slaže s tom njihovom odlukom iako napominje da "se ništa ne dogodilo da su zasjedali u sabornici".

- Sabor neće biti mjesto u kojem će zasjedati EPP. Ne bih više od toga stvarao nikakav problem. To je odluka - rekao je Bačić. 

Upita je li ta odluka zapravo popuštanje oporbi, uzvratio je:  

- Nije to nikakvo popuštanje  nego je odluka da se ta politička skupština održi bez ikakvog pritiska. Ne vidim tu nikakav problem. To je odluka EPP-a u dogovoru s HDZ-om. Za mene je ta priča završena. Bit će na drugoj lokaciji, tijekom dana će biti vjerojatno i objavljena - kazao je Bačić.

Osvrnuo se i na odustajanje srbijanskog predsjednika Vučića da dođe u Zagreb.   

- I da je došao u Zagreb na Kongres EPP-a, Vučić nije bio delegat Političke skupštine koja bi bila u Saboru niti bi sudjelovao u njenom radu. Činjenica je da je HDZ, zahvaljujući radu, ugledu u najvećoj političkoj obitelji u Europi domaćin za EPP doista važnog izbornog kongresa na kojoj ćemo birati predsjednika i glavnog tajnika EPP-a i pitanja i primjedbe o Vučiću ne mogu umanjiti značaj da je HDZ domaćin tako velike organizacije u kojoj su članovi brojni premijeri i najvažniji dužnosnici država članica EU - kazao je. 


 

Komentari (25)
  • Je da, ugoščavanje četnika je vama tehnikalija a ne politika, kao i Kolinda dok ga je uz počasti šetala Zagrebom ko faraon se šepurio, kao da je u Beogradu. Koalirate sa njegovim dopisnikom i doušnikom za Beograd Pupovcem, nakon velike koalicije eto nama male Jugoslavije!

    14. 11. 2019,   17:16
  • čuj njega,nismo popustili oporbi...koga lažete...biće sami sebe...

    14. 11. 2019,   17:36
  • Niš' drugo nisu morali vidjeti nego glavu mire bulja. Niš' drugo pa pomislili kad je takva - što tek "ima" u njoj?!?! ....... "'ajme nama da nas ovo počne gonjati po sabornici zbog te'lkoma, 'mandmana, spominje neke janjce, vodu, oblake ......

    14. 11. 2019,   15:16