Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vjeroučitelju opomena pred otkaz: 'Ja služim svome Bogu'

None Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ravnateljica škole 'Jure Kaštelan' u Omišu vjeroučitelju je izrekla opomenu pred otkaz nakon što je učenicima dijelio letke i nagovarao ih da u nedjelju glasuju 'za'

Don Ivan Babić zaradio je opomenu pred otkaz nakon što je učenicima srednje škole 'Jure Kaštelan' u Omišu dijelio letke u kojima ih poziva da na nedjeljnom referendumu glasaju za ustavnu definiciju braka. 

Vjeroučitelja su ravnateljici škole prijavile dvije profesorice kojima je zasmetalo što don Babić lobira među učenicima. Ravnateljica škole Ada Kuvačić je za Slobodnu Dalmaciju potvrdila da je svećeniku izrekla opomenu. Dodala je kako je naputak ministra Jovanovića bio 'jasan i nedvosmislen'. 

Ravnateljica: Morala sam reagirati

Podsjetimo, ministar je prošlog tjedna sve škole u Hrvatskoj obavijestio o zabrani iznošenja osobnih stajališta o referendumskom pitanju. U dopisu Jovanović je naložio ravnateljima da spriječe ''svaki oblik agitiranja i nametanja ikakva svjetonazora učenicima'' te ih je obavijestio kako će Ministarstvo svako neprihvatljivo postupanje povezano s referendumom smatrati teškom povredom radne obveze.

Ravnateljica je kazala kako je njezina obveza bila reagirati jer se vjeroučitelj nije ponašao u skladu s naputkom. 

- Pozvala sam kolegu na razgovor i objasnila mu kako opomena koju mu moram izreći nije stvar ničije vjere, ni njegove ni moje, nego kršenja školskih propisa, na što mi je on uzvratio kako opomenu prihvaća, ali kako on ima svoga Boga i kako samo njemu služi - rekla je ravnateljica. 

Komentari (214)
  • Nevjerojatno, a u srednjoj školi kod moje male razrednica otvoreno nagovara djecu da ne upisuju vjeronauk nego etiku, i nikom ništa! Znači, svi smo mi jednaki, ali neki su jednakiji, zavisi koju struju zagovaraš!

    30. 11. 2013,   11:43
  • Vlada i predsjednik isto tako mogu dat ostavku jer se javno izjanjavaju o svom odabiru odgovora.

    30. 11. 2013,   12:23
  • WTF??? tko tu koga j*** u mozak?? on brani nekome izjašnjavanje, a zajedno sa svojim ministrima snima spotove u kojem se jasno izjašnjava!! pa dragi ministre onda daj ostavku i zamoli društvo s Markovog trga da učine isto!! kakvi j***vjetri!

    30. 11. 2013,   19:54