Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Vjerovničko vijeće vjerojatno se neće formirati do 10. srpnja'

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu je 26. siječnja, na prijedlog tadašnjeg izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, donio rješenje kojim je bio utvrdio da će stalno vjerovničko vijeće imati pet članova

Iz Francka su u utorak upozorili da se vjerovničko vijeće vjerovatno neće moći formirati do krajnjeg roka za postizanje nagodbe u Agrokoru, tj. do 10. srpnja, a nakon što je Visoki trgovački sud (VTS) usvojio žalbe 10 domaćih i stranih vjerovnika te ukinuo rješenje o osnivanju vjerovničkog vijeća koncerna na temelju razvrstavanja vjerovnika u pet skupina.

agrokor TRAŽBINE Vjerovnici Agrokora: Jamstva su potpuno zakonita i valjana

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske (VTS) rješenjem od 5. travnja, a objavljenim 27. travnja, prihvatio je žalbe Francka i ostalih devet domaćih i stranih vjerovnika te ukinuo rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu od 26. siječnja o osnivanju vjerovničkog vijeća na temelju razvrstavanja vjerovnika u pet skupina, izvijestili su iz Francka.

Napominju kako Zakon o postupku izvanredne uprave za odabir članova vjerovničkog vijeća predviđa rok od 90 dana nakon poziva vjerovnicima objavljenog u Narodnim novinama te iz Francka upozoravaju sve ostale vjerovnike i cjelokupnu javnost kako se, poštujući sve zakonske rokove, "vjerovničko vijeće kao ključno tijelo postupka izvanredne uprave vjerojatno neće moći formirati do krajnjeg datuma za postizanje nagodbe vjerovnika, 10. srpnja".

AGROKOR Prihodi 43,4 milijarde kuna, operativna dobit 1,8 milijardi kuna

Iz Francka ističu i kako je zagrebački Trgovački sud 26. travnja donio zaključak kojim je uvažio podneske Francka i drugih vjerovnika te naložio izvanrednom povjereniku da priloži u spis Suda sve zapisnike sa sjednica privremenog vjerovničkog vijeća održanih nakon 23. siječnja, kao i dodatnu i prateću dokumentaciju Ugovora o najstarijem kreditu (tzv. roll-up kredita), uključivši i pisma o naknadama, zaštitnim mehanizmima i angažiranju sredstava, dokumente financiranja, ugovore o povjerljivosti sa članovima privremenog vjerovničkog vijeća, Pravilnik o korištenju informacija i što je najvažnije, specifikaciju plaćanja tražbina pojedinim vjerovnicima kako bi se utvrdilo pravo glasa kod odlučivanja o nagodbi.

Sud je, kako navode iz Francka, izvanrednom povjereniku čak naložio da predloži novog člana privremenog vjerovničkog vijeća ako su namireni svi vjerovnici u skupini malih dobavljača.

Budući da je VTS u tom rješenju, pozivajući se na članak 9. Zakona o postupku izvanredne uprave, naveo kako "privremeno vjerovničko vijeće nije tijelo postupka izvanredne uprave“, a iz zaključka Trgovačkog suda proizlazi da to tijelo ne provodi osnovne zadaće zbog kojih je imenovano, Franck uskraćuje njegovim članovima pravo davanja suglasnosti izvanrednom povjereniku na konačni tekst nagodbe u dijelu koji se odnosi na tražbine Francka.

SASLUŠANJE ZA SUKOB INTERESA Marić se nije ogriješio o zakon na sastancima s Todorićem

"Nagodba između dužnika i vjerovnika može biti sklopljena samo temeljem članka 43. točke 4. Zakona o postupku izvanredne uprave. Ako u izradi nagodbe neće sudjelovati vjerovničko vijeće koje su izabrali sami vjerovnici, već će njegovu ulogu preuzeti privremeno vjerovničko vijeće čije je članove odabrao bivši izvanredni povjerenik, onda takva nagodba ne može biti ni ustavna ni zakonita, a Franck neće imati izbora te će članove privremenog vjerovničkog vijeća smatrati osobno odgovornim za štetu koja mu je takvim postupkom nanesena", ističu iz Francka. 

Podsjećamo, Trgovački sud u Zagrebu je 26. siječnja, na prijedlog tadašnjeg izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, donio rješenje kojim je bio utvrdio da će stalno vjerovničko vijeće imati pet članova - predstavnika vjerovnika koje će izabrati vjerovnici te utvrdio razvrstavanje vjerovnika u pet skupina - A - razlučni vjerovnici, B - imatelji obveznica, C - vjerovnici čije su tražbine osigurane jamstvima i sudjelovali su u roll-up kreditu, D - vjerovnici čije su tražbine osigurane jamstvima i koji nisu sudjelovali u roll-up kreditu, te E - ostali vjerovnici bez osiguranja. 

APSURDI ZBOG AGROKORA Teror Porezne: Tjera tvrtke da na gubitak plate porez na dobit

Na to je rješenje Viskom trgovačkom sudu bilo podnijeto desetak žalbi, a podnijeli su ih Franck, Addiko Bank, Euroherc, OTP bank, Splitska banka, kao i Vives Investment, Talal Springs, Ben Oldman Special Situations Fund, Banque Pictet&Cie i Sberbank of Russia. 

Većina tih vjerovnika Agrokora žalila se na dio rješenja kojim je sud utvrdio da vijeće vjerovnika ima pet članova (može imati najviše devet), kao i na određene skupine u koje se razvrstavaju vjerovnici, a OTP i Splitska banka su se žalili zbor pogrešnog razvrstavanja u tablice skupine vjerovnika.

Komentari (7)
  • kako mali clanak o agrokor.. kako hdz zna spin radit s medijima.. vise nema ni rijeci o ministrici dalić, mariću, njegovom tati u londonu a kamoli ramljaku.. a za novog povjerenika se vec zaboravilo.. mafia kakve nema na svijetu.. vjerodostojno

    2. 5. 2018,   10:30
  • naravno da neće dok ne spreme milijun na račun kao i ramljak -legalna pljačka dok trgovci rade za crkavicu

    2. 5. 2018,   10:00
  • Isplatiti manje dobavljaće,a drugima dati figu,je protustavna rabota(nisu svi tretirani isto) ..Naravno da je sve bilo osuđeno na propast..Kad tome pribrojimo i male dioničare i njihovu kalvariju,onda je jasno da će biti tužbi ko u priči..Na svim mogućim sudovima,od naših do europskih...Sigurno će se morati donijeti LexAgrokor 2 i stanje zamrznuti na barem još godinu dana...Ako se to ne dogodi, Vlada će sigurno pasti...HDZ bi ovakvo stanje mogao razvlaćiti sve do izbora..Predviđam konaćan krah Plenkija u sljedećem mandatu oko 2021/2022 godine,kad ćemo se svi skupa morati suoćiti sa svim posljedicama kraha velikog koncerna...Ako ne igraš pravićno i pošteno,sveopći krah i gospodarski tsunami je neminovnost....HNB je trebao naštampati novac i namiriti sve dužnike ili se država zadužiti za 2 miljarde eura da bi se spasio koncern ..A mogla se i napraviti neka kombinirana shema te dvije mogućnosti..Takvo što barem naprave u samostalnim državama.To se zove državni intervecionizam..Npr sa Rusima se mogla ugovoriti kompenzacija u gradnji brodova da se podmiri dug..Ali takvo što,zbog američke zabrane šurovanja sa Rusima, mi ne smijemo napraviti.

    2. 5. 2018,   11:36