Obavijesti

News

Komentari 86

'Vjerujem da ne postoji sukob interesa. Podržavam Dalić...'

'Vjerujem da ne postoji sukob interesa.  Podržavam Dalić...'
1

Poručio je kako ministrica ima njegovu podršku te da je siguran kako ministrica nikada nikakav privatni interes ne bi pretpostavila interesima hrvatske države

VIDEO

Premijer Andrej Plenković komentirao je u utorak u Saboru odluku Povjerenstva za sukob interesa da će pokrenuti postupak za utvrđivanje potencijalnog sukoba interesa Martine Dalić u vezi mogućeg otkupa dionica Ine od MOL-a. Iako je većinom glasova Povjerenstvo usvojilo zaključak da ministrica Dalić do sada nije stavila privatan interes bračnog druga, člana uprave INA-e Nike Dalića, iznad javnog, niti da je javnu dužnost koristila za ostvarenje privatnog interesa, postupak za utvrđivanje potencijalnog sukoba interesa ipak će pokrenuti.

Premijer Plenković poručio je kako ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić ima njegovu podršku te da je siguran kako ministrica nikada nikakav privatni interes ne bi pretpostavila interesima hrvatske države.

- U uredu ću detaljno proučiti informaciju o sjednici Povjerenstva. Smatram i dalje da nema sukoba interesa. Pouzdano znam, jer s Martinom Dalić surađujem na dnevnoj bazi, da je njezin potencijalni sukob interesa isključivo potencijalni. Ona je potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva, jedna od najiskusnijih osoba u Vladi koja je radila na odgovornim poslovima u prošlosti i ima moje puno povjerenje. Siguran sam da nikada, ali baš nikada nikakav privatni interes ne bi pretpostavila interesima hrvatske države i onome za što i u Saboru postoji konsenzus, a to je da se INA vrati u hrvatske ruke. Model koji smo izložili, po mojem je sudu financijski najrealniji, ne generira novi javni dug i ostvaruje naš strateški interes da država upravlja s INA- om i HEP-om - poručio je Plenković.

Na pitanje hoće li novac od prodaje HEP- a biti dovoljan za kupnju MOL- ovih dionica, Plenković je rekao kako ne namjerava na neodgovoran način spekulirati o cijeni niti o procjeni vrijednosti obje kompanije jer se to radi na drugi način, sa stručnim savjetnicima koji imaju dovoljno iskustva i analitičkih sposobnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nije dobro da opozicija ima a priori nepovjerenje prema Vladi i ideji koja je, prema mojem sudu, kvalitetna i dobra. Pogotovo ne današnja opozicija, koja je prije dvije godine dok je bila Vlada zajedno s Morgan Stanley, Zberbankom, Unicreditom i Zabom pripremala upravo IPO HEP-a. Malo etike, malo pristojnosti, malo morala, malo introspekcije bilo bi korisno kad se tako snažno zagovara referendum o temi koju je prije dvije godine Vlada lijeve opcije praktično htjela provesti. Prema tome, tko god ima soluciju da ostvari cilj, ja bih to htio čuti i otvoren sam za sugestije-  rekao je. 

Upitan treba li raspustiti Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u kontekstu podrške ministru Barišiću, predsjednik Vlade je naglasio da ne želi ulaziti u ingerencije Hrvatskog sabora.

- Hrvatski sabor je taj koji bi trebao odlučivati o tijelima, pa i o ovom tijelu o kojem govorimo“, kazao je. Istaknuo je da zna na koji način ministar Barišić pristupa zadaćama koje ima kao ministar znanosti i obrazovanja. „U potpunosti sam svjestan koliko je tema kojom se bavi važna, koliko je ona bitna za hrvatsku budućnost, za hrvatsku djecu i mlade te našu konkurentnost - rekao je i nastavio:

- Poznajem ga dulje vremena, proučio sam članak o kojem se radi, pažljivo pročitao sve fusnote u tom članku. Ni iz jedenog elementa tog teksta nisam mogao niti naslutiti da je njegova intencija, pa i u onoj prvoj verziji, bila da uzme nečije misli i ideje kao svoje. Kad čitate to zaista hladne glave vidite da tu nešto nedostaje, pogotovo što u svim drugim fusnotama u tom članku postoje navedene reference tj. izvori.  Činjenica da je ministar Barišić to uočio sam i objavio praktički isti članak u španjolskom časopisu nakon toga sa referencama na autora u kojem je riječ, mislim da dovoljno govori da nije imao namjeru uzeti tuđe misli i ideje i prisvojiti ih sebi. Stoga toliko imati disproporcionalno temu jedne fusnote koja dovodi u pitanje integritet gospodina Barišića i kao znanstvenika i kao ministra, mislim da je pretjerana. Stojim iza njega. Stat ću iza njega. Mislim da to nije stvar koja zaslužuje ovoliku pozornost.

Dodao je da Hrvatskoj ima puno važnijih tema na koje moramo trošiti energiju, znanje i vrijeme.

Na pitanje hoće li se u Švicarskoj susresti sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, predsjednik Vlade je odgovorio:

- Bit ćemo skupa na panelu. Sigurno ćemo imati prilike razgovarati.

Naglasio je da želi da ova hrvatska Vlada bude Vlada koja rješava probleme, kako na unutarnjem tako i na vanjskopolitičkom planu, istaknuvši da su za Hrvatsku bitni odnosi sa Srbijom.

- Postoji niz rezidualnih tema iz vremena velikosrpske Miloševićeve agresije, koja se odnose na pitanje nestalih. Spomenuo sam to jučer i u govoru na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora. Postoji pitanje granice, zaštite manjina, kulturnih dobara, pitanje hibridne jurisdikcije, regionalne jurisdikcije, njihovog zakona o nadležnostima državnih organa Srbije kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina. Sve su to teme koje su na dnevnom redu. Na dnevnom redu su i teme gospodarske suradnje i interesa hrvatskih kompanija na tržištu u Srbiji, ali i srpskih kompanija u Hrvatskoj -kazao je predsjednik Vlade i zaključio:

- Prema tome, 2017. je, vrijeme da na zreo način adresiramo sve te teme i želim da ova Vlada bude problem solving Vlada. 

Dalić: Svoj posao obavljam transparentno

Ministrica Dalić komentirajući odluku Povjerenstva, rekla je da svoj posao obavlja transparentno. 

- Obavljam ga transparentno, odgovorno, u skladu sa svim svojim najboljim kapacitetima i tako ću nastaviti i ubuduće- rekla je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...