Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Onima koji vrijedno privređuju i rade želimo samo olakšati...'

None Foto: Dino Stanin/PIXSELL 9

Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu na temu izmjena Zakona o doprinosima. Kaže da nije 'kontra poduzetništva' i da će se pravim, malim srednjim poduzetnicima samo olakšati

Nakon što je porezna reforma puštena u javnu raspravu otkriveno je da se u njoj nalazi i prijedlog zakona prema kojim bi vlasnici - direktori tvrtki morali imati plaću najmanje 10 tisuća kuna mjesečno. Brojni poduzetnici su se protiv toga pobunili.

Preplanuo i u kratkim hlačama ministar financija Zdravko Marić došao je s Grozdanom  Perić, predsjednicom saborskog odbora za proračun i financije te gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem na zadarsku rivu  prokomentirati prijedlog zakona i dao svoje objašnjenje..

Zadar: ministar financija Zdravko Marić u ljetnom izdanju o poreznoj reformi Reporterka: Rozeta Bogeljić

Posted by 24sata Politiko on Saturday, 18 August 2018

 

 

- Zakon o doprinosima olakšat će poslovanje poduzetnicima. Postoji nešto što neki smatraju poduzetništvom, a seže u sferu zloupotreba. Konkretnom promjenom dirat ćemo i tangirti upravo te zloupotrebe koje smo primijetili proteklih godina. Danas je 175 tisuća članova uprava trgovačkih društava . Od njih svega 460 je prijavljeno kao član uprave, a da nije u radnom odnosu s tim poduzećem. S druge strane imamo oko 65 tisuća članova uprave koji jesu u radnom odnosu, a preko 100 tisuća su direktori koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi, obrtnici, paušalisti, OPG-ovci. Zakon se ne odnosi one direktore koji su prijavljeni na puno radno vrijeme, već ciljamo na druge pojavne oblike kad su se prijavljivali na minimalne plaće ili nepuno radno vrijeme.

Mi dolazimo ne do teoretske, već do vrlo praktične situacije da vi danas u Republici Hrvatskoj za 12 minuta prijave u trgovačkom poduzeću odnosno 48 kuna mjesečno imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i mirovinski staž. E, to je taj element na koji smo između ostaloga ciljali , jer s jedne strane imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika dohodaša u odnosu na ove poduzetnike odnosno članove uprave – kazao je Marić te dodao da su se već dogovorili s koalicijskim partnerima da   pravo poduzetništvo treba stimulirati i poticati.

'Samo želimo spriječiti zlouporabe'

- Znači, naša intencija ovim prijedlogom nije bila ići prema onim poreznim obveznicima, odnosno članovima uprava, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme i koji  vrijedno, predano, svakodnevno rade, dakle njima želimo isključivo olakšati. Za prave male i srednje poduzetnike, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme, samo u tom poduzeću i rade i žive i vrijedno privređuju, odnosno bave se poduzetništvom, praktički neće biti nikakvih promjena. Promjene će  biti jedino ovo rasterećenje koje smo najavili u sustavu doprinosa, u sustavu poreza na dohodak - rekao je Marić naglašavajući više puta da za one članove uprava i direktore koji su prijavljeni na puno radno vrijeme ove zakonske izmjene nisu zapravo niti predviđene, za njih se to ne bi trebalo niti odnositi.

- Naravno, kada vi činite jednu mjeru da biste nekome olakšali i potaknuli ga na poduzetničku aktivnost netko drugi prepoznaje to kao način kako da izbjegne porezne propise - istaknuo je.

PODUZETNICI SE BUNE 'Prođe li Zakon o doprinosima, stavit ćemo ključeve u bravu!'

 - Treba razgraničiti što je pravo poduzetništvo, to Vlada želi stimulirati i pomagati, ali u isto vrijeme moramo imati nultu toleranciju prema različitim vrstama zlouporabe, gdje dolazimo do izbjegavanja plaćanja poreza odnosno doprinosa - zaključio je.

Osvrnuo se i na smanjenje stope PDV-a na svježe meso, ribu, voće i povrće. 
- Što znači svježe meso, svježa riba odnosno voće i povrće, bit će vrlo precizno definirano. Ti će se elementi regulirati pravilnikom koji će sigurno biti sveobuhvatan – rekao je Marić. Novinari su ga pitali hoće li trgovci umjesto pojeftinjenja proizvoda, razliku u smnanjenju davanja strpati sebi u džep. 
- Tržište će učiniti svoje jer je  poglavito u segmentu maloprodaje hrane  poprilično konkurentno u Hrvatskoj – zaključuje Marić.

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca komentirao je Vladin prijedlog:

- Hrvatska udruga poslodavaca smatra da će povećanjem koeficijenta u izračunu mjesečne osnovice za obračun doprinosa članovima uprava i/ili direktorima iskazanom u Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima značajno utjecati na poslovanje malih i mikro poduzetnika te onih koji se sa svojim poslovnim idejama tek nastoje pozicionirati na tržištu. 

Hrvatska udruga poslodavaca stoga smatra da se Nacrt treba temeljiti na procjeni učinka propisa i vjeruje da će u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog. I u ovom slučaju, kao i u drugim najavama izrade zakona i akata, HUP ukazuje na važnost analize, odnosno, pripremu procjene učinka propisa prije samog donošenja zakona kako bi se pravovremeno sagledale posljedice takvih zakonodavnih odredbi u primjeni. - izjavio je Davor Majetić.

HNS: Prijedlog povećanja osnovice za plaće direktora poduzeća apsolutno je neprihvatljiv

Za Hrvatsku narodnu stranku, inače koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a, prijedlog povećanja osnovice za plaće direktora poduzeća apsolutno je neprihvatljiv, priopćili su u subotu. Kažu da takvim izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima neće dati podršku, nego će  tijekom e-savjetovanja predložiti izmjene tih odredbi.

Prijedlog koji je pušten u javnu raspravu ugrožava na tisuće poduzetnika i start-upova u hrvatskom društvu i istodobno potiče antipoduzetničku klimu, stoji u priopćenju HNS-a, koalicijskog partnera HDZ-a.

PISALI VLADI 'Poštene direktore naziva se lopovima, što je nedopustivo!'

"Kao liberali i stranka koja se bori za porezna rasterećenja plaća i poticanje poduzetništva, smatramo da je nedopustivo stvarati klimu da su svi poduzetnici skloni zlorabiti sustav – nužno je pronaći drugi način za suzbijanje zloporaba, umjesto da se zbog manjeg broja poduzetnika kažnjavaju svi poduzetnici. Naš cilj moraju biti zaštita i poticanje poduzetništva i HNS će se za to uvijek boriti," kaže se u priopćenju HNS-ova Ureda za odnose s medijima.

Ministarstvo financija u četvrtak, 16. kolovoza je pustilo u javnu raspravu prijedloge izmjena niza poreznih zakona, među kojima i nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima. Između ostalog, Ministarstvo u sklopu toga predlaže povećanje koeficijenta s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom radi utvrđivanja mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu, a istodobno je kod tog poslodavca član uprave ili izvršni direktor ili upravitelj zadruge. 

Brojni poduzetnici reagirali su na to tvrdeći da bi vlasnici - direktori tvrtki morali imati najmanje 10 tisuća kuna mjesečne plaće, što bi, ocjenjuju, onemogućilo u radu poduzetnike početnike.

Komentari (118)
  • Zašto i dan danas ljudi koji rade 40 sati tjedno po ugovoru, moraju dolaziti na posao subotom i nedjeljom ?? Zašto moraju raditi 15h na dan ?? Zašto imaju svaki mjesec 100h prekovremenih ? Zašto ministre svaki puta kada je trebala KAO doći inspekcija to se već sazna ranije pa se sve fino prikrije. Znate zašto. Zato što ste bolesne okorjele lopovčuge. Iz tog razloga sam ja osobno s obitelji napustio ovu očerupanu državicu. Mamu v.j.

    18. 8. 2018,   12:43
  • Mene jako interesira da li su kolege komentatori uistinu razumjeli poantu ovih 10 tisuća kuna i koga to oni sada brane? Baš radi toga pitam, treba li širom otvoriti vrata manipuliranju pa i sa plaćama poslodavaca. Svi se bunite da vam poslodavac određeni dio plaće daje na crno, svi ste opravdano protiv toga, ali sada bi to zlorabljenje ostavili kao privilegiju za POSLODAVCE. Ja vas ne razumijem, zašto i on ne bi plaćao ISTO socijalna davanja kao i namještenik? Kako može biti da namještenik zaradi plaću od 5-7 tisuća kuna, a poslodavac, karikiram, radi za 3000 kuna. Netko tu, ispričavam se, nije normalan!

    18. 8. 2018,   12:45
  • onima koji vrijedno rade i privređuju želimo samo olakšati...džep...

    18. 8. 2018,   12:50