Obavijesti

News

Komentari 7

'Vještačenje je gotovo, nadam se da će donijeti mir Gabrijelu'

'Vještačenje je gotovo, nadam se da će donijeti mir Gabrijelu'
1

Dovršeno je vještačenje uzroka smrti Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je preminuo prošle godine u KBC-u Split, nakon što mu se u Metkoviću nije pružila adekvatna medicinska pomoć...

VIDEO

Došlo je najljepše doba godine, mnogima najdraži blagdani, meni su postali najgori. Stžu Sveti Nikola i Božić, kad se samo sjetim kako se moj Gabrijel veselio tim danima. Nestrpljivo je iščekivao, pripremao čizmicu, kitio bor, baš je volio tu tradiciju. Uvijek bi nam svima pripremio neke sitnice ispod bora, a najviše se veselio polnoćki i zajedničkim odlascima na misu za Božić. Ove godine ništa od toga, više nikad toga neće biti, priča nam Ivana Bebić, majka preminulog dječaka Gabrijela (9) iz Metkovića, brišući suze koje se nekontrolirano kotrljaju niz lice dok se prisjeća svog anđela bez kojeg je ostala.

Godina bez Gabrijela: 'Ne daj Bože nikome da osjeti ovu bol'
Godina bez Gabrijela: 'Ne daj Bože nikome da osjeti ovu bol'

Idući tjedan, 11. prosinca, bit će godišnjica njegove smrti. I konačno je, nakon punih godinu dana, gotovo vještačenje koje treba utvrditi što se dogodilo i tko je kriv za smrt dječaka i za to da su Ivana i Mišo ostali bez svog sina, a Mihael i Gabrijela bez svog voljenog brace. Svaki dan ga spominju, žele se igrati s njime, posjećuju njegov grob i pričaju s njim gledajući u nebo. Mjesecima ni jedan Medicinski fakultet u Hrvatskoj nije htio preuzeti vještačenje ovog slučaja, na zahtjev DORH-a, a naposlijetku ga je ipak odradio onaj u Zagrebu. Trebalo im je čak pola godine da ga dovrše ističući kako se radi o jako kompliciranom slučaju.

- U lipnju su ga preuzeli i sad je vještačenje konačno gotovo. Noge su mi se odsjekle kad su mi javili, ali ne znam još što piše jer sam s kćerkom po bolnicama. No, ne mogu vam ni reći dok postupak ne bude završen. Nadam se da su to odradili pravedno i da će ovo vještačenje konačno donijeti mir mojem Gabrijelu. I da će pokazati niz propusta koji su se dogodili kod mojeg sina i da je upravo zbog tih propusta, tih liječnika koji i dalje rade na svojim radnim mjestima, preminuo naš anđeo. Ubili su ga oni koji jesu, tamo gdje jesu, i tamo su još uvijek bez ikakvih sankcija. Viđam ih, gledam ih u oči i želim pravdu za svoje dijete. Umjesto da se veselimo svi zajedno blagdanima, mi smo s njim na njegovu grobu i lijemo suze. Boli nas koliko nam svima, braci, seki, tati i meni, nedostaje - kaže majka koja, unatoč ogromnoj boli i iznenadnog gubitka djeteta, pokušava ostati jaka zbog drugo dvoje djece. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Najrađe bih se zatvorila u neku sobu, vrištala i isplakala, ali ne mogu zbog njih dvoje. Ma da je on bolovao od neke bolesti, ja bih se nekako pripremila, ali izgubila sam zdravo dijete zbog nečije pogreške i s tim se neću pomiriti niti odustati od borbe da se krivci kazne - poručuje mama.

Podsjetimo, maleni je preminuo lani pet dana nakon što je prvi put s ocem došao u Dom zdravlja u Metkoviću. Nekoliko dana su pohodili liječnike, koji su dijete “šaltali” iz Doma zdravlja na Hitnu i uporno slali kući. Na kraju su ga helikopterom prevezli u KBC Split. Posljednju njegovu fotografiju obitelj ima upravo iz tog helikoptera. Nažalost, dječak je stigao prekasno. Nije mu bilo spasa, za par sata je bitku za život izgubio. Kako je utvrdilo Ministarstvo zdravstva svojom istragom, liječnici u Metkoviću nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta. 

Pokretanje videa...

00:59
'Djeca plaču jer brace Gabrijela nema, mi još čekamo odgovore'
'Djeca plaču jer brace Gabrijela nema, mi još čekamo odgovore'

Podsjećamo, od Gabrielove smrti prošlo je gotovo godinu dana. On je umro 11. prosinca prošle godine nakon što, po nalazu inspekcije, liječnici u DZ Metković i Hitnoj pomoći u Metkoviću nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a