Obavijesti

News

Komentari 70

Vješti Stipan (10) ostima je ulovio plavog raka iz oceana

Vješti Stipan (10) ostima je ulovio plavog raka iz oceana
4

Iako je rak iz Atlantika ukusan za jelo, Stipan Barišić (10) iz Biograda i njegova obitelj neće ga pojesti. Očistit će kliješta, napuniti ih silikonom te ih preparirati...

VIDEO

Stipan Barišić (10) iz Biograda strastveni je ribolovac. No zaluđen je lovom na rakove. Jako dobro zna kako ih uloviti, a da oni pritom njega ne uštipnu kliještima. Posljednji ulov mu je bio plavi rak koji inače živi u Atlantskom oceanu.

Stipanova majka Tina za sina kaže da je dosad ulovio mnogo rakova grmalja, koji žive u plićaku i oko molova, no ulov plavog raka je za njega prvi pravi trofej. 


- Nećemo ga pojesti nego preparirati. Ulovio sam ga u nedjelju oko 13 sati. Bio sam na rivi s rođacima. Vidio sam ga i brzo otrčao doma po osti, jer živim blizu rive. Kad sam se vratio, još je bio tamo. Stajao je na mjestu pa sam ga bez problema ulovio. Velik je kao dva dlana moje mame - kazao je Stipan o ulovu koji čuva u kantici punoj leda. Dodao je da je prošlog ljeta ulovio istog takvog raka na istom mjestu. 

Snimio čitatelj

Stipan će kliješta sačuvati. Očistit će ih, osušiti i napuniti silikonom da mu ostanu kao mali trofejčići. 

Petar Kružić, docent s biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, potvrdio nam je da je riječ o atlantskom plavom raku koji može narasti i do 25 centimetara. Osim po plavoj boji, prepoznatljiv je po kopljima na bokovima kojima se brani od napadača. Inače živi u Atlantiku, ali se balastnim vodama proširio svjetskim morima, pa je tako stigao i do Jadrana, gdje su ga prvi put našli 1949. godine kod Venecije. Prvi primjerak u našem dijelu Jadrana ulovljen je 2006. na ušću Neretve. Dr. Mirna Batistić s dubrovačkog sveučilišnog Instituta za more i priobalje kaže da plavi rak nije opasan za Jadran.

Pojeo ribu za koju neki tvrde da je otrovna

Jurica Franković (38) iz Zagreba ulovio je kostoroga u Svetoj Marini u Istri. Tek je poslije pročitao da je riba koja živi u Atlantiku otrovna, ali nije mu ništa bilo. Riba snažnih usta i tvrde kože ne voli hladnu vodu, najčešće obitava u toplijim morima, a znaju je kao otrovnu.

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kopljima se štiti od napadača

Prvi primjerak u našim vodama ulovljen je 2006. na ušću Neretve a od tad se raširio po ostalim dijelovima srednje Dalmacije.

Druga najveća životinja na svijetu plivala je u Jadranu

Veliki sjeverni kit dug čak 10 metara plivao je prije nekoliko dana kod Dugog otoka. Inače stanovnik Sredozemlja, zna se vidjeti i u Jadranu.

Može paralizirati čovjeka, a otrov joj je jači od cijanida

Strastveni ribolovac Igor Mikac (40) i supruga Tatjana našli su čudnu ribu u Grebaštici kraj Šibenika. Bili su iznenađeni prizorom. Naime, radi se o srebrnoprugoj napuhači koja ima otrov za koji kažu da je 1250 puta jači od cijanida.

U mrežu im se zaplela grdosija iz tropskih mora

Obitelj Miočić ulovila je ribu bucanj kraj Paga kamo je vjerojatno zalutala iz toplijih krajeva. Može narasti i do dvije tone, a hrani se meduzama i račićima. Unatoč netipičnom obliku, bucanj se brzo kreće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.