Obavijesti

News

Komentari 15

'Vlada blizu odluke za Uljanik, ali ne očekujem ju u četvrtak'

'Vlada blizu odluke za Uljanik, ali ne očekujem ju u četvrtak'
1

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je pak da mu je teško reći je li stečaj racionalno rješenje u slučaju Uljanika, ustvrdivši kako je odluka o tome "jako teška"

VIDEO

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u srijedu oči sastanka užega Vladina kabineta, kako je Vlada blizu konačnoj odluci za Uljanik grupu, ali ne očekuje da bi ta odluka mogla biti donijeta na sutrašnjoj Vladinoj sjednici.

"Jesmo blizu konačnoj odluci, ali dozvolite da ta odluka bude utemeljena na pravim analizama. Ono što je najbitnije u ovom trenutku, jedan loš model financiranja hrvatske brodogradnje se polako napušta, bude li prilike osmisliti ili producirati jednu novu filozofiju s njom će se krenuti, a ako ne, bojim se da će se neke stvari koje se danas događaju u brodogradilištu, i jednom i drugom, morati promijeniti i morati će se tamo događati neke druge industrije ili neki drugi poduzetnički poduhvati", rekao je Horvat.

Upitan očekuje li za sutra Vladinu odluku o Uljaniku, odgovorio je kako ne očekuje da će konačna odluka o sudbini Uljanika biti donesena sutra. 

Potvrdio je, međutim, da i sud može reći svoje. Za sutra je, naime, na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, a takvo je ročište za Uljanik brodogradilište zakazano za petak na Trgovačkom sudu u Pazinu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Spalionica novca': Država je Uljaniku dala 16,3 milijarde kn
'Spalionica novca': Država je Uljaniku  dala 16,3 milijarde kn

Horvat je dodao da s kolegama iz Ministarstva financija, zajedno s Uljanikovom upravom i odabranim strateškim partnerom razmatra i analizira brojke vezane uz Uljanik.

Istaknuo je kako se nakon svakog sastanka s ministarstvima, upravom Uljanika i strateškim partnerom trošak restrukturiranja smanjuje, da ima evidentiran trošak stečaja i da će u sljedećih dan, dva imati konkretnije rezultate. 

Propast Uljanika: Država je sve znala, ali im je ipak pomagala...
Propast Uljanika: Država je sve znala, ali im  je ipak pomagala...

Na pitanje je li restrukturiranje bolja opcija kazao je kako je manje bitno kako on "subjektivno zvuči" te da je u poziciji da zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem ponudi "najbolje rješenje za Hrvatsku".

Butković: Odluka o Uljaniku "jako teška"

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je pak da mu je teško reći je li stečaj racionalno rješenje u slučaju Uljanika, ustvrdivši kako je odluka o tome "jako teška". 

Na pitanja novinara hoće li na sutrašnjoj vladinoj sjednici biti riječi o Uljaniku, Butković je kazao da vjeruje da hoće, s obzirom da je sutra "dan D", pri čemu je poručio kako je uvijek sklon racionalnim rješenjima, a da mu je teško reći je li stečaj racionalno rješenje.

"Kada gledate s financijske strane, onda vjerojatno je, ali kada gledate ljudsku stranu, da su to ljudi koji rade u Uljaniku i 3. maju koji nisu ni za što krivi, onda stečaj nije racionalna odluka, tako da je odluka jako teška", poručio je Butković.

'Nisu isključena nova uhićenja, istraga oko Uljanika ide dalje'
'Nisu isključena nova uhićenja, istraga oko Uljanika ide dalje'

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je kako je u prošlih 28 godina u hrvatsku brodogradnju uloženo 30 milijardi kuna, a opet smo na početku. Takav model brodogradnje po njegovim riječima više se ne može nastaviti. Upitan kakav bi model po njegovu mišljenju bio prihvatljiv model, odgovorio je da se to tek treba odlučiti.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na pitanje novinara hoće li se sutra odluka oko Uljanika naći na dnevnom redu Vlade, tek je kazao "vidjet ćemo", a isti odgovor, uz dodatak "analize trebaju pokazati", bio je i na pitanje koje je po njemu rješenje, stečaj ili restrukturiranje.

Marić: Još će se vidjeti hoće li Vlada sutra donijeti odluku 

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je Ministarstvo financija Vladi dalo sve potrebne brojke oko Uljanika i efekte na javne financije, a vidjet će se hoće li Vlada sutra donijeti odluku. 

Upitan prije ulaska u Banske dvore je li sutra "dan D" za Uljanik, Marić je rekao da bi mogao biti što se tiče sudskih procedura, i to u vezi 3. maja, a što se tiče Vlade "to će se to još vidjeti".

Za sutra je, naime, na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, a za sada je nepoznato hoće li Vlada sutra donijeti konačnu odluku o Uljanik grupi, u okviru koje je i 3. maj, odnosno hoće li pulsko i riječko brodogradilište u stečaj ili restrukturiranje.  

Marić je istaknuo da je Ministarstvo financija isporučilo sve potrebne brojke za Vladu i sve efekte na javne financije. 

Upitan je li, s obzirom na te brojke izgledan stečaj, odgovorio je kako on ukazuje kolike su obveze po protestiranim jamstvima te da to nisu mali iznosi.

"Javne financije su dovedene u takvu situaciju da to mogu podnijeti, ali i taj i nekakav drugi, bilo jednokratni ili kontinuirani efekt nije nešto što je ugodno i što bi osiguralo održivost javnih financija", rekao je ministar financija. 

Upitan za komentar dijela današnje izjave ministra gospodarstva Darka Horvata da je, nakon svakog sastanka sa stručnjacima ministarstva financija, upravom Uljanika i odabranim strateškim partnerom, trošak restrukturiranja sve manji, Marić je odgovorio da je pitanje kako se na to gleda te da ne želi komentirati ponudu koja je na stolu.

"Ja govorim o onome što je faktički i jasno, a to je pitanje protestiranih jamstava. Naravno, bilo koji oblik rasprave o restrukturiranju mora sa sobom imati točnu definiciju što bi ono u konačnici podrazumijevalo, a tu su i pravila državnih potpora i zaštite tržišnog natjecanja", naglasio je.  

Upitan je li se, u kontekstu jučerašnjih uhićenja u Uljaniku trošenje državnog novca moglo bolje kontrolirati, ministar financija je rekao kako neće komentirati poteze pravosuđa. 

Postoje određeni mehanizmi kontrole i Ministarstvo financija je sve ovo vrijeme "činilo sve što je u njegovu kapacitetu", rekao je. 

Upitan je li bio svjestan da se plasmanom državnog novca u Uljanik "baca u rupu bez dna", odgovorio je da je, kao ministar financija, "poprilično osjetljiv na korištenje proračunskih sredstava".

Dodao je kako je javnosti godinama bilo prezentirano da je brodogradnja strateška gospodarska grana te da su silne milijarde potpora, subvencija i jamstava opravdane.

"Ako se odlučilo da je nešto strateški i ako se jamstva izdaju i grade brodovi, to je u redu. Međutim, što ako smo izdavali jamstva, a brodovi nisu napravljeni?", pita Marić.

Dodaje kako ne treba gledati samo iz perspektive jednog brodogradilišta ili grupacija, nego cijelu brodograđevnu industriju te upozorava da je brodograđevna industrija trenutno na ispod jedan i pol posto udjela (u industrijskoj proizvodnji), a istovremeno imamo niz industrija s velikim potencijalima koje su uspješne na tržištu, a dobrim dijelom ovise sami o sebi i svojoj snalažljivosti i ne kucaju Vladi na vrata.

Naglasio je i kako država treba djelovati horizontalno i ne donosi mjere koje se tiču pojedinih poslovnih subjekata.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina